PROTESTELE DE STRADĂ AU REVERBERAŢII ÎN PDLZvon de schimbarea Bocului

A.S.
Ziarul BURSA #Politică / 2 februarie 2012

Zvon de schimbarea Bocului

Guvernul Boc ar putea fi schimbat imediat după încheierea vizitei delegaţiei FMI (n.r. după 6 februarie), ne-au declarat, recent, surse politice.

Se pare însă că, între timp, lucrurile s-au precipitat la nivelul conducerii PDL. Unele susţin că Emil Boc este forţat să demisioneze până luni şi că, în caz contrar, va fi convocat un Congres Extraordinar, în care va fi schimbat din funcţia de preşedinte al PDL, cu Vasile Blaga.

Circulă zvonuri potrivit cărora se pregăteşte un nou Guvern, format din tehnocraţi, în fruntea căruia ar fi fost ales să fie Călin Georgescu, directorul Centrului Naţional pentru Dezvoltare Durabilă. Numele lui Călin Georgescu a fost vehiculat în mai multe ocazii drept posibil înlocuitor al premierului Emil Boc.

Marţi seară, şedinţă tensionată la PDL

Mai mulţi parlamentari ai PDL au susţinut, marţi seară, la întâlnirea cu premierul Emil Boc, că partidul nu este condus.

Critici la adresa conducerii partidului au exprimat, potrivit surselor din PDL, Vasile Blaga, Cezar Preda şi Raluca Turcan.

Vasile Blaga a spus cu această ocazie, potrivit unor surse din PDL, că s-a săturat de clişee şi că PDL trebuie condus după reguli clare şi transparente.

Nemulţumirea parlamentarilor PDL a fost declanşată de faptul că premierul Emil Boc le-a spus, la începutul şedinţei, că ştie ce are de făcut, dar nu poate să le spună şi că mai are nevoie de "nişte piese în puzzle". În replică, Vasile Blaga a afirmat că el nu ştie ce ştie Boc că are de făcut şi că s-a săturat de clişee.

Sursele au mai precizat că Raluca Turcan a afirmat că, până acum, partidul nu a fost condus, fiind manevrat doar de evenimente şi că este normal să li se spună parlamentarilor transparent şi onest ce este de făcut pentru partid, nu cu "atitudini de James Bond".

Deputatul PDL Cezar Preda a declarat, citat de Mediafax, că la întâlnirea parlamentarilor PDL, i-a cerut premierului Emil Boc să nu mai spună că, dacă pleacă Guvernul Boc, ţara nu este guvernată, susţinând că el nu a solicitat plecarea Guvernului Boc. Cezar Preda a declarat: "Am sugerat să nu se folosească acestă marotă că, dacă pleacă Guvernul Boc, ţara nu este guvernată. Este o marotă, coaliţia poate să pună mai multe guverne pentru a demonstra că toţi care vin fac aceeaşi politică necesară românilor". El a mai menţionat că, la reuniune, el nu a cerut să plece Guvernul Boc.

Cristian Preda, despre ideea instalării unui premier independent: "Au ajuns la vorba mea!"

Europarlamentarul PDL Cristian Preda a declarat, ieri, referindu-se la faptul că unii parlamentari i-ar fi sugerat lui Emil Boc să demisioneze şi să fie numit un prim-ministru independent, că aceştia au ajuns la vorba lui şi că imediat ce delegaţia FMI pleacă, trebuie trecut la fapte.

Referindu-se la schimburile de replici din interiorul PDL, Cristian Preda a comentat la RFI: "Eu sunt puţin mirat. În 2010-2011, când spuneam că e nevoie de o alternativă, am fost tratat drept trădător, drept lipsit de loialitate! Acum, constat că au ajuns la vorba mea, deşi între timp s-a petrecut un congres al partidului, în care nu s-a cerut o nouă manieră de a guverna. Blaga, atunci, a cerut partidul, n-a cerut Guvernul. Şi acum observ că nimeni n-are curajul să spună public ce reproşuri are să-i facă lui Emil Boc şi se discută doar în spatele uşilor închise, se transmit pe surse informaţii şi înţeleg că nu au curajul să-i spună lui Emil Boc că nu-l mai susţin. E vorba mai degrabă de o critică".

În opinia sa, trebuie găsit "urgent" un independent, care, în primul rând, să garanteze un anumit echilibru în gestionarea guvernării, un independent care să fie capabil să gestioneze de asemenea un dialog pe marginea datelor electorale, "pentru că circulă în acest moment mai multe versiuni".

Cristian Preda a adăugat: "Sigur că, în acest proces, va trebui să fie implicat preşedintele, ca mediator. Nu cred că trebuie să ne ascundem după degete. În acest moment, problema esenţială nu este partidul, ci guvernarea. De altfel, a fost din 2009, imediat după realegerea lui Traian Băsescu. Şi imaginea partidului şi imaginea lui Traian Băsescu suferă din pricina guvernării".

El consideră că nu trebuie foarte mult întârziat acest proces:

"Am înţeles constrângerea pe care o reprezintă vizita delegaţiei FMI, Comisiei şi Băncii Mondiale la Bucureşti, e clar, dar după ce Jeffrey Franks ne părăseşte, cu toate amintirile plăcute pe care le va avea din ţară, de la horă, la negocieri, după asta trebuie să trecem la lucru! Orice amânare, acum nu face decât să prelungească o stare de incertitudine, de neîncredere, care este sădită şi în peisajul politic şi în peisajul public".

Cristian Preda a avertizat că PDL va cădea şi mai mult în sondaje, dacă prelungeşte această ambiguitate şi dacă, în loc să se ocupe de calitatea guvernării, face "reglări de conturi în partid".

Întrebat ce garanţii are că, dacă va fi instalat un premier independent, PDL va creşte în sondaje, europarlamentarul a răspuns: "Ce e sigur acum este că, în actuala formulă, vom cădea şi mai mult. Am spus-o din 2010 încoace, imediat după reîn-vestirea lui Emil Boc. Asta se întâmplă, din păcate. S-au iluzionat unii că putem să replicăm modelul Pinalty la scara întregii ţări! E o capcană şi e un calcul care slăbeşte calitatea democraţiei. Trebuie să ne asumăm dificultăţile în mod public, să găsim o alternativă şi să ne aşezăm la masă cu opoziţia, pentru a stabili calendarul electoral".

El a arătat că, în mod cert, nu se mai pot face alegeri comasate, adăugând: "Dacă alegerile vor fi ţinute în atmosfera pe care o trăim de câteva săptămâni, cu această ruptură din ce în ce mai mare între putere şi opoziţie, cu boicotul propus de opoziţie, alegerile nu vor fi privite ca alegeri solide, consistente. Pentru ca alegerile să fie cu adevărat semnificative pentru peisajul nostru politic, trebuie să depăşim această neîncredere generalizată. Dacă alegerile ar avea loc în atmosfera de astăzi, ele ar fi contestate în mod radical de, practic, toate taberele".

În opinia sa, este nevoie de "un pact republican inteligent", şi anume de o alianţă care să limiteze influenţa pe care o pot avea "partidele anti-sistem".

"Trebuie să evităm repetarea scenariului România 2000, în care o forţă extremistă a avut o cincime din voturi. Există riscul ca o forţă anti-sistem să capitalizeze mişcările de stradă, să avem un soi de partid extremist radical, care să recupereze toate nemulţumirile la adresa clasei politice", a susţinut Cristian Preda. Domnia sa consideră că Partidul Poporului al lui Dan Diaconescu este adevăratul pericol pentru buna guvernare şi pentru democraţia românească.

La închiderea ediţiei:

Senatorii l-au chemat aseară la şedinţă pe premierul Emil Boc. Eventuala întâlnire şi, cu atât mai mult, rezultatul său au depăşit ora de predare în tipografie

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Incerc sa fiu, atat cat se poate, obiectiv. Si sa spun ca oamenii din jurul meu nu mai au incredere in politicieni (de nici o culoare) si ce mi se pare mai grav, nu mai au incredere nici in modul in care se infaptuieste justitia. Schimbarea premierului sau/si a majoritatii membrilor cabinetului (si nu trebuie omisi aici nici sfatuitorii de cabinet ai acestora) ar arata oamenilor ca se mai vrea/incearca ceva pentru mersul vietii fiecaruia dintre ei. In ceea ce priveste infaptuirea actului de justitie, pentru cei mai multi dintre oameni este important sa stie ca toti cei in drept sa o faca (si in primul rand DNA-ul) vor monitoriza extrem de atent modul in care se imparte dreptatea in instantele de judecata.

    DIN CE PERTID A PLECAT (PROVINE) CALIN GEORGESCU ??. 

    Mic la stat, mare la sfat,

    Pe destui a rasturnat... 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

hidroelectrica.ro
aages.ro
fedbet.ro
aopjnr.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Apr. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6664
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1094
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8274
Gram de aur (XAU)Gram de aur352.3272

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
edevize.ro
mastercommunications.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
everythinghr.live
32.aicps.ro
roenergy.eu
AIESEC
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb