Putin-Biden: doi pe un balansoar de mult înţepenit

Cornel Codiţă
Ziarul BURSA #Editorial / 16 iunie

Cornel Codiţă

Vai, ce frumoase erau vremurile războiului rece! Cînd Hrusciov şi Kennedy s-au întîlnit faţă în faţă, aşa... să dea o tură pe la Holly­wood şi să vadă ce-i de făcut cu rachetele din Cuba, se deschideau porţile cerului şi se cutremurau zăgazurile din întunecimile pămîntului. Este adevărat, Hrusciov a zis în urma întînirii că dacă America a putut să aleagă un om atît de slab ca Preşedinte, soarta ei este ca şi pecetluită. Lucru cu care, se pare, şi anumiţi americani au fost de accord, iar ca urmare, la scurt timp, l-au împuşcat pe Kennedy şi au închis definitiv traseul politic şi istoric pe care acest Akhenaten al vremurilor moderne ale Americii încercase să îl deschidă. La fel, cînd Rea­gan a dat mîna cu Gorbaciov şi l-a rugat, în văzul şi auzul lumii întregi, să dărîme zidul ridicat în mijlocul Berlinului, dacă vrea să arate că este, cu adevărat, partizanul "Marii Antante" ruso-americane, menită să conducă lumea paşnică şi înfloritoare a noii ere post-război rece. Omul s-a conformat, dar numai el ştie ce i-a păţit pielea după aia! Mă rog, de la vremurile celui de al doilea război mondial, cînd reuniunile trioului Stalin-Roosevelt-Churchill puneau lumea la cale, vindeau şi cumpărau la procentaj destinele istorice ale ţărişoarelor din centrul, estul şi sudul Europei, mitul importanţei piramidale a întîlnirilor directe dintre liderii în funcţie ai celor două superputeri a fost cu grijă întreţinut, nu fără un dram de adevăr, plus un car de beneficii strategice şi politice pentru ambele părţi. După aceea, lucrurile au cam decăzut. Yeltsin s-a întîlnit şi el cu Clinton, dar unul era atît de beat, iar celălalt atît de cherchelit, încît nimeni nu mai ştie de ce sau cu ce folos. După care, a venit era Putin. La început, omului de la Kremlin i s-au făcut avansuri serioase. Bush jr. l-a invitat chiar la ranch-ul personal din Texas, de unde a spus lumii întregi, cu ochii umezi de emoţie, că Putin e un tip solid, cu care se poate face, cu siguranţă, "politică mare". Ori friptura de vacă a fost prea arsă, ori Bush a fost prea consumat de lecturile biblice şi pregătirile următorului război, ca să mai ia seamă la tinerelul necopt de la Moscova, cert este că America a stabilit pentru Rusia statutul de putere regională sau, dacă doriţi, putere globală dar... de mîna a doua. Nu interesează, prin urmare, ce zice şi ce face, decît aşa.. la mîna a doua. Sau a treia... funcţie de circumstanţe şi de temă.

De atunci, Bush jr. a mai avut un mandat, Obama, două, şi Trump, unul. Doar interlocutorul de la Moscova a rămas acelaşi. Tot Putin îl cheamă, chiar dacă a lipsit o scurtă vreme din poză; l-a lăsat pe Medvedev să-i facă curat prin birou şi să se aşeze, în joacă desigur, pe scaunul lui, preţ de un mandat. Au urmat întîlnirile Putin-Trump, cu totul vreo cinci la număr. Marcate de excesul de amabilitate şi discreţie al Preşedintelui american, care s-a ferit pînă şi de interpretul său oficial la una dintre ele. Nu conta în faţa încrederii în mai experimentatul şi versatilul său prieten de la Kremlin. Nu mai vorbesc despre "complimente", declaraţii, acţiuni care au săpat la rădăcina NATO şi a relaţiilor transatlantice, au scos din orice joc strategic, Uniunea Europeană, au pus relaţiile cu Germania pe butuci şi au distrus o parte din tratatele multilaterale care legau lumea peste cele două mari oceane, Atlantic şi Pacific. Cu toate sincerele şi evidentele sale eforturi, Trump nu a reuşit să transfere concordia care l-a legat în mod statornic, vizibil şi asumat de Vladimir Putin, din domeniul personal în cel al relaţiilor oficiale, de stat. Spre regretul, desigur, al ambelor părţi. Acum a venit rîndul lui Biden să-şi ducă sacii la moara lui Putin. Să vadă cam ce fel de făină macină.

În preliminarii, cei doi lideri au făcut gesturi consistente de curtoazie, unul către celălalt. Putin a spus insistent că relaţiile dintre cele două părţi sunt la cel mai scăzut nivel din istorie, ceea ce nu este adevărat, dar îi pune pe tavă lui Biden perspectiva "luminoasă", de a le îmbunătăţi, de ce nu, radical!!! Biden, pe de altă parte, a făcut tot ceea ce era posibil pentru a arăta lumii că Administraţia ar putea fi înclinată să redeschidă dosarul evaluării "statutului strategic al Rusiei", cu posibilitatea unei upgradări care să o repună în drepturile recunoscute cîndva, de paritate strategică cu Statele Unite... dacă... Iar, aici, urmează lista de condiţii pe care Biden este dispus să le discute/negocieze cu Putin: în Europa, Ucraina; în Asia, China. La rîndul său, Putin este mai mult decît interesat să obţină de la Statele Unite o soluţie pentru Ucraina care îi este favorabilă: recunoaşterea sau acceptarea de facto a ruperii Crimeei şi/sau a părţilor răsăritene ale Ucrainei. O înţelegere de compromis ar putea fi construită în jurul unui set de asigurări şi garanţii americane care ar menţine Ucraina în afara NATO, definitiv. Agenda asiatică, în schimb, favorizează masiv poziţia de negociere a lui Putin. Posibilitatea de a transforma competiţia strategică americano-chineză într-o confruntare, eventual cu componentă militară semnificativă, se apropie ameninţător, pe zi ce trece, de materializare. Nu este nimic automat şi ireparabil, dar evenimentele se precipită în această direcţie generală de mişcare, una care pune Statele Unite în postura de a căuta la Moscova un "sprijin" strategic, cu rol moderator. Reciproc, pun Rusia putiniană într-o poziţie privilegiată de negociere cu Washingtonul. Ecuaţia lui "give and take" este clară, dar prin aceasta nu mai puţin complexă, jucată fiind pe două secţiuni diferite ale tablei geopolitice a lumii. Foarte probabil că aceasta va fi doar o primă întîlnire dintr-un şir mai lung, la care cele două părţi vor avea ocazia să stabilească condiţiile şi perspectiva de materializare a obiectivelor lor. Comune, parţial comune, divergente. Biden are nevoie de un succes semnificativ pentru a da relief mandatului său, din perspectiva agendei internaţionale. Putin are nevoie de un succes "istoric" pentru că funia destinului său politic se apropie de par, iar în joc este moştenirea de care Istoria îi va lega numele.

Opinia Cititorului ( 13 )

 1. ... faptul ca rusia a inceput dedolarizarea si a pregatit decuplarea de la swift inseamna avantaj putin ... faptul ca zelensky s-a trezit vorbind ca doamna-n targ afecteaza credibilitatea lui biden ... faptul ca nato isi cauta "p"-ul (pacific) din titulatura este dezavatajul americii ... iar preocuparile climatice transforma alianta intr-un militian planetar fara suport popular ... oricum, eu nu inteleg de ce nu l-au trimis pe gates ori pe zukerberg la intalnirea asta, pentru ca oricum au mai multa influenta politica ... si atunci nu ar mai fi probleme nici cu confuziile libia/siria si nici cu cartonasele de presa ...

  1. Nu era mai interesant ca doamna Merkel să-l întrebe pe Biden, la G7, de ce i-a ascultat NSA telefoanele???

   ... i-o fi fost rusine ... cine stie ce or fi aflat danezii ... va recomand serialul de anticipatie south park ... in special sezonul 20 ...

  Cand tot aud ca "Rusia putiniană este într-o poziţie privilegiată de negociere cu Washingtonul" ... cam ce ar vrea SUA de la Rusia, ca economic Rusia e la pământ, politic e izolata din ce in ce mai mult, militar e cu mult inferioara. Analizam relatiile de astazi SUA-Rusia ca in timpul razboiului rece când exista un oarecare echilibru, însa lucrurile s-au schimbat mult, Rusia a pierdut mult teren intre timp (sigur, da din coate unde poate, adica cu vecinii mai mici gen Ucraina, Moldova, Siria, dar nu se compara cu SUA care are o prezenta globala, face jocurile practic peste tot).

  1. SUA face jocurile peste tot. A inceput cu Vietnam, i-a 'batut' pe aia rau de tot iar Vietnamul de sud a fost halit de cel din nord. Apoi au adus democratia in Irak si Afganistan care au devenit tari linistite si democrate. Mare succes au avut americanii si in Libia si Siria. Si nemtii i-au pedepsit rau pe rusi cu Nord Stream 2. Rusii se oftica tare pentru acesta pedeapsa. In concluzie Nato cheltuie anual de vreo 5 ori mai multe miliarde fata de rusi pentru 'echilibru' si smecherii vor sa creasca bugetele de inarmare adica de spalat bani. Smecherii spala banii iar fraierii platesc si nu mai au bani de pensii si alocatii.

   Ti se pare ca Vietnam-ul de azi e comunist? Sau ca o duce rău? Irak si Afganistan asa cum sunt ele astăzi, cu toate probleme lor, sunt infinit mai bine decât erau înainte ... sau ești nostalgic după talibani sau Sadam ? In Siria tot americanii au anihilat statul islamic, înarmat de rusi, iranieni si oricum au plecat ... au intrat rusii eliberatori care au inceput sa bombardeze satele cu civili, ca sa nu mai existe nicio opozitie politica fata de regimul al-Assad, pe care il sustine si controleaza cum vor ei. Legat de Nato, cheltuie mai mult ca are, isi permite, asta nu înțeleg comuniștii ca tine ... nu le-a dat nimeni de pomana, nu au luat de la gura populației ca rusii, au economii solide in spate care le permit celor care vor sa investească (sunt tari in Europa, de ex. Germania care refuza sa aloce sume mari in înarmare, fiecare decide pentru el). Ideea sau scuza asta ca daia sunt mai slabi ca americanii, ca aia au mai multi bani e promovata de Moscova dinainte de '89. Sa se ocupe de economie, sa nu mai închidă gazul in fiecare iarna, sa nu mai lege tratatele economice cu cele politice si vor avea si ei mai mult.

   ... razboiul din vietnam a dus la eliminarea standardului aur (anihiland bretton-woods) si generand crizele subsecvente ... si a diminuat la jumatate rezerva de aur americana ... afganistanul a sustinut piata opioidelor in america ... iar eliminarea lui saddam a mentinut petrolul irakian in dolari ... libia a pierdut rezerva de aur dupa eliminarea lui gadaffi si e un mare haos si astazi ... iar in siria, asa zisii "mederati" au fost inarmati si antrenati de america ... in timp ce petrolul din zonele isil era vandut via turcia ... este despre bani, stimabile! ... intre timp america este inundata de imigranti ... si "saracita" de neomarxisti in scopul unor idealuri egalitar-promise ... ceva similar au promis si bolsevicii secolulului trecut, rezultatul il cunoastem ...

   1 - In Vietnam a fost razboi intre nord/comunist si sud/capitalist. Pretextul americanilor a fost ca vor sa stopeze comunismul. S-au batut si au castigat prin filme (Rambo).

   2 - Iran si Afganistan sunt varza. Daca la ei sunt valori pentru care au luptat americanii si crezi tampenia asta inseamna ca esti trepanat. 

   3 - Din Siria s-au carat fara sa-l dea jos pe Assad. Deci si aici au castigat. 

   4 - Asta cu NATO este maxima. Daca ei cheltuie anual de 5 ori mai mult nu inseamna ca isi permit ci inseamna ca spala bani. 

   5 - Germania cheltuie mai putin de 2% si asta inseamna ca incalca ceea ce a semnat. Chestia asta este caracteristica pentru Germania. Iar Nord Stream este o grea pedeapsa pentru rusi. 

   Din ce ai scris rezulta clar ca esti comunist trepanat. In loc sa te bagi pe aici aiurea mai bine aduni niste ciumeti si va apucati sa strangeti gunoiul in sectorul 1.  

    

   ... va rog sa ma scuzati ... dar nu sunt un adept al activitatilor voluntare in comun ...

   In primul rand nu locuiesc in sectorul 1 ... insa inteleg ca orizontul tau cam atata este.

   Legat de ineptiile spuse de tine: 

   1. Vietnam-ul astazi nu e comunist si e in plin boom economic. Inteleg ca nu ai de unde sa ști, e ceva mai departe ca sectorul 1, insa ca regula generala, cam tot ce era comunist s-a prabusit, deci nu au castigat nimic. 

   2. Incurci Iranul cu Irakul. Americanii nu s-au dus in Afganistan sa cucereasca ceva. S-au dus sa il prinda pe Bin Laden si sa-i dea jos pe talibani. Asta au si facut si se vor retrage cat de curand. Imediat bineînțeles, Rusia s-a oferit sa "ajute" la preluarea comenzii. 

   3. In Siria nu au purtat razboi contra lui Assad ci contra statului islamic. Inteleg mentalitatea ta tipic comunista ca trebuiau sa "castige" (ca la un joc de table) si ca sa-si arate forta eventual sa-l elimine pe Assad, insa el e ales de poprul sirian si trebuie dat jos tot de ei. 

   4. Nu am ce sa comentez legat de spalatul banilor. Daca era asa usor, spalau si rusii, cum fac de altfel peste tot si ar fi avut buget de 10 ori cat Nato. Dar probabil ca tu crezi si in cip-uri in vaccin, ca dacii aveau tuneluri pe sub Carpati sau alte conspiratii din astea de doi lei. E doar o scuza care denota neputința si frustrarea ca altii au mai mult.

   Ultima fraza arata in totalitate cat esti de redus ... explici cat de buni sunt rusii si nord-vietnamezii, insa consideri ca eu sunt ala comunist. 

  1.Programarea unor conferinţe de presă separate a însemnat că nu a existat nimic din jovialitatea care a însoţit întâlnirea din 2018 în Helsinki dintre Putin şi predecesorul lui Biden, Donald Trump, când Putin i-a oferit lui Trump o minge de fotbal.

  2 De asemenea, acum nu a existat nicio masă comună, 

  Din infinitate, cărări ce duc spre puteri despletite de dorinți

  ascunse și deschise sorții, lupte pierdute prin valuri de zare  

  regăsite si risipite de valul cel democratic dar nu prin uitare,  

  ce desenau noi hărți pe servețel de hârtie, vii sfere, fierbinți.  

  1. Coboară și printre neintelectuali, căci din cele patru versuri nici Joi Bidon nici Puținu' Vladimir von Leningrad nu pricep-ură nimic.

   DAR cu "hărți desenate pe șervețel de hârtie"...  

   ... te referi la cheful făcut la Kremlin de domnul Stalin și tovarășul Churchill ?! 

   Dacă răspunzi cu "DA", te rog mărturisește și când a pierdut Țara MEA mai mult ?!  

   (a mea țară, căci bunicul a fost prizonier în Turcia în 1917-18 iar tata de la Cotul Donului în retragere a scăpat).

   Atunci vândută cu 90% mujicilor, sau în 1917 când Guvernul României micșorate cu capitala Iași... a 'deportat' tezaurul în direcția greșită ???.... (cu garanția Franței-surori).  

DIN ACEEAŞI SECŢIUNE

Editorial

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dtlawyers
BTPay
Apanova
anahotels.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Aug. 2021
Euro (EUR)Euro4.9183
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.1388
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5775
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7564
Gram de aur (XAU)Gram de aur240.8930

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Allview
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro