PUŢIN PESTE SUMA COLECTATĂ PRIN OPERAŢIUNEA DIN VARĂMinisterul Finanţelor a atras 943 milioane lei, la ultima ofertă Fidelis

Andrei Iacomi
Piaţa de Capital / 04 octombrie

Ministerul Finanţelor a atras 943 milioane lei, la ultima ofertă Fidelis

Se estimează că titlurile vor intra la tranzacţionare la BVB în data de 7 octombrie, conform termenilor ofertei

Cea de-a cincea ofertă de titluri de stat Fidelis destinate populaţiei s-a încheiat la finele săptămânii trecute, subscrierile ridicându-se la aproape 943 milioane de lei, puţin peste cele 905 milioane de lei, cât a strâns Ministerul Finanţelor la operaţiunea din iulie.

Cele mai mari subscrieri, de 483,1 milioane de lei, au fost cumulate de oferta în lei cu maturitatea de un an şi dobânda de 3,25%, în timp ce pentru cele cu scadenţă de trei ani şi dobânda de 3,75% pe an, valoarea ordinelor de cumpărare s-a ridicat la 167,4 milioane de lei. În cazul emisiunii în euro, care are scadenţa de cinci ani şi dobânda de 1,6% pe an, subscrierile au fost de circa 59 milioane de euro, echivalentul a 292,4 milioane de lei. Valoarea nominală a titlurilor în lei este de 100 de lei, iar a celor în euro de 100 de euro.

Oferta s-a derulat într-o perioadă cu inflaţie în creştere, iar aşterptările sunt pentru menţinerea unui nivel relativ ridicat al preţurilor pe termen mediu. De pildă, prognoza Băncii Naţionale a României privind inflaţia pentru trimestrul al doilea al anului viitor este de 4,2% (±1,4%), după care până în trimestrul al doilea din 2023 se anticipează o scădere cu varianţii între 3,2% şi 3,4%, conform datelor de pe site-ul BNR. În august, rata anuală a inflaţiei urcase la 5,3%, de la 5% în iulie, potrivit Institutului Naţional de Statistică.

Data estimată pentru intrarea la tranzacţionare la Bursa de Valori Bucureşti a ultimei emisiuni Fidelis este joi, 7 octombrie, conform termenilor ofertei.

Prin intermediul celor cinci oferte de titluri Fidelis derulate până acum, Ministerul Finanţelor a atras de la populaţie, cumulat, circa opt miliarde lei, echivalentul a peste 1,6 miliarde euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dtlawyers
BTPay
GRAMPET GROUP
Electromagnetica
ifep.ro
UNNPR

Curs valutar BNR

29 Noi. 2021
Euro (EUR)Euro4.9490
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3853
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.7366
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8544
Gram de aur (XAU)Gram de aur253.3079

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
romaniansmartcity.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro