Răspunsul ASF către ziarul BURSA aruncă în aer Rapoartele oficiale ale administratorului SIF Banat Crişana

MAKE
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 19 - 20 octombrie

Grafică realizată de MAKE

Grafică realizată de MAKE

MAKE

Răspunsul ASF către ziarul BURSA aruncă în aer Rapoartele SIF Banat Crişana, căci Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) îi contrazice lui Bogdan Drăgoi, preşedintele SIF Banat Crişana (SIF 1), afirmaţiile din documentele oficiale afişate de Bursa de Valori Bucureşti (BVB), că ar fi fost obligat la manipularea Valorii Activului Net în perioada când a marcat la piaţă acţiunile SIF Imobiliare (SIFI) din portofoliu, contrazicere care apare, oarecum surprinzător, tocmai în Scrisoarea de refuz a ASF la solicitarea unui document, formulată de noi în baza Legii liberului acces la informaţii publice.

Cazul manipulării de la SIF Banat Crişana este, deja, notoriu (vezi articolele numerotate de la NOTA BIBLIOGRAFICĂ, din subsol), deşi nu a fost recunoscut niciodată, încă, în mod direct, explicit, de autorităţi.

Bogdan Drăgoi, involuntar, a recunoscut manipularea şi, practic, s-a autodenunţat (demonstraţia se găseşte în articolul (3)).

Prin Comunicatul SIF Banat Crişana, din 30 iulie, afişat pe site-ul propriu şi la BVB, Drăgoi a avut intenţia să respingă acuzaţia de manipulare rezultată din analizele publicate în BURSA, dar prin însuşi Comunicatul, el a furnizat dovezi ale manipulării şi mai mult, a avut imprudenţa să arate că nu se dă în laturi să afirme falsul în acte publice, sub semnatură.

Din această cauză, am căpătat o neîncredere în declaraţiile sale şi în documentele care emană de la administratorul SIF Banat Crişana şi am dedus că nu este exclus ca Bogdan Drăgoi să falsifice realitatea şi în alte privinţe.

Întrucât el a invocat în mod repetat că distorsionarea Valorii Activului Net a fost un act impus printr-o anumită Adresă ASF, cu nr. SI/DRA nr. 2690.1/1 8.06.2019, am vrut să verificăm că spune adevărul şi am solicitat Adresa respectivă la ASF, în baza Legii accesului la informaţiile publice (vezi articolul (9)).

Deşi a refuzat să ne furnizeze o copie după această Adresă, ASF a făcut unele precizări în răspunsul său care contrazic în clar ceea ce susţine Drăgoi în Rapoartele oficiale ale SIF Banat Crişana.

CINE MINTE? - O ÎNTREBARE DE PUŞCĂRIE

În acest moment, (în absenţa copiei după Adresa ASF, cu nr. SI/DRA nr. 2690.1/1 8.06.2019), nu putem decide cine minte şi cine spune adevărul - Autoritatea de Supraveghere Financiară spune adevărul şi administratorul SIF Banat Crişana minte, sau invers?

Situaţia este creată de mai multe documente, dar, pentru limpezime, ne putem rezuma la trei:

A. Comunicatul SIF Banat Crişana, din 30 iulie

"Prin adresa nr. SI/DRA nr. 2690.1/1 8.06.2019, Autoritatea de Supraveghere Financiară a comunicat Societăţii că nu poate excepta SIF Banat-Crişana de la aplicarea metodei de evaluare stipulată la art. 113 lit. a, pct. 2 din Regulamentul ASF nr. 9/2014, adică preţul de referinţă aferent zilei pentru care se efectuează calculul, precum şi faptul că va verifica aspectele cu privire Ia o posibilă incidenţă a dispoziţiilor aplicabile în materia abuzului de piaţă".

(Semnat: Bogdan Drăgoi, preşedinte SIF Banat Crişana)

B. Răspunsul ASF la solicitarea ziarului BURSA:

"În ceea ce priveşte adresa ASF nr. SI/DRA 2690.1/18.06.2019 transmisă SIF BANAT CRIŞANA S.A., menţionăm că, faţă de cele citate în adresa dumneavoastră din raportul curent publicat de această societate în data de 30 iulie 2020, corespondenţa ASF precizează faptul că nu poate fi exceptată cu caracter general SIF Banat Crişana S.A. de la aplicarea metodei de evaluare stipulată la art. 113 lit. a) pct. 2 din Regulamentul ASF nr. 9/2014, în cazul în care sunt îndeplinite cerinţele de lichiditate necesare pentru activarea acestei prevederi".

(Semnat: Gabriel Grădinescu, vicepreşedinte ASF)

C. SITUAŢIA activelor şi datoriilor SIF Banat-Crişana la 29.05.2020" - anexa nr. 16 :

"SIF Imobiliare PLC este emitent listat la BVB pe piaţa AeRO (tranzacţionat sub simbolul SIFI), dar cu o lichiditate foarte scăzută".

(Semnat: SIF Banat Crişana; Certificat depozitar: Banca Comercială Română)

În citatul A., Drăgoi afirmă că ASF l-a obligat să evalueze SIF Imobiliare prin marcare la piaţă (dar omite să adauge precizarea din Răspunsul ASF, că obligaţia aceasta se activează dacă sunt îndeplinite cerinţele de lichiditate).

În citatul B., Grădinescu afirmă că, dimpotrivă, obligaţia are un caracter general, dar se aplică doar dacă SIF Imobiliare îndeplineşte cerinţele de lichiditate pentru asta (paragraf omis de Drăgoi).

În citatul C., SIF Banat Crişana şi BCR semnează afirmaţia că SIF Imobiliare are o lichiditate foarte scăzută.

Adică, însăşi SIF Banat Crişana (Drăgoi) afirmă explicit că SIF Imobiliare nu îndeplineşte cerinţele de lichiditate, deci, (dacă Grădinescu - ASF nu minte), afirmaţia lui Drăgoi din Citatul A. este o minciună: ASF nu a obligat administratorul SIF Banat Crişana să evalueze SIF Imobiliare prin marcare la piaţa şi Drăgoi minte.

Repet, în această fază a examinării faptelor, documentelor şi declaraţiilor în acte oficiale, în absenţa Adresei ASF cu nr. SI/DRA nr. 2690.1/1 8.06.2019, nu putem stabili cu certitudine cine minte - Drăgoi sau ASF.

Dar este cert că unul din doi minte.

Este Drăgoi mincinosul sau este o complicitate a sa cu ASF, la declanşarea manipulării pieţei de capital?

Răspunsul conduce la o potenţială pedeapsă penală.

ASF ASCUNDE DOVADA MINCIUNII

Faţă de informaţia explozivă din răspunsul ASF către ziarul BURSA, care aruncă în aer Rapoartele oficiale ale administratorului SIF Banat Crişana, faptul că refuză să dea curs solicitării noastre să ne furnizeze o copie după Adresa ASF cu nr. SI/DRA nr. 2690.1/1 8.06.2019, a intrat în umbră, în primă instanţă.

Dar, acum, după analiza consecinţelor răspunsului ASF, devine crucială confruntarea afirmaţiilor cu documentul solicitat de BURSA.

Precizez că el nu este necesar pentru a dovedi manipularea Valorii Activului Net la care s-a dedat administratorul SIF Banat Crişana, pentru că asta este deja demonstrat în articolele publicate în BURSA.

Documentul ASF este necesar pentru a stabili dacă această manipulare a fost declanşată în complicitate cu ASF sau nu.

Aceasta este raţiunea pentru care nu vom sista demersurile de obţinere a acestui document, pentru că este evident că, indiferent cum a clasificat ASF acest document de i-a iesit că n-ar face parte din categoria celor de interes public, interesul public pentru el este al întregii comunităţi a pieţei de capital.

Interesul pieţei de capital în Adresa ASF cu nr. SI/DRA nr. 2690.1/1 8.06.2019 nu este din simpla curiozitate să-si bage nasul în treburile interne şi secrete ale acestei ezoterice instituţii numită Autoritatea de Supraveghere Financiară, ci de informaţia de acolo depind decizii de investiţii, soarta banilor şi tot ce atârnă de asta.

Ca să nu mai vorbim şi de soarta lui Bogdan Drăgoi şi Gabriel Grădinescu, aceştia fiind doar primii care îmi vin în minte.

NOTĂ BIBLIOGRAFICĂ

(1) "SIF Imobiliare - un caz care ilustrează dezmembrarea pieţei noastre de capital"/BURSA / 30 iulie;

(2) "Replica SIF Banat Crişana poate fi suspectată de intenţia manipulării pieţei; Valoarea Activului Net este manipulată cu bună ştiinţă"/BURSA / 04 august;

(3) "Preşedintele SIF Banat Crişana Bogdan Drăgoi se autodenunţă pentru manipularea pieţei"/BURSA / 06 august;

(4) "Manipularea de la SIF Banat Crişana a fost intenţionată"/BURSA / 10 august;

(5) "Răspunsuri ale instituţiilor pieţei la solicitarea BURSA să ia poziţie faţă de manipularea de la SIF Banat Crişana"/BURSA / 12 august;

(6) "Poziţia Asociaţiei Brokerilor faţă de manipularea de la SIF Banat Crişana"/BURSA/14 august;

(7) "ASF nu ia nicio măsură să oprească manipularea; cifrele manipulate de SIF Banat Crişana continuă să fie afişate public de BVB şi AAF"/BURSA/ 14 august:

(8) "Performanţa SIF Banat Crisana pe luna iulie este negativă (minus 9,3 milioane de euro), dar administratorul raportează la BVB creşterea VAN"/BURSA/15 august;

(9) "PURTĂTOR DE CUVÂNT, FĂRĂ CUVÂNT/ ASF - prima zi, credibilitate de 100%" / BURSA / 15 octombrie;

(10) "ASF a răspuns oficial ziarului BURSA: Nu vă dăm documentul solicitat"/BURSA / 16 octombrie.

Si altele.

Opinia Cititorului ( 128 )

 1. N-am cuvinte! Felicitari Bursa, acesta este un mare succes! Bravo Make, ai scos-o cu clestele, daca n-ar fi fost atat de greu, ar fi putut si altul!

  Penibila manipulare sau slaba capacitate de intelegere a legii. Nu intelegeti sau manipulati cititorii cu asemenea articole. Tinand cont de vechimea ziarului si varsta ziaristului, pare pacat.

  1. Fa critica, daca esti in stare, .Arata in ce consta slaba capacitate de intelegere a legii, unde se vede asta in articol. Altfel, penibil este comentariul tau.Pentru ca articolul este excelent.

   Sunt foarte curios sa aflu de ce zici asta.

   Regulamentul UE 596/2014 privind abuzul de piata nu se aplica publicatiilor de presa si comentariilor de pe forumuri. Dimpotrivă regulamentul pune accent pe libertatea presei, pe libertatea de exprimare, necesare pentru devoalarea abuzului de piață. Daca folosești termenul de manipulare in sens comun înseamnă ca jignesti o categorie de cititori cu un nivel ridicat de inteligenta si gandire critică.

   Ti se pare ca asta de la comentariul 2.3. are o tare capacitate de intelegere a legii sau si a lui e slaba?

   Rolul acestui comentariu este sa ne abata de la intelesul articolului, care este perfect demonstrat logic: Dragoi nu a fost obligat de ASF sa manipuleze Valoarea Activului Net al SIF Banat Crisana, sau vicepresedintele ASF minte. Este un articol deosebit de important, care va deveni proba in instanta de judecata.

   Nu intelegi tu, .... e disperare, anul viitor nu mai auzim de Bursa ... asa ca nu mai conteaza ce scrtiu/manipuleaza acum.

   He, he, he!

   Da, prietene. Asta este scopul acelui comentariu si observa ca si-l atinge. Opt comentarii pina acum (inclusiv ale mele) sint generate de aceasta interventie rauvoitoare si neargumentata.

   Evident, raspunzind timpeniei acelui comentariu, nu v-ati mai ocupat de subiectul articolului, care aduce in discutie, pentru prima oara, faptul ca Dragoi s-ar putea sa minta ca a fost silit sa manipuleze Valoarea Activului Net al SIF Banat Crisana si sa o fi facut din proprie vointa. 

   Discutia se sprijina pe o scrisoare a ASF remisa ziarului BURSA.

   Socotesc ca subiectul articolului este mai interesant decit sa comentam timpenia de la comentariul nr.2 

   cerintele de lichiditate la care se face referire in adresa sunt cele legale la momentul respectiv "o tranzactie in ultimele x zile (probabil 30, poate mai mult)". intre timp a aparut un regulament nou care lasa administratorul sa judece daca lichiditatea este suficient de mare pentru a folosi pretul de piata in evaluare sau trebuie sa faca raport de evaluare.

   cititi articolele 113 si 114 din regulamentul asf 9/2014 pentru a intelege situatia.

   Regulamentul Delegat (UE) nr. 231/2013 de completare a Directivei 2011/61/UE a Parlamentului European şi a Consiliului în ceea ce priveşte derogările, condiţiile generale de operare, depozitarii, efectul de levier, transparenţa şi supravegherea, cu aplicare directă în ţările membre,:

   "Art. 71 - Revizuirea valorii fiecărui activ 

   (2) Politicile şi procedurile de evaluare trebuie să stabilească un proces de revizuire a valorii fiecărui activ, dacă există un risc semnificativ de evaluare necorespunzătoare, ca de exemplu în următoarele cazuri: 

   (a) evaluarea se bazează pe preţurile provenite de la o singură contrapartidă sau de la un singur broker; 

   (b) evaluarea se bazează pe cotaţii bursiere nelichide;". 

   Asta inseamna ca, in conformitate cu Raportul SIF Banat Crisana, din 29.05.2020, care afirma ""SIF Imobiliare PLC este emitent listat la BVB pe piaţa AeRO (tranzacţionat sub simbolul SIFI), dar cu o lichiditate foarte scăzută", tranzactionarea unui actiuni la 30 de zile nu activeaza art. 113 lit. a) pct. 2 din Regulamentul ASF nr. 9/2014, ci Art. 71 din Regulamentul Delegat (UE) nr. 231/2013 de completare a Directivei 2011/61/UE a Parlamentului European. 

   Asta inseamna intelegerea sanatoasa a legislatiei.

   Regulamentul adoptat de ASF care lasa la latitudinea administratorului ce metoda de evaluare sa adopte nu a fost si nu este necesar, el este doar o perdea de fum sa ascunda manipularea. 

   Acesta este subiectul intrebarii cu nr.3, al "Scrisorii deschise adresată domnului Nicu Marcu, preşedintele ASF" (BURSA/2 septembrie), la care Nicu Marcu nu a raspuns nici pina acum:

   "3. Vă rog să precizaţi de ce permiteţi perpetuarea manipulării; 

   - cunoaşteti faptul că, pentru a evalua activele FIA (Fonduri de Investiţii Alternative), se aplică Regulamentul Delegat 231/2013 de completare a Directivei 2011/61/UE a Parlamentului European şi a Consiliului în ceea ce priveşte derogările, condiţiile generale de operare, depozitarii, efectul de levier, transparenţa şi supravegherea, cu aplicare directă în ţările membre?; 

   - consideraţi că acest Regulament este obligatoriu şi pentru ASF?;

   - de ce a fost nevoie ca un nou regulament ASF să fie aprobat în timpul demarării investigaţiei asupra tranzacţiilor cu acţiuni SIFI, dacă există cadrul legal european privind evaluarea activelor unui FIA, cu directă aplicare în România?" 

   in RO, la momentul respectiv, se aplica regulamentul 9. manipularea despre care vorbesc se refera la faptul ca "observati" o asa zis contrazicere a asf si faceti ditamai titul exploziv cu cine minte. lucrurile sunt mult mai simple. asf, ca si sif1, a tinut cont de regulamentul 9.

   In Romania, la momentul respectiv, se aplica si legislatia europeana de care vorbesc eu. Ideea ca gradul de lichiditate al actiunilor SIFI nu activeaza aplicarea evaluarii conform cu Regulamentul 9 este continuta in precizarea din Scrisoarea ASF catre BURSA, care este omisa de Dragoi. De aici si titlul. Inteleg ca ai crezut ca lucrurile sint mai simple (si popate ca ai dreptate ca si ASF se poate sa fi crezut asa)...dar nu, sint ceva mai adinci decit s-ar crede.

   Tolomacul de la Comentariul nr.2 se pare ca sincer credea ce spune.

   Maestre, sa-ti explic: dispui de o slaba capacitate de intelegere a legii. 

   din discutie reiese ca problema este ce legislatie se aplica. din articol reiese cu totul altceva, nicio referire la regulamentul european. am pretentii prea mari sa nu faceti show ieftin si fals si sa explicati clar ce problema credeti ca ati descoperit? ramane de vazut ce legislatie se aplica in momentul respectiv.

   Atit din lege, cit si din articol si din discutie reiese ca Bogdan Dragoi nu avea dreptul sa marcheze la piata in evaluarea actiunilor SIFI.

   Aceasta nu este o problema pe care cred ca am descoperit-o, ci o problema realmente penala. 

   Show ieftin si fals as zice ca faci tu, care nu stii ca Regulamentul european era in vigoare din 19 decembrie 2012 si era obligatoriu si in Romania din 2015. 

   NOTA 

   Am mentionat Regulamentul european in discutie, pentru ca, in mod absurd, sustii ca Regulamentul 9 ar permite evaluarea unei societati intregi prin marcarea la piata a unei singure actiuni tranzactionate (dar si in conditiile recunoasterii explicite a unei lichiditati foarte slabe), ceea ce este sfidator si lipsa de bun simt a legalitatii. 

   Cind scriu un articol, nu am de unde sa stiu cu ce fel de lipsa de bun simt ma voi confrunta. 

   Este evident ca Dragoi, Lakis si geniile din jurul lor au crezut ca au gasit o fisura in legislatie si ca nu si-au pus deloc intrebarea daca nu cumva Adresa ASF nr. SI/DRA 2690.1/1 8.06.2019 poate sa ascunda ceva.  

   Au crezut ca si-au acoperit manipularea cu Adresa ASF.

   Iata ca ASF, cel putin in aceasta privinta, se disociaza de Dragoi si are pe unde sa scoata camasa. 

   asta era regulamentul 9, prost pe speta in cauza.

   pe fond, ce avantaje are sif1 sau dragoi din cresterea artificiala a activului net? 

   Cauta si vei gasi,nu astepta mura in gura si para malaiata in gura lui natafleata.

   Regulamentul 9 nu are nici un defect. El este completat de Regulamentul delegat european. Nu aplici un regulament, ci o legislatie. Necunoasterea legii si prostia nu te disculpa nici moral si nici in instanta de judecata. Cu atit mai mult cu cit administratorul SIF Banat Crisana a intentionat si premeditat intreaga constructie care a dus la manipularea Valorii Activului Net (vezi "Manipularea de la SIF Banat Crişana a fost intenţionată"/BURSA / 10 august).

   Inainte sa trecem la subiectul avantajelor SIF1 sau Dragoi din cresterea artificiala a activului net, astept sa recunosti corectitudinea articolului si faptul manipularii la SIF Banat Crisana. 

   Cum am tot scris, parerea mea este ca reapectau legislatia.

   Deci nu conteaza argumentatia superioara de care abia acum ai aflat.

   OK, no problem, astfel de persoane nu sint chiar o raritate. 

   Acum minti, nu ai spus ca respectau legislatia. Ai spus ca respectau un regulament. Make a observat ceea ce spui si te-a corectat, aratandu-ti ca trebuie respectata legislatia, nu doar un regulament. Asa limitate au aratat toate consideratiile tale. Peste ele ai adaugat ostilitate si dispret. Make te-a desfiintat.

   argumentatia superioara... e doar opinia ta. exista un regulament asf care nu lasa loc de manevra in evaluarea SIFI, spre deosebire de regulamentul european, este opinia mea. iar argumentatia superioara nici nu apare in articol, adica opinia ta nu apare in articol. articolul este o incercare de a pune etichete unor oameni si institutii fara sustinere legala in text, in continuarea unui serial gen elodia. nu sunt aparatorul sau admiratorul celor de la sif1 dar abordarea ziarului Bursa lasa de dorit. Vom vedea in timp (instanta sau organisme europene care am inteles ca au fost notificate) cine are dreptate. intrebarea mea legata de interesele sif1 sau dragoi nu exprimau curiozitatea ci incercam sa completez rechizitoriul tau cu motivele "faptei", daca exista.

   "Informăm investitorii că SIF Banat-Crișana a depus la Autoritatea de Supraveghere Financiară documentele pentru conformare la prevederile Legii nr. 243/2019 privind reglementarea fondurilor deinvestiții alternative, documente care permit evaluarea participațiilor din portofoliul SIF Banat-Crișana listate la BVB, dar fără piață activă, pe baza unui raport de evaluare întocmit în conformitate cu standardele de evaluare, metodă de evaluare care va fi utilizată de Societate de la momentul autorizării de către Autoritatea de Supraveghere Financiară a documentației depuse pentru a evita

   discrepanțele nejustificate de valoare apărute din tranzacționare de volume infime. 

   Vom informa în mod corespunzător publicul cu privire la eventuale evenimente ulterioare, dacă va fi cazul." inteleg ca acel regulament delegat nu se aplica sif1, la momentul respectiv. asta legat de argumentatia superioara, gresita.

   Vad ca nu-ti place sa recunosti ca gresesti si acum lungesti vorba batrineste, dar, te rog, fii mai putin vag: "exista un regulament asf care nu lasa loc de manevra in evaluarea SIFI" - vorbesti de un regulament misterios, sau de Regulamentul 9 ? Caci, daca vorbesti de Regulamentul 9, dupa cum am vazut, nu poate fi activat in cazul SIFI - ceea ce nu doar ca este inscris in legislatie, dar, dupa cum ti-am zis si acum ma silesti sa repet, este si de bun simt, chit ca pentru tine nu conteaza.

   Dar, sa-ti explic, bunul simt conteaza: cind ai doua constructii interpretative egal riguroase (nu este cazul nostru, pentru ca, aici, eu am dreptate iar tu gresesti), daca una ajunge sa sprijine ideea ca o societate cu 5 milioane de actiuni este posibil sa fie evaluata pe baza unei tranzactii cu o actiune pe luna sau la doua luni, atunci, cu certitudine, acea argumentatie este vicioasa.  

   Te-ai convins de cind a intrat in vigoare si aplicare Regulamentul Delegat 231/2013? (apropo, nu este nici o rusine ca nu stiai de el, dar frumos este sa spui, "da, ai dreptate, multumesc!" si sa nu mai fii indaratnic in mod irational). 

   Administratorii SIF-urilor s-au autorizat ca AFIA prin anul 2017.

   Regulamentul delegat european li s-a aplicat cel putin de atunci, daca nu si de mai inainte. 

   Sif1 este FIA nu AFIA (administrator de FIA). Altceva, alta autorizare. Stiam ca pentru sif1 se aplica reg 9, la momentul respectiv. Asf stia acelasi lucru, sif1 stia asta si depozitarul stia asta. Motivatia neaplicarii reg european este faptul ca sif1 nu era inca FIA. V-a scapat asta sau ati ignorat-o?

   Este cumva caraghios sa apreciezi ca "abordarea ziarului Bursa lasa de dorit", cind nu exista nici o alta abordare a subiectului, in mass media.

   Bunul simt poate ca a facut ca sif1 sa ceara schimbarea metodei de evaluare iar legislatia Aplicabila la momentul respectiv a determinat ASF sa refuze schimbarea metodei de evaluare si sa se apuce de modificat regulamentele. Oarecum firesc. Intelegi diferenta?

   Nu este o problema de abordat in termni de ancheta, vinovati, manipulare, fara dovezi. Doar mentionata ca problema. S-a si rezolvat, in urma adresei sif1. De aici dezamagirea mea legata de abordarea ziarului Bursa.

   "Către,

   AUTORITATEA DE SUPRAVEGHERE FINANCIARĂ 

   SECTORUL INSTRUMENTE ȘI INVESTIȚII FINANCIARE 

   BURSA DE VALORI BUCUREȘTI – Piața reglementată 

   RAPORT CURENT 

   conform Regulamentului nr. 1/2006 privind emitenții și operațiunile cu valori mobiliare și 

   Legii nr. 24/2017 privind emitenții de instrumente financiare și operațiuni de piață 

   Data raportului: 09.03.2018 

   Societatea emitentă Societatea de Investiții Financiare Banat-Crișana SA (SIF Banat-Crișana) | Sediul social Calea Victoriei nr. 35 A, 

   Eveniment important de raportat: 

   Autorizarea SIF Banat-Crișana în calitate de Administrator de 

   Fonduri de Investiții Alternative (AFIA) 

   "În data de 9 martie 2018, Autoritatea de Supraveghere Financiară a comunicat către SIF BanatCrișana următoarele documente: 

   - Autorizația nr. 78/09.03.2018 prin care SIF Banat-Crișana este autorizată în calitate de 

   Administrator de Fonduri de Investiții Alternative (AFIA);" 

   Deja, nu mai imi place discutia; scoti chestii din burta, ma obligi sa-ti documentez aiureli, esti ilogic si te zbati sa dovedesti absurditati. 

   Am crezut ca am de a face cu cineva care este in cautarea adevarului, cind colo... 

   Crezi ce vrei!

   Noapte buna! 

   aprobă modificarea Actului constitutiv al societății, în vederea corelării cu prevederile Legii nr. 243/2019 privind reglementarea fondurilor de investiții alternative și pentru modificarea și completarea unor acte normative, după cum urmează:-Art.1 alineat (2) se modifică și va avea următorul conținut:Forma juridică a societății este de societate pe acțiuni, constituită ca societate de investiții, fiind încadrată de prevederile legale aplicabile ca Fond de investiții alternative, diversificat, destinat investitorilor de retail.-Art.1 alineat (3) se modifică și va avea următorul conținut:Societatea se autoadministrează și este autorizată de Autoritatea de Supraveghere Financiară în calitate de administrator de fonduri de investiții alternative.-Art.1 alineat (4) se modifică și va avea următorul conținut:Funcționarea societății este reglementată de dispozițiile legilor ordinare și cu caracter special, incidente în materie de: fonduri de investiții alternative închise, constituite sub formă de societăți de investiții cu personalitate juridică, ale căror acțiuni sunt listate pe o piață reglementată; de administratori de fonduri de investiții alternative; de societăți admise la tranzacționare pe o piață reglementată, precum și de dispozițiile prezentului Act constitutiv

   fiind societate/fond autoadministrat, probabil ca se autorizeaza si ca FIA si ca AFIA. nu stiam. pana cand devine fia se aplica reg 9 (cu modificarile aduse ulterior). apoi reg ue. tot incerc sa iti explic ca 3 entitati diferite, asf, sif1 si depozitarul nu au incalcat legislatia si ca incerci sa gasesti rea vointa sau incompetenta unde nu e.

   Intrebarea e simpla. Cine a făcut acele tranzacțiile sa poata sa faca marcarea la piata. Care piata a acelor titluri este zero. De aia e manipulare, semnal înșelător, etc, etc. Aici nu facem analiza de text legal. Aici vorbim de o hoție, mare, grosiera!

   Sunt doar cativa actionari acolo. Probabil ca asf a verificat si nu a gasit nimic in neregula. Daca nu a verificat, e vina lor. Nu poti opri 10 persoane (daca or fi atatea), neimplicate, sa faca tranzactii cum doresc.

   Bunadimineata!

   Amice, esti extrem de inocent. 

   Ti-am pus la dispozitie o NOTA BIBLIOGRAFICA. Am scris articole intregi pe subiectul acesta, analizind aspecte la care nici nu visezi. Daca le-ai fi citit, atunci ai fi realizat ca afirmatiile tale de dupa ultimul meu comentariu de aseara sint ridicole. 

   Manipularea este dovedita - citeste articolele si intoarce-te dupa aceea!

   Sa vorbesti fara sa le citesti este lipsa de bun simt si o forma de abuz. 

   tocmai ca am citit parte dintre ele... multa galagie pentru a atrage atentia si a denigra.

   exemplu: care este legatura intre tranzactiile sau actionari care tranzactioneaza sifi si sif1? cu ce se alege sif1 din cresterea de activ (cred ca asf ar putea fi banuit de interese pentru ca isi ia taxa mai mare). ceva dovezi pentru toate acuzele aveti? 

   daca eu as sustine ca toata aceasta campanie are legatura cu sif5, facand si o poveste in directia asta dar fara nicio dovada si as fi jurnalist, cat de serios m-ai considera?

   o zi buna in continuare! 

   Prietene, încetează să ne iei de proști pe toti. Sunt 13 acțiuni cu totul care nu aparțin Sif1 si care, miraculos se plimba din mână stânga în mână dreaptă cu câteva zile înainte să se calculeze VAN ul. Cine până mea se îmbogățește dintr-o tranzacție cu o acțiune de 450 lei. Hai serios

   Bunadimineata, caciula!

   Nu, n-ai citit. 

   Daca ai fi citit, ai fi stiut ca nu trebuie sa existe nici o legatura intre SIF1 si investitorii care au tranzactionat SIFI ca sa ajungi la concluzia ca administratorul SIF1 a manipulat VAN-ul, ci este de ajuns sa cunosti definitia legala pentru manipulare si faptul ca, daca nu ar fi intentionat manipularea, administratorul SIF1 ar fi procedat la un squeeze-out si delistarea SIFI, sau doar la delistare. 

   Dovezi?! 

   Pai, ziceai ca ai citit. 

   Deci, ori n-ai citit, ori esti (din nou) ilogic (am preferat sa cred ca n-ai citit, ca sa ma incurajez ca as avea cu cine purta discutia). 

   Cum a participat ASF si depozitarul la asa ceva? 

   Ce folos a avut SIF1 si Dragoi din asta? 

   Astea sint inca alte incercari de largire a cimpului referential al discutiei, fata de regresul la care ai procedat, deja.  

   Cit despre o campanie in interesul SIF 5, dusa contra SIF1, n-ai fi primul nemernic care sa sustina asta; daca asta este o campanie, atunci ea nu este indreptata, nici impotriva lui Bogdan Dragoi, nici contra SIF1 si nici macar contra acestui consultant infractor condamnat la trei ani cu suspendare pentru manipularea pietei de capital, pe numele lui Najib el Lakis, nu este indreptata impotriva vreunei persoane si in favoarea alteia sau in favoarea vreunei entitati singulare, ci este indreptata contra manipularii, pur si simplu. 

   Ipoteza ta este, desigur, intentionat jignitoare.

   Sa fii sanatos! 

   "daca eu as sustine ca toata aceasta campanie are legatura cu sif5, facand si o poveste in directia asta dar fara nicio dovada si as fi jurnalist, cat de serios m-ai considera?"

   As zice ca nu mai ai puterea sa argumentezi si ai inceput sa-l insulti pe Make. Make este un ziarist venerabil care nu are nici o nevoie sa te convinga pe tine, dar a stat ore in sir sa te lamureasaca. 

   Sa-ti fie rusine!

   Make ti-a explicat ca la prosti: Regulamentul 9 nu putea fi aplicat in cazul evaluarii actiunilor SIFI, iar acest lucru pare sa fie stiut de ASF cand precizeaza ca Regulamentul 9 se activeza in niste conditii de lichiditate (de ce omite Dragoi aceasta precizare?!).

   Acesta este articolul. 

   Cand ai scris "cerintele de lichiditate la care se face referire in adresa sunt cele legale la momentul respectiv", ai largit discutia, cum ar spune Make si l-ai silit sa invoce Regulamentul european, care se aplica tuturor AFIA, (iar SIF Banat Crisana este autorizat AFIA din primul trimestru al anului 2018), inaintea legislatiei locale si evident, inaintea regulamentelor ASF. 

   Deci, Dragoi trebuia sa evalueze SIFI conform cu Regulamentul european.

   Make te-a executat spectaculos, dar tu tot n-ai inteles si inca mai dai din gura. 

   Este impresionanta orientarea in legislatie a lui Make usurinta cu care coroboreaza prevederi din acte normative diferite! Toata lauda! Impresionanr!

   Exceptionala dezbaterea!

   din nou, multe vorbe si nicio dovada care sa sustina acuzele, manipularea si nici macar conexiuni logice. povesti cu multe lipsuri in insiruirea logica, multe supozitii, acuze, cateva minciuni dar cu un scop precis. par pagini rupte din manualul de manipulare.

   una este sa spui ca sif1 manipuleaza, fara dovezi, si alta sa spui ca sunt suspiciuni de manipulare. 

   una este sa spui ca cineva minte, facand referire la o adresa si la regulamentul 9 si alta este sa spui ca o industrie intreaga nu stie legislatie si nu aplica un regulament european. 

   pot continua. 

   viitorul probabil ca imi va da dreptate atat prin solutionarea acestei probleme cat si prin viitoarele articole, tendentioase, ale tale.

   o zi buna in continuare! 

   Pentru tine, vad ca argumentatie inseamna "multe vorbe", legea inseamna "nici o dovada" si rationamente inseamna "lipsuri in insiruirea logica".

   Tu nu stii de Regulamentul european, nu stii de cind se aplica, nu stii cind a fost autorizat ca AFIA SIF Banat Crisana, nu stii de obligatia delistarii SIFI, nu stii de squeze-out si obligatia sa o opereze ca sa evite incadrarea in definitia legala a manipularii. 

   Ce stii tu este Regulamentul ASF nr.9 si ca "nu se poate ca trei institutii - administratorul SIF Banat Crisana, ASF si depozitarul sa ingaduie manipularea". 

   Cu argumentul asta din urma m-ai dat pe spate! 

   Pentru o singura idee si cunoasterea unui singur regulament, cel care foloseste prea multe vorbe esti tu. 

   Ramine cum ti-am urat - "Sa fii sanatos!"

   Ai inceput sa comentezi ca piticii lui Dragoi.

   ...

  ...

  A devenit foarte clar ca unul din doi minte, ori Dragoi, ori Gradinescu. Personal, cred ca cel care minte este Dragoi. De fapt, aici trebuie pusa problema asa: la puscarie pleaca doar Dragoi, sau pleaca si Gradinescu?

  1. ...

   Personal, zic sa pleci tu de pe aici!

   Personal, eu cred ca pleaca amandoi, in oricare caz.

   Crezi

   Acum ca ai stabilit, nu mai e nevoie sa te trezesti dimineata sa citesti ASF. Make lucreaza pentru tine.

   Acum ca ai spus si prostia asta, culca-te la loc!

   Acum ca ai stabilit, nu mai e nevoie sa te trezesti dimineata sa citesti Bursa.Make lucreaza pentru tine.

   ...

   He,he,he!

  Dlor ,Drăgoi este în primul rând un tip prost, dar care printr-un concurs de împrejurări a ajuns sus ! Că e prost de dă în gropi reiese din stupida acuzație cu " prejudiciu" de aprox 0,2 mil lei pentru dividendele de la Sif5 .Nici cu onoarea nu stă bine! Păi dividendele trebuie date la termen nu la " momentul oportun " adică peste luni sau ani! Și apoi un șef adevărat vine la AGA Sif5 ,iar dacă nu poate intra nu face " trotuarul" în fața sediului!

  1. Dragoi este un sociopat. Motiv pentru care cei de la ASF ar trebui sa ii retragă proptele. Nu ști la ce sa te aștepți de la el. Există o singură cale sa scăpați de belea. Aplicați legea în privința SIF1 si 4, altfel o sa va incolonati la declarații. Sunt prea multe victime colaterale, schema pusă la punct pentru preluarea unei părți din economie este prea periculoasă ca sa nu existe consecințe. Fiți smart, aplicați legea.

  La inceputul lunii septembrie am intrat la cumparare la Sif1,facand in calcul simplu :urma un program de rascumparare de 15 milioane de actiuni ce trebuia efectuat pana in noiembrie 2020,cf hotararii aga 2019. Pretul in piata era de 2.16/ actiune.Siful trebuia sa ofere cf legii minim 2.5/ actiune,cum in programele anterioare nu s-a subscris decat partial rezulta un potential castig de aprox 15%.

  Am observat ca in piata pretul scade continuu si se transfera pachete mai mari de actiuni decat de obicei...Am simtit ceva suspect si m-am oprit de la tranzactionare. 

  In 2 saptamani a venit si stirea: Sif 1 convoaca AGAE pt anularea programului de rascumparare. 

  Deci unii au stiut cu cateva saptamani inainte... 

  1. Ia aminte, de asta se ocupă DIICOT. Fa plângere dacă ai pierdere. Vor fi si altii.

   Unii au știut cu câteva luni înainte și de rezultatul de la sif5. E chiar o nimereală ca exact fondurile neconcertate sunt singurele care au votat revocarea bilantului și dividendului? Nu e nimereală. AGAE de la sif1 e iarăși o nenorocire pe care aceleași fonduri tot la nimereală vor fi singurele care o s am voteze. Bineînțeles că acum om sa voteze și busu proaspăt intrat în cooperativa. Bineînțeles că tot nimereală va fi si respingerea programului de răscumpărare din AGAE de la sif5. Minte și Gradinescu, minte și Drăgoi.SiFi nu indeplineste nici conditiile de a mai fi listata. Cine tranzactioneaza o acțiune? Sa fim serioși Gradinescu nu mai stie cum sa tina in viata un mort.

  Manipularea rpretului ,a pietei sunt dovedite,ca minteunul sau Altul e important ,dar mai important e faptul ca manipularea s-a effectuat in complicitate cu Asf .Conform art 120/Legea 24/2017,sanctiunea este Pușcărie.Tot cei doi se fac vinovați de manipularea Bilanțului și plății dividendelor La Sif5,ei au încasat dividendele ,ceilalți acționari le au anulate.

  Make, incearca sa faci o sesizare la comisiile buget- finante / piata de capital ale Parlamentului. Vin alegerile si poate unii vor sa o faca pe eroii (in ambele sensuri)

  1. Nu prea stiu sa fac asta.

   Stiu sa investighez si sa scriu, nu prea le am pe astea cu sesizarile. 

   Trimite-le copii dupa articolele tale solicitandu-le sa analizeze / ancheteze aspectele semnalate. Asa nu vor mai putea spune ca nu au stiut si ori devin complici ori actioneaza. Transmite scrisoarea nominal, catre fiecare membru al fiecarei comisii.

   Succes! 

   E o idee!

   Experienta spune, insa, ca munca de alcatuire a unor astfel de dosare si trimiterile lor sint inutile, pentru ca parlamentarii le transfera automat la ASF.

   Multumesc, oricum! 

  Imi place afirmatia comentariului 2.3 ... gandire inteligenta si spirit critic ... . Din pacate, se opreste la doar atat, inteligenta coruptilor si smenarilor de la ASF si SIF bine "dosite in documente", la fel ca si celelalte "smenarii si escrocherii puse la cale la pachte cu clasa politica romaneasca si acoilitii lor" saui separat, toate bine dosite in sertarele unor subalterni loiali !!!, cui ?, nu Romaniei ci smenarilor, ascund fapte care ar trebui sa se finalizeze cu "catuse si ani lungi de meditatii dupa gratii", din pacate, sunt multi printre ei care pot manipula si au rolul mascarii acestor fapte cu SUCCES !!!. Privind DOAR miscarile dubioase de la SIF 3 si SIF 5 ... nu se poate sa nu ajungi la concluzia "aranjamentelor din dosul usilor inchise" doar si toate in favoarea LOR. Restul actionarilor marunti, multi atrasi cu expresii mieroase si promisiuni desarte spre "stupul cu miere al investirii pe BVB", cad in navoadele sarlatanilor si coruptilor la pachet cu bruma de banuti pe care ii investesc. Este adevarat ca jocul de bursa este un joc si al riscului doar ca, este un joc bine regizat de smecheri si acolitii scosi la inaintare drept pioni.

  Un nou articol f.bun, cum Make ne-a obisnuit! Jos palaria mon cher!

  Parerea mea este ca latul incepe sa se stranga in jurul acestor indivizi care vor sa dea lovitura dupa lovitura incalcand legea! Cred ca doar sesizand ESMA atat in privinta manipularii activului net SIF1, in privinta concertarii de la SIF5 si la faptul ca ASF refuza sistematic sa aplice legea, doar asa s-ar putea face lumina si trasi la raspundere vinovatii! 

  Dl Ciurezu a făcut afirmația că imediat ce a vândut acțiunile Erste ( aprox 140 mil euro) a primit un telefon de la Drăgoi care se interesa ce vă face cu banii !!!

  NU ARE VOIE!!!!!

  Daca actiunea Sif1 este cu VUAN atat de mare( nu iau in calcul discutia despre cum se evalueaza SIFI) si este totul ok..

  Cum nu vad nicun Insider sa cumpere actiuni Sif1? La asemenea discount peste 64%? Ei care au toate datele la indemana...Si stiu...

  Eu atunci ca mic investitor cum sa mai am incredere sa cumpar Sif1? 

  1. Astept raspuns de la sustinatorii echipei Dragoi&co.

   eu m-am "lasat" de SIF-uri din 2013. atunci nu am facut-o decat pentru ca aveam profit frumos acumulat pe ele si am considerat ca exista oportunitati mai bune in piata. ulterior, colcaiala care a inceput in jurul lor m-a determinat sa le trec pe lista neagra. de principiu, cred ca un investitor de retail trebuie sa fuga mancand pamantul de situatii care put. si la SIF-uri pute de iti ia nasul.

  Doar pe baza informatiilor publice si publicate de Bursa am identificat 3 situatii. Nu va strica sa le analizati ca invatati sa va feriti de greselile voastre sau ale altora:

  1) Invitatia pe care Dragoi i-a adresat-o lui Ciurezu sa coopereze pentru a cheltui banii incasati de la ERSTE - este art.116-117 Legea 24/2017 utilizarea informatiilor privilegiate. A ramas la stadiul de tentativa pentru Dragoi, deoarece Ciurezu este prea experimentat ca sa nu miroasa pericolul si nu a imbatrinit degeaba. 

  2) Manipularea VUAN ului SIF 1 = falsificarea unui indice de referinta prin intermediul actiunii SIFI PLC art.120 alin.1 lit.d) Legea 24. Clar ca buna ziua, demonstrat de MAKE. 

  3) Respingerea situatiilor financiare si a distribuirii profitului SIF5 atat in AGOA paralela din aprilie dar si in AGOA din 12 oct. se incadreaza la art. 120 alin.2 lit a -conduita unor persoane care actioneaza in colaborare pentru a-si asigura o pozitie dominanta asupra cererii sau ofertei unui instrument financiar. In prostia lor cei de la ASF nu au suspendat tranzactionarea si au lasat-o sa se duca in cap. 

  Cu siguranta si functionarii ASF au discutat scenariile astea , sunt unii experimentati printre ei, dar totul s-a blocat undeva desi aveau obligatia sa investigheze si sa sesizeze DIICOT. Ultima adresa a lui Gradinescu este sinucidere curata. 

  Eu cred ca pana la urma frica pazeste bostanii si vor face ceva altfel este complicitate, favorizare , nu stiu exact care le va fi statutul cand pagubitii se vor plange la organe. 

  Eu nu am actiunii SIF1, am SIF5 si nu vand in paguba. Ma intereseaza ce se intampla si la un moment dat s-ar putea sa ma ia nervii.

  Sa traiesti Make esti un jurnalist adevarat.  

  Dragoi si-a preconstituit o aparare prin solicitarea facuta la ASF iar ASF a raspuns strict teoretic citand din Regulament, fiecare din partile corespondentei cunoscand care este realitatea factuala. Anume ca, exista 5 actiuni care se plimba la momente anume alese intre cateva persoane a caror identitate poate fi stabilita in timp real de ASF. Pe baza acestor miscari NAV ul a fost raportat si a dat un semnal fals asupra pozitiei financiare a SIF 1. Ne intrebam daca e manipulare? Evident ca da. Daca nu semnala Bursa, cati investitori ar fi stiut ce este in spatele acelei valori. In fapt nefiind nimic. Zero. Este evident ca daca nu ar exista niciun dubiu asupra legalitatii miscarii, ASF nu ar fi tergiversat raspunsul. Si tacerea ASF este un raspuns. Anume ca nu stiu incotro o va lua acest scandal si cine va fi tarat la raspundere.

  1. Prea incepe sa puta totul in jurul ASF-ului care se face ca nu vede nimic din tot ceea ce ii este semnalat! Eu voi face o plangere la ESMA reclamand ASF-ul (o cloaca in care nimeni nu mai are incredere), o sa trimit una si autoritatilor (aici ma mai gandesc unde sa trimit), DIICOT si DNA. Nu se poate sa ramana totul musamalizat si eu actionar mic, detinator de actiuni SIF1 si SIF5, sa ma uit cum isi impart ei cascavalul prin acordari de actiuni gratuite si mai stiu eu ce invarteli fac ! ASF trebuie sa apere drepturile micului actionar si sa pedepseasca manipularile si abuzurile, insa ASF-ul face exact pe dos!

   Perfect de acord cu cele scrise.

   ASF a creat o oligarhie. Nu apara investitorii decât dacă sunt cu deținere calificata. Adică rechini cu dare de mâna . Dacă sunt 600 de angajați de hrănit , credeți ca le pasa de micii investitori? Nicicând !

   Posturile din Consiliul ASF sunt tentante. Un nou parlament ar putea schimba întreg consiliul dat fiind lanțul de scandaluri și pe piața de capital și pe asigurări.

   Ca mic actionar SIF5, as fi interesat sa adaug numele meu si semnatura la o adresa formulata catre ESMA si autoritatile romane.

   Multumesc 

   Stai pe aproape

   Andra esti grozavă!Te felicit! Cred că e cea mai tare idee!

   Cauta pe net complaints ESMA, intri pe primul link și in subsol gasesti formularul de reclamații. Il descarci, completezi, reclami autoritatea nationala care are valul tras pe ochi , semnezi si il trimiți la adresa de email BUL (at)esma.europa.eu

   Eu am trimis deja si nu cred ca putem face o plângere colectiva.

   P.S.Am încercat sa pun aici atat linkul cu formularul cat si adresa de email, insa probabil ca politica ziarului Bursa nu permite asa ceva 

  Multumesc, Make si Bursa pentru atentia la detalii si pentru felul cum ati structurat materialul acumulat pe acest subiect.

  Inteleg din comentariul 8.1. ca inclinatia autorului este catre investigatie si scris, dar ar fi pacat ca tot acest demers sa nu ajunga in justitie, fie ea europeana sau locala. 

  Aroganta si fraudele repetate ale camarilei ASF, SIF 1&4 (evidente inclusiv din unele dintre comentariile de mai sus) se trateaza doar cu sentite judecatoresti.

  1. Domnilor Porniți acțiunea in răspundere catre : Stoian , Radu, Ciurezu și Popa! Faceți cerere de strămutare pentru ca numita Popa Carmen “umbla la judecători “ ! Apoi trebuie comandat Audit la toate societățile la care sif 5 este majoritara ! Acolo sunt jafurile ! Luati-le casele , pensiile și tot ce au !

   Cind spui "domnilor", la cine te referi?

   Ii spui "domnilor" lui Cristian Busu? 

   Dar, Cristian Busu nu este un singular, iar "domnilor", un plural? 

   Cum sa inceapa, saracu' de el, ceea ce spui, cind trebuie sa fie si presedinte si director si Consiliu de administratie si si ofiter de conformitate? 

   Comentariul asta trebuie sa-l arhivezi si sa-l postezi cam de Craciun.

   Acum este prea timpuriu. 

   Noua conducere este vechea conducere de pe maidan. Onor, Cristian Busu administrator unic de AFIA, FIA, bla bla ce crede ASF ca e SIF5. In ce te priveste pe tine esti un hoț care ai pierdut toate procesele. Motiv pentru care inventezi ca sa te razbuni. Dar esti prost.

   Dacă mai postezi astfel de tampenii o să-ți scriu aici numele tau, alor tai trimisi in judecată la instanța penala pentru delapidare etc. Hai, continuă dacă te tin curelele. 

   Citește titlu Make

   Tot eu sunt.Busu nu are cum sa te ajute ca are si el niște procese si nu poate sa ordine renunțarea. Nici Dragoi nu poate sa te ajute ca si el are aceeași problemă care s-ar încadra la abuz în serviciu. Deci, vezi de ce esti prost cu spume? Acolo unde au identificat un furt asa zisi "sclavi ai lui Ciurezu" au făcut exact ce trebuia. Acțiuni în instanță, plângeri penale, de aia esti asa de disperat. Du-te ..

   Eu nu am avut procese niciodată ! Am avut un accident ușor acum 5 ani și am mers in instanța pentru recuperarea pagubelor ! Va este frica ? A venit timpul sa dați înapoi banii furati

   Iar minți, l-ai pus primul în rând pe Stoian. De la raportul lui de audit intern a pornit totul. Vrei sa iti dau numele? Continui?

   Nenea Make am citit in bursa : Carmen popa către Drăgoi “ Nu veți reuși sa ma enervați sau sa ma intimidați “ . Dragoi a răspuns “ Vom vedea” Așa ca “ vom vedea peste 2-3 ani cu vor mai rămâne cei revocați și ceilalți care le-au ascultat comenzile !

   Bai omule eu nu stiu despre ce vorbești ! Dar da-te pe brazda ! Ești atât de paranoic încât ți se pare ! Tu ești angrenat in devalizarea sif 5? Ce vorbești mai omule? Sau îți este frica de ce urmează și nu știi de unde vin gloanțele? La pușcărie cu cei care au furat ! Ești și tu printre ei?

   Asta este Carmen Popa ( cea care spune despre nu știu ce raport ) ! Ea a mai întrebat de unde știu cei de la București ca “ eu am judecători “ !

   Domnilor angajați in devalizarea sif 5 , credeați ca dacă nu suntem din Craiova , nu știm ce ați făcut ? Va înșelați amarnic !

   Tocmai te-ai dat de gol. Numele tau este Buzatu Teodor , ti-ai nenorocit fiii pe care i-ai invatat sa fure, unul de la Vidraru SA, altul de la Univers SA. De 9 ani de când te-au revocat viața ta este prin instanța. Fiind un individ profund corupt iti imaginezi ca si alti au facut la fel ca tine. Mintea ta, a lui Dragoi si altii ca voi este incapabilă să priceapă că există oameni care nu fura, nu inseala si nu se tem de o sută de audituri. In rest iti doresc 100 de ani de viață plină de oftica ca nu poti sa fi ca noi ăștia care nu bagam mâna în buzunarul altora. Du-te...

   Incerci sa te dai unul din București? Boule

   M-am dat de gol ! Așa este ! Ai ghicit! Poți sa ne spui mai multe despre Teodor? Dacă vrei eu ma voi semna Teodor Buzatu! Numai ca tu habar nu ai cine sunt ! Vei afla curând! Ești mulțumit?

   Ți-e frica de ce urmează? wa it and see! Watch and learn !

   You are going to get what’s coming for you! Ma voi uita la voi cum va scufundati !

   Iar “bou” este taica-tău ! Maica-ta nu a născut un copil ! Ea a născut “ one piece of shit “ și ala/ aia ești tu !

   Ciurezu i-a spus lui Busu “ Te voi distruge atât pe tine cât și pe familia ta “ Ati spus așa domnule președinte revocat ? Se pare ca s-a întors roata :)) Domnule Busu, s-a pornit acțiunea in răspundere împotriva dumneavoastră la Argus ! Comandați un Audit, întrebați salariații despre ce a făcut Pauna Ioan la Argus ! Poate îl rețin procurorii la Constanta

   Stai ma, ca băieții lui Buzatu care au învățat engleza pe plaja la Miami se dau postaci. Bă baeti sunteti varză

   Deriva totală.

   Va este frica? Va veți petrece bătrânețile la pușcărie ! După ce se va vedea ce ați făcut , veți locui in Ferentari in 30 m2 ! Va rog sa îmi Spune-ți cum sa ma semnez :))

   Așteaptă sa se termine Audit-urile la toate societățile și apoi sa vezi ce frumos îți vei petrece ultimii ani din viața !

   Hoț? Mincinos? Scârbă? Looser? E liber la alegere. Be my guest.

   Cred ca mama ta când te-a născut a făcut-o din scârbă ! Am ales! Ți-e frica de ce urmează? I am going to get you! You will be my bitch :))

   Tu ști că minți si continui. Nu speri pe nimeni. Boule

   Iar ai tras pe nas, boule

   Drăgoi către Popa Carmen : “ Vom vedea” ! Vom vedea dacă voi speria pe cineva ! Intenția mea este sa înfunde pușcăria !

   Dragii viitori “ foști angajați “ ai sif 5 ! Va veți pierde casele, pensiile și familiile ! “ Vom vedea” !

   Insista sa fi un bou

   incredibil, a intrat Busu in arena. Vrea audi t:)))) audi CT faci?:)))))) aoleoooo, un audi t pentru tata un audi t pentru Cătălina , cât mai multe audi turi pentru persoane fine. Un apartament la sosea, o măslină, o chiftea. Asta e ce a rămas dintr-un om când pălăria ii vine pe ochi, e 10 mărimi mai mare. A nimerit-o prost Drăgoi cu asta. Strica socotelile cooperative pana la urma.

   Adică sa pornească acțiunea pe urma comandati edituri sa vedeti de ce ati pornit acțiunea. Păi a mai pornit o Busu in strada odată și pe urmă au omorat-o. și Drăgoi a comandat audit pt hoție lu Lakis si a dat ca e zero prejudiciu. Gata. Am inteles, Busu e jandarmu sif5:))))))

   Audit. Păi ori e furt ori trebuie să verifice un audit. Daca esti asa informat de ce nu ne spui si noua care e spilu. Ai mai vehiculat aici o informație interesantă. Ca in decembrie e aga la sif5. Esti insider? Daca da, esti direct penal. Adică lasi sa cada pretul in cap si tu esti din cercul care stie ce va fi in decembrie. Interesant! Foarte interesant.

   Adică cum , le împuști și familiile ? Esti dus. Ce frustrare te aduce in pragul colapsului ?! Suna un psihiatru . Spitalul 9 oferă servicii personalizate :))))

   Pai e simplu. Esti vicepreședintele iubit:)))) ierea și greu sa ne dam seama. Nu mai scrie pe aici ca te rade tot mapamondul . Subiectul articolului e despre altceva. Nu e platforma de terapie psiho-sociala , y understand? Ok. Ciao!

   Teodor, audi tul meu unde eeeeee:((((( mi l a luat ciurezuuuuuu. Sa il aresteze pe loc. Urgent, acum!

   Ierea și greu să nu ne râdă mapamondu, când voi sunteț analfabeții complect, hoți și proști, servili și umili, terminați și incompetenți. Ierea imposibil să mai rostogoliti minciuna și impostura de la Craiova any longer (ca să băgăm și ceva ingleza, că văd că română nu știi, dar ești expert în limbi - străine).

   Ce să vă zic, băieți: vedeți că vin ăștia peste voi. Vă nenorocesc, vă termina, vă disturg. Nu mai pierdeți timpul pe forumuri, mergeți și faceți curat și plătiți pe cineva să vă scrie un CV corect (gramatical). Ne vedem curând, slugilor.  

  Apropos de ultimele comentarii. Nu va speriati. Autoritățile de supraveghere financiara din SUA și Uk au raportat ca un numar semnificativ de operatori pe pietele financiare se milogesc pentru targeturi, mint, merg la curve, se drogheaza. Era imposibil sa iesim din rand. Pe de alta parte acolo, autoritatile de supraveghere a piețelor chiar isi fac treaba. Asta este adevarata problema de la noi.

  1. Ip-ul aparține familiei Tenea ! Tenea Rodica a fost arestata și condamnata pentru corupție ( fosta funcționara in primăria Craiova ) ! Tenea Aurel este fost angajat al sif 5 !

   Hai ca mori de ras. Te-ai uitat la ecran si ai citit ip-ul unui postac.

  Mai ,Buzatu tu ești bolnav pshic,ar fi bine sa te tratezi.iar Busu a ,,cumparat’’,a luat pe nimic un Audi A4 de la Argus pt tata. Și multe alte învârteli cu Verdes Si Pauna,

  Decat sa va obositi sa demonstrati vinovatului ca este vinovat, mai bine lasati vinovatul sa latre in comenturi!

  Efectul undelor de apa se propaga mereu la o aruncare de piatra in lac. 

  Atat timp cat valul provocat isi atinge victima si o destabilizeaza (emotional sau fizic) inseamna ca efectul a fost propagat. 

  Hotul se tot jura ca nu e hot; dar in cardasie cu supraveghetorul recunosc intr-un final ca unul din ei e hot. 

  Permisivitatea sau indiferenta, una din astea doua sunt de partea coruptului. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Videoconferinţa “Sănătate şi FARMA - Sistemul sanitar, sub valul al IV-lea”
Dtlawyers
BTPay
Apanova

Curs valutar BNR

18 Oct. 2021
Euro (EUR)Euro4.9481
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.2724
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.6125
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8686
Gram de aur (XAU)Gram de aur241.9692

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

eximbank.ro
certificateorigine.ro
gerocossen.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
invietraditia.ro
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro