Rata de absorţie a banilor europeni, sub media UE

George Marinescu
Fonduri Europene /

Rata de absorţie a banilor europeni, sub media UE

Situaţia la zi a fondurilor europene a fost prezentată de secretarul de stat în MFE, Carmen Moraru, prezenţa la Bruxelles pentru o serie de reuniuni de lucru la Comisia Europeană (DG ENV) şi în Parlament European, precum şi pentru o vizită la ORSI Academy din Ghent - un proiect etalon de cercetare, finanţat din bani europeni, prin Politică de Coeziune.

Moraru a arătat că până astăzi în România au intrat 11,04 miliarde euro bani europeni (prin Politică de Coeziune şi Politică Agricolă Comună). Acestor sume li se adaugă alte 7,92 miliarde euro plăţi directe către fermieri.

Valoarea totală a liniilor de finanţare deschise a ajuns la 26,43 miliarde euro, ceea ce reprezintă 96,5% din alocarea totală a României în actuală perioada de programare. 46,75 miliarde euro este valoarea proiectelor depuse pentru aceste linii de finanţare, iar 29,4 miliarde euro este valoarea totală a contractelor de finanţare semnate. Moraru a precizat că rată de absorbţie a României a ajuns la 36%, la doar 3 puncte distanţă de media UE, care este de 39%.

Moraru a reamintit că, pentru actuală perioadă de programare (2014-2020), România a dispus de o alocare de 22,4 miliarde euro prin Politică de Coeziune.

În ceea ce priveşte viitoare perioada de programare (2021-2027), conform propunerii Comisiei, România ar urmă să beneficieze de aprox. 30,6 miliarde euro.

Opinia Cititorului ( 1 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. D-na Carmen M. sa fie putin mai explicita si mai metodica...deoarece ne pierdem in "miliarde" Sa arate concret pe actualula perioada de programare...Ce am primit pe TOTAL perioada.( 2014-2020)Am retinut doar ca.(pe capitole si domenii ) ..... s-a decontat atat.....ce suma a mai ramas din actuala perioada..care este stadiul...si care este ultimul termen in care mai putem cheltui din actualul program.

    Am retinut ca rata de absorbtie este de 36 %... Si restul de 64 % in ce stadiu se gaseste ???? deoarece suntem in ultimul an al programului. Pe mine nu ma intereseaza ce grad de absorbtie este in UE ( tarile din UE) ...deoarece in ani trecuti cand se dadeau exemple de tari de ex.Polonia era mereu data cu 100 % grad de absorbtie. Probabil ca Polonia nu mai are ce face cu Fondurile Europene ,deoarece si-a facut "plinul " in ani trecuti (are autostrazi etc....} si o lasa mai "moale"...dar noi Romania ar trebui sa fim intr-un stadiu ...eventual sa mai cerem suplimente de Fonduri. 

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS