"Reporteri fără Frontiere": autorităţile să reacţioneze prompt la abuzurile împotriva jurnaliştilor

Ziarul BURSA #Media-Advertising /

Reporteri fără Frontiere (RSF) şi partenerul său din ţara noastră, Active Watch, cer au-torităţilor, într-o scrisoare deschisă, să reacţioneze cu promptitudine în privinţa abuzurilor la adresa jurnaliştilor, pentru a combate impunitatea şi un climat de violenţă faţă de mass-media.

Scrisoarea este adresată ministrului de Interne, Carmen Dan, inspectorului-şef al Poliţiei Generale, Ioan Buda, şi procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Călin Nis-tor. Potrivit textului scrisorii, RSF şi Active Watch laudă Poliţia Capitalei - Serviciul de Investigaţii Criminale şi Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 4 pentru viteza cu care au reacţionat la ameninţările cu moartea împotriva jurnalistei Emilia Şercan, în special pentru că principalul suspect este ofiţer de Poliţie: "Urmărim îndeaproape investigaţia şi solicităm procurorilor de la DNA, care se ocupă acum de caz, să acorde prioritate cazului şi să trimită dosarul în instanţă. De asemenea, solicităm autorităţilor să fie transparente în privinţa procedurilor şi să trans-mită public dacă principalul suspect a avut complici. Întrucât în acest caz este implicat un ofiţer care lucrează la Academia de Poliţie, este cu atât mai important să fie transmis un mesaj clar publicului şi Poliţiei că autorităţile române nu tolerează astfel de comportamente. Solicităm ministrului de Interne să investigheze climatul instituţional din cadrul Academiei de Poliţie care a făcut posibilă această ameninţare".

ONG-urile susţin: "De când a devenit public cazul Şercan, jurnaliştii care lucrează pentru publicaţii locale au acuzat forţele de Poliţie şi procurorii că nu reacţionează la ameninţările împotriva mass-media".

Experienţa arată că un astfel de eşec în investigarea şi urmărirea penală a tuturor ameninţărilor la adresa jurnaliştilor conduce rapid la un climat care face posibilă violenţa - şi chiar violenţa morală - împotriva jurnaliştilor. În consecinţă, RSF şi Active Watch îi solicită ministrului Afacerilor Interne să aibă în vedere dacă reacţia rapidă demonstrată în cazul Sercan poate fi aplicată şi pentru alte ameninţări la adresa jurnaliştilor.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

DTLAWYERS
Apanova
CCIR
Business Card
BTPay
smart city industry awards 2019
Calendarul BURSA 2019
Schlumberger
Legestart
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.roSCEBSMART TRANSFORMATION 2019
Cabinet de avocatTMPS