Reuters: Ministrul polonez de Finanţe vrea mai multă transparenţă fiscală pe fondul creşterii costurilor cu serviciul datoriei

F.D.
Internaţional / 29 aprilie

Sursa foto: Platforma X

Sursa foto: Platforma X

Polonia faci paşi pentru creşterea transparenţei finanţelor sale publice, pe fondul avansului costurilor cu serviciul datoriei, a declarat ministrul Finanţelor, Andrzej Domanski, relatează Reuters.

Printre măsuri se numără o analiză a finanţelor publice, care va fi publicată luni de Ministerul de Finanţe de la Varşovia, un control al cheltuielilor extrabugetare şi înfiinţarea unui consiliu fiscal independent care va evalua politicile Guvernului, a precizat Andrzej Domanski.

"Voi încuraja Guvernul să se îndrepte spre transparenţă maximă", a declarat Andrzej Domanski.

Polonia se numără printre cele aproape o duzină de state membre UE care riscă să fie vizate de o procedură de deficit excesiv, impusă acelor ţări membre ale căror deficite depăşesc pragul de 3% din Produsul Intern Brut.

Autorităţile de la Varşovia, care ar urma să se confrunte cu un deficit de 5,4% din PIB la finele anului, potrivit analiştilor intervievaţi de Reuters, atrag atenţia printre altele asupra faptului că cheltuielile cu apărarea vor trece de 4% din PIB, pe măsură ce Rusia îşi continuă invazia din ţara vecină Ucraina.

Domanski a mai spus că obiectivul său este repararea finanţelor publice după mai mulţi ani de cheltuieli extrabugetare ridicate ale fostului Guvern condus de partidul conservator Lege şi Justiţie (PiS).

"Începând cu 30 aprilie, banca publică de dezvoltare BGK va începe să publice, trimestrial, date cu privire la toate fondurile sale în termeni de execuţie şi planuri actuale", a precizat Domanski. Acesta a adăugat că este în favoarea fuzionării unora din fondurile BGK iar Ministerul de Finanţe va coopera cu banca şi cu celelalte ministere cu privire la acest dosar.

Planurile financiare anuale pe termen lung ale Poloniei, ce urmează a fi adoptate marţi de Guvernul de la Varşovia, vor include de asemenea un cadru pentru înfiinţarea unui consiliu fiscal care va monitoriza politica guvernamentală, inclusiv prognozele macroeconomice şi proiectul de buget, a mai spus Domanski.

"Desigur că trebuie să fie o instituţie independentă şi tot ceea ce publică trebuie făcut public...Trebuie să aibă propria sa putere când vine vorba de criticarea ministrului de Finanţe pentru proiecţiile incluse în buget", a estimat Domanski. Un proiect în acest sens ar urma să fie făcut public în următoarele săptămâni, a adăugat oficialul polonez.

Domanski a menţionat faptul că Polonia are unele dintre cele mai ridicate costuri cu serviciul datoriei din UE, adăugând că se uită spre ţara vecină Cehia ca indicator de referinţă. "Aceasta este o problemă care se va agrava în următori ani, costul serviciului datoriei ca pondere în PIB va creşte, chiar dacă, din fericire, doar uşor", a apreciat Domanski, adăugând că modificarea politicii monetare a Rezervei Federale americane şi altor mari bănci centrale pun presiune asupra pieţelor emergente.

"Mă uit la spread-urile pentru obligaţiunile ceheşti, obiectivul meu este ca acest spread să se reducă", a spus Domanski.

Ministrul polonez al Finanţelor a mai spus că se uită spre mai multe investiţii private, pe lângă intensificarea consumului, drept motoare ale creşterii economice. "Investiţiile privare sunt foarte importante pentru mine, de aceea vorbim cu investitorii din Polonia şi de peste hotare", a subliniat Domanski.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Conferinţa BURSA “Digitalizare şi Siguranţă Cibernetică”
APA NOVA
e-infra.ro
digi.ro
fngcimm.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Iun. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6402
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2278
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8856
Gram de aur (XAU)Gram de aur344.9150

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
roenergy.eu
rommedica.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb