Reuters: Şeful ONU a făcut apel la maximă reţinere după atacul Iranului asupra Israelului

A.F.
Internaţional / 15 aprilie

Reuters: Şeful ONU a făcut apel la maximă reţinere după atacul Iranului asupra Israelului

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, i-a avertizat duminică pe membri să nu escaladeze şi mai mult tensiunile prin acţiuni de ripostă împotriva Iranului, în timp ce Statele Unite au avertizat Consiliul de Securitate că vor depune eforturi pentru ca Teheranul să fie tras la răspundere, relatează Reuters.

Vorbind în cadrul reuniunii Consiliului de Securitate al ONU, Guterres le-a spus statelor membre că folosirea forţei împotriva integrităţii teritoriale sau a independenţei politice a oricărui stat este interzisă de Carta ONU şi a condamnat, de asemenea, atacul Iranului asupra Israelului.

Iranul a lansat sâmbătă o mulţime de drone explozive şi a tras rachete în primul său atac direct asupra teritoriului israelian, riscând o escaladare majoră.

Atacul a fost un răspuns la o presupusă lovitură israeliană asupra complexului ambasadei Iranului din Siria la 1 aprilie, care a ucis comandanţi de top ai Gardienilor Revoluţiei şi a venit după luni de confruntări între Israel şi aliaţii regionali ai Iranului, declanşate de războiul din Gaza.

"Orientul Mijlociu este pe marginea prăpastiei. Popoarele din regiune se confruntă cu un pericol real al unui conflict devastator la scară largă. Acum este momentul să dezamorsăm şi să dezescaladăm situaţia", a declarat Guterres la reuniunea convocată după atacul Iranului.

Robert Wood, adjunctul ambasadorului SUA la ONU, a cerut organismului format din 15 membri să condamne fără echivoc atacul Iranului, el afirmând că membrii Consiliului de Securitate au obligaţia de a nu lăsa acţiunile Iranului fără răspuns.

"În zilele următoare, şi în consultare cu alte state membre, Statele Unite vor explora măsuri suplimentare pentru a trage Iranul la răspundere aici, la Naţiunile Unite", a spus el, fără a oferi detalii. "Permiteţi-mi să fiu clar: dacă Iranul sau împuterniciţii săi vor întreprinde acţiuni împotriva Statelor Unite sau acţiuni suplimentare împotriva Israelului, Iranul va fi tras la răspundere", a spus el.

Ambasadorul Iranului la ONU, Amir Saeid Iravani, a declarat că acţiunea ţării sale a fost necesară şi proporţională şi a precizat că, deşi Teheranul nu urmăreşte o escaladare sau un război în regiune şi nu are intenţia de a se angaja într-un conflict cu SUA, îşi reafirmă dreptul de a se apăra.

"Dacă SUA iniţiază operaţiuni militare împotriva Iranului, a cetăţenilor săi sau a securităţii şi intereselor sale, Iranul îşi va folosi dreptul său inerent de a răspunde în mod proporţional", a spus el.

Ambasadorul Israelului la Naţiunile Unite, Gilad Erdan, a acuzat Iranul de încălcarea dreptului internaţional în cadrul reuniunii şi a difuzat un videoclip pe o tabletă care, potrivit lui, arăta interceptarea de către Israel a dronelor iraniene deasupra complexului moscheii Al-Aqsa din Ierusalim, unul dintre cele mai sfinte locuri ale islamului.

"Poftim, puteţi să vă uitaţi", a făcut un gest cu tableta şi i s-a adresat ambasadorului iranian, care era de asemenea în sala Consiliului de Securitate.

Erdan a cerut Consiliului de Securitate să condamne Iranul, să reimpună sancţiuni şi să desemneze Gardienii Revoluţiei iraniene drept organizaţie teroristă.

Opinia Cititorului ( 4 )

 1. Seful ONU tine doar cu astia,de ce nu a facut apel la maxima retinere din partea Iranului care tot atata spiritele in regiune?Organizatia asta face umbra pamantului degeaba!

  doua ideologii opuse pe regiune… normal ca se ciocnesc periodic…

  la iranieni femeile plimba arme pe sub robe.. si copii se joaca cu lansatoare in tarana de mici… 

  s c c r e t 

  Şeful ONU "NU" a făcut apel la maximă reţinere după atacul Izraelului asupra Iranului

  1. Ba da, dar la tine din rusia nu s-a auzit!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Lansare carte
Conferinţa BURSA “Piaţa financiar-bancară”
APA NOVA
e-infra.ro
eximbank.ro
fngcimm.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

28 Mai. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5755
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0224
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8440
Gram de aur (XAU)Gram de aur344.9545

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
tophotelconference.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
everythinghr.live
thediplomat.ro
32.aicps.ro
roenergy.eu
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb