REVISTA PRESEI 02.10.2015

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 2 octombrie 2015

ADEVARUL

Americanii, umiliţi de ruşi în criza siriană

La Washington, liderii politici şi militari au fost luaţi prin surprindere, miercuri, nu atât de raidurile avioanelor ruseşti, cât de modul în care li s-a comunicat declanşarea operaţiunii. Miercuri dimineaţa, un general rus a intrat în ambasada americană de la Bagdad pentru a face un anunţ sec: "Declanşăm bombardamentul într-o oră. Feriţi-vă din calea noastră!", scrie "Washington Post". Oficiali de vârf din departamentul Apărării al SUA au confirmat povestea înştiinţării date cu un preaviz de o oră, iar liderii americani caută acum o cale de a coordona mai bine mişcările celor două forţe aeriene care operează în teatrul de război din Siria. Şeful Pentagonului, Ashton Carter, a afirmat că cel puţin o grupare luată în vizor de Rusia a fost antrenată de CIA. Mai mulţi oficiali de la Pentagon sunt frustraţi de faptul că SUA au permis Rusiei să aibă un cuvânt de spus în privinţa războiului din Siria după ce Statele Unite au cheltuit 3.870.000.000 de dolari, potrivit celor mai recente cifre ale Pentagonului, şi au efectuat aproape 7.100 lovituri aeriene şi au antrenat în zadar luptători locali.

Putin, Siria şi restul lumii: Rusia vrea statutul de superputere militară şi sfera de influenţă a fostului URSS

Primele raiduri ale aviaţiei ruse în Siria au provocat proteste vehemente la Washington. Vladimir Putin cataloghează ştirile din mass-media occidentală drept "atacuri informaţionale". Între timp creşte riscul unor ciocniri accidentale între superputerile mondiale. Wall Street Journal a scris că liderii occidentali se îndoiesc că Rusia vrea cu adevărat să lupte împotriva armatei Statului Islamic. Mai degrabă este sprijinită ofensiva armatei guvernamentale siriene împotriva tuturor grupărilor înarmate din ţară. Putin insistă ca Rusia şi SUA să creeze un mecanism permanent pentru schimb de informaţie cu privire la Siria, asemănător celui care funcţionează În Irak. Deocamdată, însă, realizarea unei coaliţii internaţionale care să cuprindă atât SUA, cât şi Rusia, nu are sorţi de izbândă. Rusia este hotărâtă să-l apere pe Bashar al-Assad şi să-şi păstreze influenţa în Orientul Mijlociu, în timp ce SUA vrea să controleze cât mai mult din regiune. Iar o ciocnire accidentală între cele două superputeri ar avea consecinţe greu de imaginat în prezent.

Unul dintre cele mai mari cluburi de handbal din Romania, aproape de DEZASTRU!

Primarul Cătălin Cherecheş din Baia Mare a anunţat ieri că documentele ridicate de procurorii DNA "au legătură cu clubul de handbal fete si băieţi, Minaur Baia Mare si HCM Baia Mare". "A fost o ridicare de documente care au legătură cu clubul de handbal fete si băieţi, adică HCM Minaur Baia Mare si HCM Baia Mare. Este o solicitare a DNA, vom face o conferinţă de presa pentru a anunţa ca, pana la rezolvarea suspiciunilor si pana la elaborarea de către Guvern si Parlament a unor prevederi legale, care sa ne încadreze clar modul in care susţinem sportul, noi, municipiul Baia Mare ne vom retrage din susţinerea sportului, culturii etc." "Înţeleg ca ţara asta se doreşte a fi una de oameni bolnavi, nu de oameni sănătoşi. Se va ajunge sa retragem echipele din Liga Naţională, Liga Campionilor, la rugby la fel, daca asta se doreşte, pentru ca daca suspendam finanţările de la primărie, acolo se va ajunge", a declarat primarul Cătălin Cherecheş.

Rechizitoriul "Motreanu- Scutaru": Cum arată primul denunţ făcut la DNA de un baron local

Cristinel Marian Bîgiu, preşedintele supendat al CJ Buzău, este primul baron local care a denunţat la DNA şi a recunoscut fapte de corupţie. Bîgiu a fost membru PNL până în septembrie 2014, când s-a mutat la PSD cu "Ordonanţa traseiştilor". Cristinel Bîgiu (48 de ani), preşedintele CJ Buzău, a recunoscut la DNA că a primit mită şi că banii i-a folosit în campania electorală. Politicianul a dat o declaraţie care l-a înfundat pe fostul ministru de Interne, Cristian David- trimis deja în judecată, dar şi pe fostul consilier prezidenţial, George Scutaru şi pe actualul vicepreşedinte al Camerei Deputatilor, Dan Motreanu. Bîgiu este vizat în mai multe anchete penale şi a fost arestat mai multe luni. Bîgiu a povestit cu lux de amănunte cum s-a negociat mita, şi cum o parte din aceasta a ajuns la PNL. El a confimat denunţul primarului din Jilava, Adrian Mladin (PNL), cel care a dat banii. Un alt denunţător în acest dosar este Valeriu Niţescu, fost şef de cabinet al lui Cristi David.

Traian Băsescu, la Adevărul Live: Până pe 10 octombrie mă voi înscrie în PMP

Fostul preşedinte al României Traian Băsescu a vorbit, joi, la Adevărul Live, despre criza imigranţilor, despre relaţia cu Republica Moldova, moţiunea de cenzură a PNL, dar şi despre activitatea Guvernului Ponta. Fostul şef de stat a comentat şi acţiunile Opoziţiei, dar şi faptul că România îşi pierde din credibilitate având un premier trimis în judecată. "Până pe 10 octombrie mă voi înscrie în PMP. Obiectivul meu este să construiesc un partid nou, care să nu fi fost implicat în compromisuri. De aceea sunt şi reticent în a mă aşeza în poziţia numărul unu. Va trebui să găsim o formulă. Vreau să transfer acestui partid toată experienţa mea", a spus Băsescu. "Cred că preşedintele greşeşte. După ce a văzut că această majoritate este betonată, trebuie să ia notă că PNL nu poate să preia guvernarea. În acest moment, pasul care este de făcut este invitarea la Cotroceni a coaliţiei. Le-aş spune: suntem toţi de acord că România are un prejudiciu cu un premier trimis în judecată. Faceţi-mi o propunere pentru un alt premier şi eu semnez decretul. Preşedintele are ca obiectiv să readucă Guvernul în calitatea de partener pentru celelalte Guverne. Trebuie găsită soluţia pentru ca domnul Ponta să plece", a mai spus Băsescu.

ANALIZĂ La un an după reducerea CAS, presiunea fiscală pe salarii este mai mare

La 1 octombrie s-a împlinit un an de când contribuţiile de asigurări sociale (CAS) au fost reduse cu 5 puncte procentuale pe partea plătită de angajator. Ce s-a întâmplat în aceste 12 luni cu CAS redus pentru angajatori? Aşteptările iniţiale erau deosebit de optimiste (începând chiar cu ministrul de atunci al Finanţelor, Ioana Petrescu, care i-a declarat preşedintelui Traian Băsescu, la Cotroceni, că susţine "din tot sufletul" această măsură), dar statisticile oficiale arată un impact minor în bugetul de stat. Concret, din datele Ministerului Finanţelor privind încasările bugetare din sursa CAS reiese că în perioada octombrie 2014 - august 2015 au fost de aproximativ 47 de miliarde de lei, nici mai mică, nici mai mare decât sumele colectate în aceleaşi perioade din anii anteriori. Salariaţii chiar au plătit mai mult, pe măsură ce le-au crescut veniturile. Deducerile salariale nu au mai fost majorate din 2004, astfel că suma plătită statului a crescut, practic, odată cu salariul.

BANCHERUL

Băncile au început sa ofere clienţilor consultanta pe Facebook

In încercarea de a construi si a menţine o relaţie pe termen lung cu clienţii lor, băncile se confrunta in prezent cu noi provocări. Epoca in care relaţia client-banca se reducea doar la obţinerea unui împrumut a apus. Acum, ambele pârţi au nevoie de ingrediente noi, precum încrederea reciproca si consiliere de specialitate pentru diverse proiecte. Aceasta presupune o relaţie mai apropiata si mai frecventa intre bănci si clienţii acestora, iar noile tehnologii sunt de ajutor. De exemplu, Garanţi Bank a dezvoltat o aplicaţie pentru Facebook prin care cei interesaţi pot beneficia de consultanta bancara de specialitate, spune Oana Dumitru, responsabila de relaţia cu IMM-urile la Garanţi Bank (Head of SME & Commercial), intr-un interviu acordat Bancherul.ro. Oana Dumitru: "Cel mai important lucru este să te adaptezi. Nevoile clienţilor evoluează de-a lungul timpului, iar noi trebuie să venim în întâmpinarea lor. Prin intermediul paginilor noastre de Facebook, Twitter şi LinkedIn le oferim informaţii relevante legate de activitatea, produsele şi serviciile noastre. De asemenea, am dezvoltat o aplicaţie pentru Facebook prin care cei interesaţi pot beneficia de consultanţă bancară de specialitate."

BCR a eliminat comisionul de retragere numerar la ATM-urile proprii

BCR a eliminat, începând de ieri, comisioanele de retragere numerar la ATM-urile proprii pentru deţinătorii de carduri emise de banca, in schimb a majorat alte tipuri de comisioane, precum cele de retragere numerar de la bancomatele altor bănci, precum si comisioanele de retragere a banilor si plăţile efectuate la ghişeele BCR. Deţinătorii de carduri BCR plăteau pana acum pentru retragerile de bani de la bancomatele BCR un comision de 0,25% din suma retrasa. De exemplu, pentru retragerea a 1.000 de lei, comisionul era 2,5 lei. De asemenea, BCR a renunţat si la comisionul de 20 de bani perceput clienţilor pentru interogarea soldului cardului la ATM, in schimb aproape a dublat comisionul pentru interogarea soldului la bancomatele altor bănci, la 4,5 lei, fata de 2,5 lei cat era pana ieri. Doar Intesa Sanpaolo si Banca Transilvania (doar la unele carduri) mai permit clienţilor sa-si retragă gratuit banii de pe card la propriile ATM-uri.

CURENTUL

UNPR va prelua conducerile Caselor Judeţene de Sănătate. Toţi preşedinţii au fost suspendaţi

Şefii tuturor Caselor Judeţene de Sănătate sunt suspendaţi din funcţie! "Au fost suspendaţi pentru că s-au schimbat indicatorii din contractul de management - se vor organiza examene. Este foarte posibil să fie şi procese, dar am respectat legea.", a spus Vasile Ciurchea, preşedinte CNAS. Surse politice susţin pentru CURENTUL că posturile vor fi date in corpore UNPR-ului conform înţelegerii din coaliţie pentru ca UNPR să nu voteze moţiunea de cenzură de marţi. Pentru aceasta, s-a publicat în Monitorul Oficial un ordin al lui Ciurchea, chiar ieri. Ordinul care a dus la revocarea din funcţii a celor 42 de şefi de case de asigurări de sănătate a fost dat ieri şi tot ieri a şi fost publicat în Monitorul Oficial. Potrivit legii, în asemenea situaţii, "se revoca, se numesc nişte preşedinţi interimari până la organizarea unui concurs pentru ocuparea funcţiilor. Concursul trebuie anunţat public timp de 30 de zile. "

"Patriotul" Căcărău a emigrat în Belgia

După ce a creat monstrul USL care l-a instalat parcă pe vecie pe mincinosul Victor Ponta la Palatul Victoria, fostul preşedinte al PNL Crin Antonescu a decis să emigreze. Potrivit unor surse politice, Antonescu s-a mutat la Bruxelles, unde soţia sa, Adina Vălean, activează ca europarlamentar. Şi fiica sa este elevă la o şcoală din Bruxelles. Sursele nu ne-au spus dacă Antonescu visează să devină preşedintele Belgiei (în locul regelui) dacă n-a reuşit în România să fie nici măcar candidat. O să rămână în istorie aşa cum merită: un papagal care l-a suspendat pe Băsescu să se facă el preşedinte cu ajutorul condamnatului Voiculescu şi a evazionistului Ponta, în curând condamnat şi el. Crin Antonescu anunţa în februarie 2015 că, la sfârşitul actualului mandat de senator, se va retrage din politică. Se pare că decizia a rămas în picioare, fostul lider PNL apărând în spaţiul public foarte rar. Surse din grupul parlamentar al PNL au declarat, pentru stiripesurse.ro, că Antonescu nu intenţionează să părăsească Parlamentul înainte de finalizarea mandatului şi se va prezenta în Parlament doar la voturile importante.

Dorinţa - de Tia Şerbănescu

După ce a rămas fără contracandidaţi în competiţia pentru şefia PSD fiind condamnat (iarăşi!) să concureze singur, Liviu Dragnea a mărturisit livid şi trist: "mi-aş fi dorit o competiţie". Poftim! O dorinţă avea şi el şi nici asta nu i s-a îndeplinit. Încă o dovadă că nici atunci când eşti puternic şi bogat nu ţi se îndeplinesc chiar toate dorinţele. Şi ce mare lucru dorea? Doi-trei candidaţi mititei acolo care să-i ţină de urât în campanie, să vadă lumea că în PSD democraţia duduie. Dacă nici lui Dragnea nu i se îndeplinesc dorinţele, ce şanse mai au muritorii de rând? Adică un om care, potrivit martorilor (Romică Părpălea, de exemplu) a făcut dintr-un judeţ o ţară ("în Teleorman e Coreea de Nord") unde "toată lumea stă drepţi" în faţa conducătorului iubit, că nu poate face rost de doi animatori sau măcar de o majoretă care să anime competiţia? Sigur, putea să tocmească vreo doi lăutari dar a preferat să dea dovadă de modestie: noi nu facem paradă de candidaţi, noi nu ne permitem decât unul. Să-i dorim succes în competiţie şi un loc cât mai bun. Poate chiar în primele trei.

EVENIMENTUL ZILEI

100.000 euro, preţul promis pentru tăcerea unui martor din Dosarul "Dragnea- Referendum"

Jocurile se încing în tabăra PSD de când cu alegerea unui nou preşedinte al partidului. În cursă a rămas doar Liviu Dragnea. Lăudat de unii, atacat de alţii. Miercuri seara, la postul Realitatea, un om care l-a cunoscut pe Liviu Dragnea şi i-a fost apropiat, în judeţul Teleorman, a făcut nişte dezvăluiri uluitoare, cu nişte acuzaţii extrem de grave, dacă vor fi confirmate de vreo anchetă judiciară. Romică Părpălea este unul dintre cei care ştiu multe despre ce s-a întâmplat la referendum în judeţul Teleorman, el fiind preşedintele unei secţii de votare din Alexandria. Romică Părpălea, jurist de profesie, şi-a prezentat activitatea în PSD Teleorman şi din apropierea lui Liviu Dragnea, demonstrând cât de bine îl cunoştea pe acesta. Părpălea a spus că la referendumul pentru suspendarea preşedintelui Traian Băsescu au fost prezenţi la vot "în jur de 38% - 40%", dar că i s-a cerut să modifice datele la 98%.

ROMÂNIA LUI CRISTOIU. Părinţii teroriştilor din ISIS - Sergenţii majori mesianici de la CIA

Sintetizînd dezbaterile recentei Sesiuni a Adunării Generale a ONU, F24, CNN-ul franţuzesc, a decis că mai toate au stat sub semnul situaţiei din Siria. Izvorul acestei realităţi stă în Discursul ţinut de Vladimir Putin la tribuna Adunării Generale în care a chemat la constituirea unei Coaliţii anti-ISIS în genul celei făcute împotriva lui Hitler. Vladimir Puţin a reiterat în acest discurs teza Moscovei potrivit căreia lichidarea ISIS trece obligatoriu prin sprijinirea lui Bashar al-Assad. Deşi în discursul din faţa Adunării Generale ONU, Barack Obama a reluat acuzaţiile aduse preşedintelui sirian, relatările pe surse ( americane, nu româneşti!) de la întîlnirea dintre preşedintele american şi preşedintele rus, dar mai ales decizia Moscovei de a bombarda teritoriul ISIS, arată că între SUA şi Rusia a survenit o înţelegere în urma căreia Rusia are mînă liberă în sprijinirea regimului Assad. Cum s-a întîmplat şi cu talibanii, America şi-a dat seama că a creat un monstru. Singurul care se bate pe teren cu Monstrul e Assad. Pentru a-l sprijini, America a avut nevoie de o rescriere a Monstrului Assad, fie şi pentru a-l înfăţişa drept răul cel mai mic. Să fie Criza Refugiaţilor una provocată de americani în cooperare cu ruşii pentru a-l sprijini pe Assad în lichidarea ISIS?!

Benjamin Netanyahu, mesaj TRANŞANT la ONU: "Israelul va face TOTUL pentru a-şi APĂRA statul şi poporul"

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a declarat, joi, în cadrul celei de-a 70-a sesiunui anuale a Adunării Generale a Naţiunilor Unite, că Israelul nu va permite niciunei forţe din lume să-i ameninţe viitorul. ''Iată mesajul meu către liderii Iranului: planul vostru de a distruge Israelul va eşua. Şi iată mesajul meu către ţările ONU: oricare ar fi rezoluţiile pe care le adoptaţi în această incintă, Israelul va face tot posibilul pentru a-şi apăra statul şi poporul'', a spus Netanyahu, informează Agerpres, citând AFP. ''La 70 de ani de la moartea a 6 milioane de evrei, liderii iranieni promit să-mi distrugă ţara, să-mi omoare poporul, iar răspunsul acestei adunări, unde sunt reprezentate aproape toate guvernele, a fost inexistent. Linişte totală, o linişte asurzitoare'', a subliniat premierul Israelului. Pe de altă parte, Benjamin Netanyahu s-a declarat ''dispus să reia imediat negocierile de pace directe cu palestinienii fără nicio condiţie prealabilă''. ''Din păcate, preşedintele Abbas nu este pregătit să facă acest lucru. Sper că-şi va schimba opinia'', a adăugat şeful executivului israelian.

Teodor Niţulescu: Dragnea a sifonat un miliard de euro din Teldrum. I-a sponsorizat campania lui Băsescu

Fost prefect al judeţului vreme de cinci ani, Niţulescu a dezvăluit cum actualul preşedinte interimar al PSD a privatizat firma Teldrum, acuzând o fraudă de proporţii. Teodor Niţulescu a spus că poate demonstra acest lucru şi că în Teleorman şi copiii de clasa I ştiu a cui este firma. El a garantat pentru Părpălea, denunţătorul care a făcut dezvăluiri miercuri seara despre presiunile, şantajul şi mituirea care ar fi avut loc pentru a-l determina să-şi retragă denunţul împotriva lui Liviu Dragnea despre fraudarea referendumului din 2012 pentru suspendarea preşedintelui Traian Băsescu. Niţulescu a mai dezvăluit şi un scop suprem al lui Liviu Dragnea, care ar vrea să ajungă nu doar preşedintele PSD, ci şi al României

Eşecurile politicii externe americane din ultimii şapte ani

După un an şi jumătate de când Barack Obama susţinea, într-un discurs la Academia West Point, că cea mai bună strategie este să se bazeze pe partenerii locali, în loc să trimită militari în misiuni externe, realitatea arată că aşa-numita "doctrină Obama" ar putea eşua. În Siria, rebelii antrenaţi de Statele Unite, au renunţat la provizii şi muniţie, în favoarea insurgenţilor cu legături cu al-Qaida. În Irak, bătălia dusă de guvernul susţinut de americani contra Statului Islamic este într- un punct mort. În Afganistan, talibanii au cucerit capitala unei provincii, pentru prima dată de la începutul războiului din 2011. În ciuda investiţiilor SUA de cel puţin 90 de miliarde de dolari în eforturile antiterorism, Barack Obama nu a găsit prea mulţi aliaţi pe care să se poată baza pentru a continua lupta şi nu pare să aibă prea multe opţiuni pentru a rezolva această situaţie dramatică, spun comentatorii politici citaţi de Reuters. Obama respinge, însă, ferm ideea unei întoarceri la războaiele din Orientul Mijlociu, după ce a retras forţele americane din Irak, în 2011.

JURNALUL NATIONAL

Ponta: Băsescu dispune şi Iohannis execută? O să vedem

Premierul Victor Ponta a comentat joi seara afirmaţiile fostului preşedinte Traian Băsescu potrivit cărora actualul şef al statului Klaus Iohannis ar trebui să îi cheme la consultări pe liderii coaliţiei de guvernare pentru a le cere să facă o nouă propunere de prim ministru. "Băsescu dispune şi Iohannis execută? O să vedem", a scris Ponta pe contul său de Facebook, făcând referire la soluţia prezentată de Traian Băsescu pentru schimbarea şefului guvernului. Traian Băsescu a apreciat joi la Adevărul Live că preşedintele Klaus Iohannis ar fi trebuit "să ia notă" că PNL nu poate ajunge la guvernare în lipsa unei majorităţi parlamentare şi să ceară coaliţiei de guvernare un nou nume de premier.

Victor Ponta: Nu plec până nu mărim pensiile şi în 2016

Premierul Victor Ponta le-a transmis joi pensionarilor, la Târgu-Jiu, că nu va pleca din funcţia pe care o deţine până nu va mări pensiile şi în 2016, afirmând că guvernul a majorat pensiile în fiecare an începând cu 2013. Premierul a fost prezent, alături de preşedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, şi autorităţile locale şi judeţene, la Balul Pensionarilor, organizat de Primăria Târgu-Jiu la un restaurant din municipiu pentru aproximativ 1.500 de vârstnici. "În 2013 am reuşit să creştem pensiile, în 2014 la fel, în 2015 la fel şi îmi zicea cineva aici când am intrat să nu plec de la guvernare. Nu plec, pentru că trebuie să mărim pensiile şi în 2016 şi când vor veni unii care nu au tăiat pensii, ci le-au mărit şi au avut grijă de pensionari, atunci îi lăsăm pe ei", a spus Victor Ponta.

Firmele mici nu pot să plătească impozite majorate

Reprezentanţii întreprinderilor mici şi mijlocii cer autorităţilor să renunţe sau măcar să amâne cu un an noua modalitate de impozitare a proprietăţilor cuprinsă în noul Cod Fiscal. Cod Fiscal care se va aplica din 2016 vine cu o schimbare majoră în ceea ce priveşte impozitului pe clădiri, calculul se va face în funcţie de destinaţia imobilului adică dacă este utilizată pentru locuit, pentru afaceri sau mixt. Până în ianuarie 2016, plata se făcea în funcţie de proprietarul clădirii, dacă acesta era o persoană fizică sau una juridică. Pentru firmele de apartament impozitele pe proprietate pot creşte şi de 20 de ori. "Acel impozit pe care trebuie să îl plătească IMM-urile pe spaţiul de desfăşurare a activităţii este o problema mare pentru cei foarte mici. Dacă impozitul va fi prea mare, vor muri multe dintre IMM-uri. Este vorba şi despre persoanele fizice autorizate, dar şi despre firmele foarte mici, care au sediul acasă.", a declarat Liviu Rogojinaru, vicepreşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România.

NATIONAL

Denunţătorul lui Mazăre si-a pitit milioanele din afacerile cu fier vechi in Panama

Fost proprietar de butic si devenit unul dintre cei mai mari afacerişti din domeniul recuperării deşeurilor metalice, constănţeanul Carol Dichiu este printre cei care au preferat sa îşi pună la adăpost, in Panama, o parte din câştiguri. Asociat si administrator de-a lungul timpului in opt societăţi comerciale romaneşti, Dichiu si-a înfiinţat in anul 2007 propria-i firma si in Republica Panama: EAST SHIP MANAGEMENT INC. Înfiinţarea offshore-ului este corelata însă cu problemele pe care Dichiu le-a avut si le are in tara fata de autorităţile fiscale. Plasat in asocieri cu mai mulţi cetăţeni turci, Carol Dichiu a reuşit in anii 2000 sa se impună in afacerile cu fier vechi din Portul Constanta prin firmele SCM RECYCLING SA, SCANTEL SRL si NOREKS SA. Businessul a funcţionat ani buni, zeci si zeci de milioane de lei rulând prin cele trei societăţi comerciale.

SPP, condus de la "Sarpele Roz"! Teodor Atanasiu l-a ameţit pe Klaus Iohannis cu chestorul Zaharie Stefan Pop

După cum "National" dezvăluia in exclusivitate încă de la începutul acestui an, unul dintre băieţii deştepţi din sistem care se agita de mama focului, imediat după instalarea lui Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni, sa prindă un loc cat mai in fata la conducerea unui serviciu secret era, alături de Eduard Hellvig, si chestorul Zaharie Stefan Pop. Iar daca sibianul Hellvig a ajuns intre timp la conducerea SRI, iată ca sibianul Zaharie Stefan Pop nu a putut prelua postul pe care si-l dorea in fruntea Comunităţii Naţionale de Informaţii. Însă fostul şef al "Doi s'un sfert" pe timpul guvernării radicale portocalii se afla din nou in carti, de data aceasta fiind in "pole-position" pentru a-l înlocui pe generalul Lucian Pahonţu la conducerea Serviciului de Protecţie si Paza. Iar relansarea carierei lui Pop, actualmente inspector general adjunct la Inspectoratul General pentru Imigrări, intervine după ce acesta i-a jurat loialitate veşnica lui Teodor Atanasiu.

PUTEREA

Guvern: Grupul Volkswagen e bun de plată!

Autorităţile române au ieşit, în sfârşit, cu o poziţie mai clară pe tema scandalului Volkswagen, care afectează serios şi piaţa auto locală. Dealerii Volkswagen, care vând maşinile germane în România, pot primi amenzi de până la 100.000 de lei pentru că au adus pe piaţă un produs neconform cu standardele, a anunţat preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Marius Dunca. Mai mult, Volkswagen va plăti diferenţa pentru taxa de mediu rezultată în urma reclasificării motoarelor cu probleme, iar cumpărătorii maşinilor nu vor fi afectaţi, susţin autorităţile române. Până în acest moment, în România s-au emis cărţi de identitate pentru 105.000 autovehicule ale grupului Volkswagen, din care 56.000 noi la data înmatriculării şi 49.000 second-hand. În plus, pe stoc, la dealerii grupului se află circa 300 de autovehicule ce nu vor mai putea fi vândute până la rezolvarea problemelor, spune ministrul Transporturilor, Iulian Matache. În total, cinci milioane de maşini Volkswagen din toată lumea vor fi rechemate în service.

Nereguli şi la Renault, Nissan, Hyundai, Citroen, Fiat şi Volvo

Noile maşini diesel de la producătorii auto, inclusiv Renault, Nissan, Hyundai, Citroen, Fiat şi Volvo, ar produce mai multe emisii când sunt testate în condiţii reale de conducere, conform datelor publicate de Automobil Clubul German (ADAC), transmite site-ul business-reporter.co.uk. Numai un sfert din cele 79 de modele diferite testate de ADAC şi-au îndeplinit performanţele oficiale la testele existente la nivelul UE, conform informaţiilor apărute în publicaţiile britanice "Guardian" şi "Independent". Rezultatele arată că Volvo S60, Espace Energy Renault, Jeep Renegade şi X-Trail Nissan au depăşit de peste 10 ori limitele legale din Europa pentru oxid de azot.

Creşterea salariilor, impact de peste 2% din PIB

Deficitul bugetar s-ar plasa anul viitor la 2,2% din PIB, cu impactul măsurilor din Codul Fiscal, dacă nu ar creşte salariile în sectorul bugetar, însă impactul majorării acestora, evaluat la 5,5 miliarde lei, respectiv peste 2% din PIB, ar conduce la un deficit bugetar de peste 4%. "Pe partea de salarii, impactul din Codul Fiscal, aşa cum a fost aprobat, am discuta de un deficit bugetar, dacă nu ar mai creşte salariile, de 2,2% din PIB anul viitor, care nu e o tragedie. Problema apare atunci când discutăm despre creşterile potenţiale de salarii, care pot duce deficitul la peste 4%, dacă se materializează în forma în care Guvernul intenţionează să o aprobe. Discutăm de un impact bugetar, dacă s-ar aplica o convergenţă către noile salarii de 60%, de 5,5 miliarde lei, discutăm de peste 2% din PIB", a declarat preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru.

ROMANIA LIBERA

Războiul hibrid din Orientul Mijlociu, planul incendiar al lui Putin

Deranjul pe care Rusia l-a creat prin intrarea directă pe frontul sirian e nimic faţă de ceea ce s-ar putea înfăţişa, în viitorul nu prea îndepărtat, sub ochii noştri. Momentul ales de Putin, evenimentele care au precedat aruncarea primelor bombe în Siria, modul în care a făcut-o şi anvergura desfăşurării de tehnică militară (total disproporţionată în raport cu scopul vehiculat oficial) arată, dincolo de dubiu, că operaţiunea ruşilor a fost planificată în detaliu şi cu mult timp înainte de a i se da undă verde. Având, bineînţeles, orice alt interes decât romantica şi uşor de înghiţit preocupare de a eradica terorismul islamic, altfel un terorism de decenii cultivat în laboratoarele KGB şi, mai recent, dus pe noi culmi de real-politik-ul minţilor criminale din FSB. Conform ultimelor relatări, venite pe surse perfect credibile, ruşii, alături de iranieni, şi-au instalat deja un cartier general în toată puterea cuvântului, cu puncte solide de comandă, nu doar în Siria, ci şi în Irak. Când va veni timpul, îl vom vedea la treabă, fiţi siguri.

Guvernul preia controlul primăriilor cu probleme

Executivul a adoptat, miercuri, o ordonanţă de urgenţă prin care reglementează domenii total diferite - deblocarea situaţiei unor primării rămase fără conducere, dreptul universităţilor de a angaja profesorii fără studii doctorale finalizate, modificarea legii finanţelor publice, reprezentarea la Curtea de Arbitraj, reorganizarea ANAF. Astfel, o serie de localităţi au rămas fără primari, după ce le-au încetat mandatele sau au fost suspendaţi. În alte cazuri, consiliile locale au fost suspendate. Guvernul Ponta a refuzat să organizeze alegeri locale parţiale, ceea ce a blocat luarea unor decizii importante. Acum, multe dintre aceste decizii vor fi luate de persoane desemnate de prefecţi, aflaţi în subordinea guvernului. Executivul a decis ca drepturile de asistenţă socială să fie aprobate de către secretarul primăriei sau de persoana numită de prefect în acest sens, în situaţia în care primarul nu îşi poate exercita atribuţiile. De asemenea, prefectul judeţului va desemna o persoană care să preia calitatea de ordonator principal de credite şi care să aibă dreptul de a rectifica bugetul local.

ZIARUL FINANCIAR

Bursa se pregăteşte pentru furtună. "Volatilitatea va fi cheia jocului şi va marca piaţa"

Investitorii aşteaptă ca băncile centrale să decidă odată unde vor să stea dobânzile, înainte de a reveni în piaţă. După un septembrie "astenic", evoluţia bursei de la Bucureşti în trimestrul IV se anunţă volatilă, dar pe volume mici. Volumele tranzacţiilor cu acţiuni au scăzut luna trecută la minimele anului, 310 milioane de titluri, cu investitorii într-o poziţie de expectativă din cauza incertitudinilor legate de evoluţia economiei chineze şi politica monetară a Fed, banca centrală a SUA. Indicele BET este cu 0,46% sub nivelul de la sfârşitul anului trecut. Pe 17 septembrie, Fed a lăsat rata dobânzii de politică monetară neschimbată. Atât vocile din cadrul instituţiei, cât şi analiştii văd totuşi posibilitatea ca dobânzile să fie majorate până la sfârşitul anului. "Evoluţia în continuare va fi strâns legată de aşteptările investitorilor în ceea ce priveşte dobânzile. Atâta timp cât există presiunea de a creşte dobânda, va persista şi reticenţa de a investi. Cel puţin pe termen scurt, până obţinem mai multe indicii, nu cred că o să vedem volume semnificativ mai mari", crede Valerian Ionescu, broker la BCR.

Agricultura va cădea cu 3% anul acesta şi va trage în jos creşterea economică

Agricultura, una dintre cele mai imprevizibile ramuri ale economiei - întrucât depinde prea mult de vreme -, va marca, pe fondul secetei, o cădere de 3% în acest an, după doi ani excepţionali. După o creştere an/an spectaculoasă, de 29% în 2013 (graţie unui an 2012 mai puţin fast) şi 3,6% în 2014, 2015 va marca o cădere a sectorului de 3%, urmat de o recuperare în 2016, tot de 3%, şi de o evoluţie uşoară în anii ce vin, anticipează prognoza de toamnă a Comisiei Naţionale de Prognoză (CNP). Seceta a lovit în această vară mai cu seamă Moldova, Banatul, o parte a Dobrogei, Crişanei şi Transilvaniei şi sud-estul Olteniei. Acest lucru se va vedea nu doar în buzunarele agricultorilor, ci şi în contribuţia agriculturii la formarea PIB şi la creşterea economică. Dacă în 2013 agricultura a contribuit la PIB cu 5,4%, iar anul trecut cu 4,7%, anul acesta contribuţia se va limita la 4,4% - 31 de miliarde de lei la un PIB estimat de 704 de miliarde de lei.

Rezervele valutare au scăzut în septembrie cu 200 mil. euro şi au atins minimul ultimului an

Banca Naţională a încheiat luna septembrie cu rezerve valutare în valoare de 29,1 miliarde de euro (echivalentul a 128 mld. lei), în scădere cu 200 milioane de euro faţă de nivelul atins în luna august, ceea ce a marcat astfel cel mai scăzut nivel din ultimul an, potrivit datelor BNR. Comparativ cu nivelul atins în septembrie anul trecut, rezervele valutare sunt mai mici cu 2 miliarde de euro. În luna septembrie au avut loc intrări de 200 milioane euro, respectiv modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, alimentarea conturilor Ministerului Finanţelor publice şi alimentarea contului Comisiei Europene. Ieşirile s-au ridicat la aproximativ 400 milioane euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, plăţi de rate şi dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută şi altele.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Avocat Ianul Alexandra
Apanova
BTPay
Electromagnetica
DIGI
arsc.ro
roovi.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

02 Dec. 2022
Euro (EUR)Euro4.9297
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6851
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0142
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7419
Gram de aur (XAU)Gram de aur271.1673

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro