ROBERT BURLAN, RAIFFEISEN ASSET MANAGEMENT:Văd o creştere a pieţei noastre în 2021, poate cu două cifre incluzând dividendele

ANDREI IACOMI
Piaţa de Capital / 18 februarie

Văd o creştere a pieţei noastre în 2021, poate cu două cifre incluzând dividendele

Nu mă aştept la o corecţie masivă a pieţei din Statele Unite, dar cred că performanţa va fi mai moderată, faţă de cea de anul trecut, a spus managerul de fond

Mă aştept la o creştere relativ importantă a pieţei noastre de acţiuni în acest an, poate cu două cifre incluzând şi dividendele, a spus ieri Robert Burlan, Head of Investment Management al Raiffeisen Asset Management, în cadrul unei conferinţe de presă organizată de Bursa de Valori Bucureşti (BVB) şi Asociaţia Administratorilor de Fonduri din România (AAF).

Şi pentru piaţa din Statele Unite reprezentantul Raiffeisen Asset Management se aşteaptă la creştere în acest an, dar probabil mai redusă decât cea din 2020.

Robert Burlan a spus : "Piaţa americană a avut o performanţă foarte bună în cursul anului trecut, care a fost un an de scădere economică. Performanţa a fost susţintă, în special, de câteva sectoare sau câteva companii mari din domeniul tehnologiei. Ca atare, piaţa în ansamblu pare a fi scumpă din perspectiva multiplilor de tranzacţionare istorici. Însă, trebuie avut în vedere şi că din punct de vedere istoric, în acest moment, ratele de dobândă sunt mult mai jos. Iar faţă de piaţa instrumentelor cu venit fix, acţiunile nu sunt chiar atât de scumpe".

Dar, managerul de la Raiffeisen Asset Management a atras atenţia că, de la începutul anului, există o creştere a randamentului obligaţiunilor, ceea ce s-ar putea să reprezinte o anumită frână pentru piaţa acţiunilor.

"Nu mă aştept la o creştere consistentă a randamentelor (n.r. obligaţiunilor) care să deraieze piaţa de acţiuni pentru că, după acest an pandemic, atât guvernele cât şi corporaţiile sunt mult mai îndatorate, iar o creştere mai consistentă a ratelor va acţiona ca o frână imediată pentru recuperarea economică. Cred că banca centrală (n.r. Rezerva Federală) nu va permite acest lucru sau nu vom vedea o creştere foarte rapidă a ratelor de dobândă", a spus Robert Burlan.

Chiar şi Rezerva Federală a manifestat anul trecut o anumită flexibilitate în a permite inflaţiei să depăşească ţinta pentru o anumită perioadă de timp, a punctat managerul de fond, adăugând : "Ca atare, nu mă aştept la o corecţie masivă sau intrarea într-o piaţă «bear» în momentul acesta în Statele Unite, dar cred că performanţa va fi mai moderată, inclusiv raportată la cea de anul trecut".

Legat de piaţa noastră, Robert Burlan a amintit că, 2020 a fost un an cu performanţă aproape de zero incluzând şi câştigul din dividende.

"Multiplii de evaluare nu sunt atât de ridicaţi comparativ cu cei ai pieţelor dezvoltate, iar aşa cum arată şi debutul de an, mă aştept la o creştere relativ importantă în 2021. Poate double digit (n.r. cu două cifre), incluzând şi dividendele", a conchis managerul de fond.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

BTPay
Cotaţii Emitenţi BVBCotaţii fonduri mutuale
Super protecție cyber pentru echipamente de business
BITCOIN ROMANIA

Curs valutar BNR

26 Feb. 2021
Euro (EUR)Euro4.8745
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0209
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.4406
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.5894
Gram de aur (XAU)Gram de aur228.2335

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Hidroelectrica
www.hipo.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro