Romanian Military Vehicle Systems va construi la Moreni 400 de transportoare blindate

Ziarul BURSA #Companii / 19 ianuarie 2018

Romanian Military Vehicle Systems va construi la Moreni 400 de transportoare blindate

Investiţia Rheinmetall prin compania mixtă româno-germană Romanian Military Vehicle Systems (RMVS) va crea peste 600 locuri de muncă directe şi indirecte la Moreni, unde se vor construi 400 de transportoare blindate 8x8 Agilis, iar circa 87% din componente vor fi produse şi furnizate din România, arată un comunicat al companiei. De altfel, acesta este primul joint venture din industria românească de apărare în care statul român deţine 50%.

De asemenea, şi în trecut la Moreni au mai fost produse transportoare blindate care se află în prezent în dotarea armatei române.

Compania mixtă româno-germană Romanian Military Vehicle Systems (RMVS) a primit aprobarea de la Consiliul Concurenţei chiar la finalul anului trecut şi a fost înscrisă în Registrul Comerţului. În noua companie, cu sediul la Moreni (judeţul Dâmboviţa), un pachet de 50% din acţiuni este deţinut de Compania Naţională ROMARM S.A. - Filiala Societatea UZINA AUTOMECANICA MORENI S.A. (UAM), restul de Rheinmetall.

"Este prima companie mixtă din industria românească a apărării în care statul român are 50% din acţiuni. Fiecare euro investit în fabrica de la Moreni se multiplică pe verticala şi pe orizontala de business. Sunt bani care rămân în economia românească, la fel drepturile intelectuale ale produsului fiind un produs dezvoltat în România", a declarat Karl-Ulrich Zulauf, director general al RMVS, citat de News.ro.

Primul produs construit la Moreni în parteneriat cu Rheinmetall este transportorul blindat pentru trupe (TBT) "8x8 Agilis", bazat pe o soluţie de cercetare româno-germană.

Proiectul Agilis va presupune construirea a circa 400 de transportoare blindate amfibii pentru MApN, primul urmând să iasă pe poarta uzinei în 2020.

"Noul transportor se bazează pe o soluţie de cercetare românească şi tehnologie modernă germană, care combină avantajele conferite de cei doi acţionari: calitatea germană şi costurile de producţie reduse din facilitatea de la Moreni", a mai spus Zulauf.

Dezvoltarea integrală şi producţia de serie a produsului românesc nou Agilis 8x8 TBT, în şase variante, va corespunde normelor formulate de Ministerul Apărării Naţionale.

"În acest scop, începând cu acest an se derulează dezvoltarea şi amenajarea capacităţilor de producţie în uzina de la Moreni. Un prim pas va fi formarea specialiştilor români în locaţiile de producţie Rheinmetall din Germania, care împreună cu experţii germani vor elabora procesul de dezvoltare şi producţia de serie", arată oficialii companiei.

În cadrul acestor centre se proiectează, dezvoltă şi produc blindatele Fuchs, Boxer sau Puma. TBT 8x8 Agilis va fi un vehicul blindat amfibiu, modern, competitiv pe piaţa mondială de profil.

Doar motorul si driveline-ul provin de afară. Carcasa vehicului, pentru toată seria de variante, va fi confecţionată la Moreni.

"Prin această abordare, este menţinută şi dezvoltată competenţa industriei de apărare la Moreni prin transferul de tehnologie în domeniul dezvoltării, lărgirii producţiei şi mentenanţei prin crearea de locuri de muncă sustenabile şi retehnologizarea industriei naţionale de apărare", a subliniat reprezentantul RMVS.

TBT Agilis este un transportor modern, potrivit companiei, corespunzător exigenţelor formulate de armata română, care corespunde deopotrivă cerinţelor armatelor celor două ţării (Germania şi România) prin specificaţiile livrate - amfibiu, cu nivel de protecţie ridicat, cu turelă de calibru mediu 30, etc.

Cu sediul la Dusseldorf şi cu o istorie de 128 de ani, Rheinmetall AG este un grup integrat de tehnologie listat pe piaţa de capital şi împărţit în două mari zone operaţionale: apărare şi auto. În 2016, grupul avea 23.000 de angajaţi şi a generat vânzări de aproape 5,6 miliarde de euro. Este unul dintre cei mai mari contractori europeni din industria de apărare globală şi lider de piaţă în domeniile mobilităţii ecologice şi tehnologiei de securitate.

Karl-Ulrich Zulauf, directorul RMVS, a condus în Germania programul trasportorului blindat Boxer. Acesta a gestionat din poziţii de manager de proiect proiecte în valoare 1,5 miliarde de euro.

Fondată în 1968, UAM este singura fabrică din România care produce transportoare blindate pe roţi, iar în cei 40 de ani de activitate peste 15.000 de produse (majoritatea pentru export) au ieşit pe poarta fabricii.

Din 2001, UAM este filială a Companiei Naţionale Romarm.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Acum cateva zile s-a anuntat semnarea contractului pentru montarea in Romania a transprtotului blindat Pirahna 5 cu firma

    General Dynamics. Va fi dotata armata cu 2 tipuri diferite de transportoare ? 

    1. Pe langa achizitia de transportoare Piranha 5, statul roman mai este implicat intr-un parteneriat cu nemtii de la Rheinmetall care ar urma sa dezvolte si sa construiasca la Uzina de la Moreni un nou model de transportor blindat ambfibiu denumit Agilis 8X8. Proiectul va fi dezvoltat printr-o firma mixta romano-germana - Romanian Military Vehicle Systems din care statul roman detne 50%.

      Ai zis nimic...... 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dtlawyers
BTPay
Apanova
anahotels.ro

Curs valutar BNR

24 Sep. 2021
Euro (EUR)Euro4.9491
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.2167
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5700
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7803
Gram de aur (XAU)Gram de aur237.8628

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Hidroelectrica
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Topul firmelor din Bucuresti 2021
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
bsenergyweek.com
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro