Revista BURSA Construcţiilor

Romgaz a reziliat contractul cu Duro Felguera şi Romelectro pentru construirea termocentralei de la Iernut

G.U.
Piaţa de Capital / 03 aprilie

Romgaz a reziliat contractul cu Duro Felguera şi Romelectro pentru construirea termocentralei de la Iernut

Producătorul de gaze Romgaz a transmis asocierii Duro Felguera - Romelectro notificarea de reziliere a contactului de lucrări privind dezvoltarea CTE Iernut, cu ciclu combinat cu turbine cu gaze, din cauza neexecutării, în termen, a obligaţiilor contractuale de către executant, potrivit News.ro. De altfel, Romgaz anunţa în decembrie 2020 că nu prelungeşte termenul solicitat de Duro Felguera şi Romelectro pentru finalizarea construcţiei termocentralei de la Iernut. Lucrările pentru construirea termocentralei de la Iernut, cu o capacitate de 430 MW, erau oricum în întârziere, iar contractul a expirat la 26 decembrie 2020.

"În conformitate cu prevederile Legii nr. 24/2017 şi art. 234 alin. 1, lit. i) din Regulamentul ASF nr. 5/2018, Romgaz informează acţionarii şi investitorii asupra faptului că, în urma neexecutării, în termen, de către executant a obligaţiilor contractuale, prin Hotărârea nr. 28 din 1 aprilie 2021, Consiliul de Administraţie şi-a manifestat acordul pentru rezilierea contractului de lucrări nr. 13384/2016, având ca obiect dezvoltarea CTE Iernut, prin construcţia unei centrale termoelectrice de 430 MW, cu ciclu combinat cu turbine cu gaze. În consecinţă, în data de 2 aprilie 2021, Romgaz a transmis notificarea de reziliere a contactului de lucrări nr. 13384/2016, către executant. Notificarea de reziliere va produce efecte, în termen de cinci zile, de la primirea notificării, de către executant", a informat compania.

La momentul de faţă, Romgaz are în derulare o expertiză tehnică şi economică, având ca obiect determinarea stadiului fizic şi valoric de execuţie a contractului, precum şi determinarea lucrărilor rămase de executat, pentru finalizarea şi punerea în funcţiune a investiţiei, notează sursa citată.

"După finalizarea expertizei tehnice si economice, Romgaz va face toate demersurile necesare şi utile pentru finalizarea şi punerea în funcţiune a investiţiei, în cel mai scurt timp posibil", precizează compania.

În 2013, Romgaz şi-a extins domeniul de activitate prin asimilarea centralei termoelectrice de la Iernut, devenind astfel producător şi furnizor de energie electrică.

Termocentrala pe gaze de la Iernut urma să fie finalizată la sfârşitul anului 2019, potrivit graficului iniţial. Centrala va avea o capacitate instalată de 430 MW.

Echipamentele principale şi ingineria de bază urmau să fie furnizate de Duro Felguera, iar Romelectro să se ocupe de lucrările de construcţii - montaj, de partea de inginerie de detaliu şi livrarea echipamentelor auxiliare, transmite News.ro.

Romgaz a preluat termocentrala actuală de la Iernut în 2013 de la producătorul de energie termică Elcen pentru stingerea unei datorii de 653 milioane lei.

Romgaz a realizat în 2020 un profit net preliminat de 1,25miliarde lei, în creştere cu peste 15,14%, în timp ce cifra de afaceri preliminată este de 4,07 miliarde lei, în scădere cu aproape 20%. Producţia de gaze naturale estimată pentru anul 2020 a fost de 4,519 miliarde metri cubi, cu 757,2 milioane mc mai mică decât producţia realizată în anul anterior (-14,35%) ca urmare a situaţiei speciale generate de pandemia COVID-19 în economia românească.

Romgaz are 6.200 de angajaţi şi o capitalizare de 12,79 miliarde lei.

Compania de stat şi-a planificat investiţii de 15,69 miliarde lei până în 2025, cea mai mare parte în parteneriate privind proiecte offshore în Marea Neagră. Din această sumă, în producţia de energie electrică compania vrea să investească 3,66 miliarde lei, în centralele electrice de la Iernut şi Mintia, dar şi în surse regenerabile de energie, informează sursa citată.

Romgaz este cel mai mare producător şi principal furnizor de gaze naturale din România. Compania este admisă la tranzacţionare pe piaţa Bursei de Valori din Bucureşti (BVB) şi a Bursei din Londra (LSE). Acţionar principal este statul român cu o participaţie de 70%.

Opinia Cititorului ( 5 )

 1. Nu-mi aduc aminte ca SNP să fi avut probleme când si-au facut centrala!

  Între SNG si SNP e o distanță ca de la Pământ la Lună, desi rentabilitatea la gaz ar trebui să fie net superioară! 

  Romgaz este un exemplu clar de companie de stat condusă de oameni numiți pe criterii politice.

  se tot c - - - pe ei de ceva ani sa faca termocentrala asta pe gaze

  si acum vor sa extraga gaze din marea neagra in ape de mare adancime  

  sunt de tot rasul sau plansul

  sau poate este doar o plata a statului, dupa modelul bechtelut 

  Si astfel se incheie cu un esec total, istoria unei companii, Romelectro.

  A ajuns curtea de conturi la ei pe acest subiect.stiu de la un prieten.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Videoconferinţa “Codul Insolvenţei”
Dtlawyers
Apanova
BTPay
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale

Curs valutar BNR

09 Apr. 2021
Euro (EUR)Euro4.9212
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.1382
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.4671
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6712
Gram de aur (XAU)Gram de aur232.3306

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Garanti BBVA
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro