Romgaz sau Petrom?

MIHAI IORDACHE
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital /

Romgaz sau Petrom?

Romgaz şi Petrom sunt două vedete pe bursa de la Bucureşti. Romgaz este ultima primadonă, cea mai recentă societate listată la bursă. În plus, are privilegiul de a fi şi prima societate românească listată pe o piaţă străină şi nu oriunde, ci chiar la Londra, sub formă de GDR-uri. În acest fel, chiar avem ocazia de a constata cât de mult Bursa de la Bucureşti rezonează cu o piaţă străină. Nu de alta, dar prea des şi prea mulţi analişti sau pseudoanalişti au justificat schimbările dramatice de pe piaţa românească cu evoluţia pieţelor externe.

Petrom are însă în spate istorie. Ba chiar preistorie, aş putea spune. Căci, înainte ca Petrom să fie listată la bursă, au existat Arpechim Piteşti, Petrobrazi, Competrol Bucureşti şi 40 PECO judeţene. Toate au fost tranzacţionate destul timp pe piaţa Rasdaq. Apoi ele au fost înglobate în fosta regie automomă Petrom, transformată în societate comercială şi listată la bursă.

Întrebarea ar fi care dintre acestea este mai recomandată pentru investitori, sau altfel spus, care are mai mari perspective? Răspunsul nu este simplu şi depinde din ce unghi privim. Dacă investim pentru speculaţii pe termen scurt şi foarte scurt, oricare titlu este bun, chiar şi exoticele "Siretul", care este cotată între BID şi ASK la 0,064 - 0,070 lei, adică la o diferenţă de 9,375%, Electroputere, care face salturi de 15% într-o zi, Impact, care este manevrată de acţionarii principali în sus şi în jos, aşa cum visează noaptea.

Partea proastă cu exoticele este că poţi să te trezeşti că ai rămas cu ele în braţe, căci dispare BID-ul pentru perioade nedefinite. Dar şi titluri importante, precum FP, care a variat săptămâna trecută între 0,805 şi 0,85 lei, adică 5,79%, sau SIF 5, care a oscilat între 1,85 şi 1,92 lei, adică 3,78% într-o săptămână. La acestea, precum şi la altele, lichiditatea este nesigură, dar dacă ai fost inspirat ai pus-o!

Există şi riscuri. De exemplu, Transgaz a fost 191 lei când Fondul Proprietatea a anunţat că vrea să vândă 10 - 15 %. În ziua aceea, sau în zilele precedente, au fost tranzacţii la greu. Au fost şi vânzători, dar şi cumpărători, căci nu pot exista unii fără alţii. În aşteptarea vânzării, preţul a scăzut. Tranzacţia FP s-a făcut la 172 lei, dar piaţa regular s-a efectuat la media de 182 lei. Evident că vânzătorii de dinaintea anunţului FP au avut toate motivele de bucurie, fie că exitul s-a făcut pentru asigurare de lichidităţi, obţinând bani mai mulţi, sau trebuind să vândă acţiuni mai puţine pentru a câştiga banii de care aveau nevoie, fie cu banii obţinuţi din vânzarea la 191 lei au putut cumpăra apoi mai multe acţiuni, fie TGN, dacă sunt orientaţi să speculeze această acţiune, fie oricare alte titluri, care le fac cu ochiul.

Există şi investitori care cumpără, aşa cum zicea răposatul amic Bogdan Baltazar, acţiuni să le laşi moştenire nepoţilor. Din această perspectivă, vreau să fac acum comparaţia între SNG şi SNP. Ambele societăţi acţionează în domeniul resurselor energetice fosile naturale. Sunt însă diferenţe importante. Romgaz extrage gaze naturale. Resursele depistate şi evaluate sunt însă în scădere şi, fără descoperirea de noi rezerve, situaţia este albastră. Sunt voci care spun că România are rezerve depistate pentru consum pentru de 20 ani. Gazele naturale din producţia internă sunt extrase cam fifty-fifty de către Romgaz şi Petrom. Deci până aici, egalitate. Petrom însă extrage şi ţiţei, are capacitate de rafinare în funcţiune de 3,6 milioane tone anual la Brazi şi încă atât în conservare la Arpechim Piteşti. În plus, deţine circa 24% din reţeaua de distribuţie carburanţi, adică benzinării, din România. Benzinăriile sunt garantat o sursă de profit. Pentru conformare se poate studia lista celor mai mari 100 societăţi din România şi să se compare profiturile. Altfel nu s-ar înghesui atât Rompetrol, Lukoil, Mol şi, cel mai nou, Gazprom să facă noi benzinării în România. Cu alte cuvinte, avantaj Petrom. Descoperirea de noi resurse este o preocupare esenţială pentru sector. Cea mai promiţătoare zonă este Marea Neagră. Nu ştiu dacă Romgaz are ceva interese, dar, cu siguranţă, Petrom are concesionate ceva zone care au fost scoase la licitaţie de către statul român. Mai sunt şi gazele de şist, dar nu ştiu ca Romgaz să acţioneze în acest sens. Căci pentru asta mai trebuie şi tehnologie, pe care noi nu o avem. Apoi, dacă rezervele din Marea Neagră vor fi pe măsura aşteptărilor, cantitatea de petrol brut ce va fi rafinată în România va creşte. Ghici, din nou avantaje Petrom !

În prezent SNG se tranzacţionează la un preţ de circa 35 lei. Cel mai mare preţ înregistrat la deschidere a fost de 35,6 sau 35,8 lei pe acţiune. Îmi cer scuze pentru lipsa de informare. Ultima închidere de vineri a fost de 34,8 lei. SNP a închis în aceeaşi zi la 0,4580 lei. Asta corespunde unui PER de 5,5-5,6. Specialiştii, cunoscători ai pieţelor externe de capital, afirmă că astfel de societăţi au de regulă un PER între 11-11,5. Asta înseamnă că acţiunea SNP este subevaluată cu 90%- 105%. Pe o piaţă străină poate că aşa ar fi, SNP ar ajunge la un echivalent de 0,8-0,9 lei pe acţiune. La Bucureşti mă îndoiesc. Poate un 0,65 - 0,7 lei este foarte posibil. Cum va evolua SNG? Având în vedere că free-float-ul este foarte scăzut, de numai circa 3 - 3,5%, nu prevăd evoluţii spectaculoase.

Fondul Proprietatea a anunţat că, prin prospectul de ofertă publică, nu poate scoate la vânzare pachetul său mai devreme de şase luni de la listare. După această dată, ţinând cont de strategia de lichidare accelerată impusă de către Elliott şi alţi investitori străini ai FP, precis că pachetul FP va intra pe piaţă. Oferta de vânzare va produce, ca în toate cazurile, o oarecare scădere până la momentul vânzării efective, după care va urma o creştere ceva mai semnificativă. La o adică rezervele pe 20 ani înseamnă totuşi 20 ani minimum de existenţă. Nu se ştie ce va fi până atunci. Cert este că în 2013 profitul Romgaz este mai mic se pare, cu 30-40 % decât cel din 2012, conform raportărilor preliminare, iar în anii următori va scădea din cauza noii taxe pe stâlp, care în acest caz înseamnă taxa pe sondă. Poate dacă statul ar dispărea de la Romgaz, dacă nu de tot, măcar sub 50%, şi societatea ar fi administrată de administratori aleşi de către acţionarii privaţi, situaţia precis ar fi alta, chiar şi în privinţa viitorului.

Îmi amintesc de ce a spus la un moment dat Radu Berceanu, pe atunci ministru al economiei: problema ministerului nu este de a găsi administratori cinstiţi, căci aşa ceva nu există în România. Preocuparea noastră este de a găsi între cei pricepuţi, pe cei mai puţin hoţi. În prezent, această preocupare nu mai există. Dacă ne uităm cine sunt reprezentanţii statului în consiliile de administraţie la toate marile societăţi cu capital majoritar de stat, te apucă plânsul. Dacă nu am argumente să spun că sunt hoţi, am toată îndreptăţirea să spun că sunt nepricepuţi. Din fericire, la Petrom, administratorii sunt aleşi de către OMV. Deci încă un avantaj Petrom.

Desigur, indiferent de situaţie, şi SNG şi SNP sunt şi vor continua să fie printre titlurile apreciate şi dorite de către acţionari.

NOTĂ: Domnul Mihai Iordache, colaborator al ziarului "BURSA", este jucător activ pe piaţa valorilor mobiliare. Orice sugestie de investiţie s-ar desprinde din articolele domniei sale trebuie considerată din acest punct de vedere.

Întreaga responsabilitate privind conţinutul articolului revine autorului.

Opinia Cititorului ( 3 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

 1. snp are borzesti in ciclu combinat, GE, 800 de mw, 2 turbine cu gaze, una cu abur cu recuperare de caldura de la cele doua

  sng are cea de la iernut, 800 de mw in turbine cu abur 2*200 si 4*100, tehnologie din anii 60 din care merg 180mw

  La snp da cu plus, nu asa de mare cum m-as fi asteptat, iernutul insa e un foarte mare minus pentru sng, o sa inghita o caruta de bani  

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  Comparatia este incompleta intrucat ati omis ceea ce era mai important - cat primesc inapoi prin dividende, din ceea ce investesc in una sau alta dintre cele doua societati si implicit in cat timp imi recuperez banii investiti, din dividendele primite.

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. Cat veti primi ca dividende aflati din Bvb.ro

   Analiza domnului Iordache este cea ma i buna,din cate am citit in acest ziar.

   Petrom a aratat statului roman,daca are urechi sa auda si minte sa inteleaga,cum se fac investitii profitabile. 

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS