ICT

Rusia a cerut unui număr de 10 diplomaţi americani să părăsească ţara

S.B.
Internaţional / 17 aprilie

Rusia a cerut unui număr de 10 diplomaţi americani să părăsească ţara

Rusia a cerut vineri unui număr de 10 diplomaţi americani să părăsească ţara ca reacţie la expulzarea de către Washington a unui număr similar de diplomaţi ruşi, din cauza presupusei activităţi maligne şi a sugerat ambasadorului SUA să se întoarcă acasă pentru consultări, potrivit news.ro.

Măsurile, care fac parte dintr-un pachet mai larg de represalii, au fost aprobate de preşedintele Vladimir Putin, ca răspuns la o serie de sancţiuni guvernamentale americane impuse Moscovei cu o zi mai devreme, inclusiv la limitarea pieţei sale de datorii suverane.

Deşi Moscova a răspuns rapid şi cu măsuri menite să afecteze interesele SUA şi să-şi micşoreze amprenta diplomatică, a lăsat uşa deschisă pentru dialog şi nu a respins ideea propusă de preşedintele Joe Biden a unui summit Putin-Biden.

"Acum este momentul ca Statele Unite să demonstreze bunul simţ şi să respingă calea confruntării", a afirmat Ministerul rus de Externe într-un comunicat.

"În caz contrar, o serie de decizii dureroase pentru partea americană vor fi puse în aplicare", a adăugat comunicatul.

Ministerul a arătat că are opţiuni de afecta Statele Unite din punct de vedere economic şi a reduce corpul diplomatic din Rusia la doar 300 de persoane, dar s-a abţinut deocamdată să ia această măsură.

Casa Albă nu a răspuns imediat la o cerere de comentarii cu privire la răspunsul Rusiei.

Legăturile Rusia-SUA au scăzut luna trecută la un nou nivel minim post-război rece, după ce Biden a spus că crede că Putin este un "ucigaş", iar Moscova şi-a rechemat ulterior ambasadorul la Washington pentru consultări. Trimisul Rusiei încă nu a revenit la post aproape o lună mai târziu.

Ministerul rus de Externe a afirmatcă John Sullivan, ambasadorul SUA în Rusia, ar trebui să se întoarcă acasă pentru consultări.

Washingtonul a declarat că propriile sale sancţiuni au fost aplicate pentru intervenţia Rusiei în alegerile din SUA de anul trecut, pirateria cibernetică, agresiunea din Ucraina şi alte presupuse acţiuni maligne.

Rusia neagă toate acuzaţiile SUA.

Răspunsul Moscovei a fost în mare parte unul punctual.

A expulzat 10 diplomaţi americani şi a interzis intrarea în Rusia a opt actuali şi foşti oficiali americani pentru contribuţia lor la ceea ce a numit "politica anti-rusească" a Washingtonului.

Printre persoanele interzise se aflî directorul FBI, Christopher Wray, directorul serviciilor de informaţii naţionale Avril Haines, procurorul general al SUA, Merrick Garland, şi secretarul pentru securitate internă, Alejandro Mayorkas.

Alte persoane cu interdicţie de intrare sunt directorul Biroului Federal al Penitenciarelor, Michael Carvajal, directorul Consiliului politicii interne Susan Rice, John Bolton, fostul consilier american pentru securitate naţională, şi fostul şef al CIA, Robert James Woolsey.

Ministerul rus de Externe a arătat că va pune capăt şi activităţii din Rusia a fondurilor şi ONG-urilor americane despre care crede că interferează în afacerile interne ale ţării, în timp ce Serghei Lavrov, ministrul de Externe, a vorbit despre potenţiale măsuri "dureroase" destinate afacerilor SUA din Rusia.

Alte măsuri au fost concepute pentru a îngreuna activitatea personalului ambasadei SUA.

Biden, după impunerea de sancţiuni asupra Moscovei, a cerut o deescaladare a tensiunilor şi a spus că este vital ca administraţia de la Casa Albă şi Kremlinul să menţină deschise liniile de comunicare.

De asemenea, el a propus ca el şi Putin să se întâlnească pentru un summit.

"(Putin) a spus în repetate rânduri că suntem pregătiţi să dezvoltăm dialogul în aceeaşi măsură ca şi omologii noştri. În acest sens, este un fapt pozitiv că opiniile celor doi şefi de stat coincid", a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Putin, înainte de a fi dezvăluite sancţiunile ruseşti.

"Opiniile lor categoric nu coincid atunci când vine vorba de crearea de relaţii reciproc avantajoase şi de luarea în considerare a intereselor reciproce", a adăugat însă Peskov.

Ministerul de Externe a mai arătat că propunerea pentru organizarea unui summit între Biden şi Putin a fost iniţial bine primită, dar acum este studiată în contextul evenimentelor care se desfăşoară.

"Am dori să evităm o nouă escaladare cu Statele Unite. Suntem pregătiţi pentru un dialog calm şi profesional", a spus ministerul.

"Cu toate acestea, realitatea este că auzim un lucru de la Washington şi în practică vedem ceva complet diferit. Nu ar trebui să existe nicio îndoială - nici un "val "de sancţiuni nu va rămâne nepedepsit".

Kremlinul spune că Putin nu a decis încă dacă va participa la un summit al climei condus de SUA, săptămâna viitoare.

De asemenea, a spus că ar fi greu să se organizeze rapid un summit Putin-Biden.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. de parcâ cei 10 diplomaţi americani ar fi fost acceptaţi pâna acum in Rusia dacâ nu ar fi fost "instruiţi" de valul pro Mama Rusia...nici mai mult nici mai puţin decât "americanii" ce s-au instalat de decenii in China şi ne dau lecţii de afaceri la nivel mondial incurajând "dragonul " sâ "strânute" flâcâri pe nas conştienţi de faptul ca ii lipseşte gena "bunului simţ"din parametrii drepturilor omului si este substituită de gena "imperialismului cu faţâ mascatâ tip carismatic-popular si pseudo-democratic" ce persuadează pseudocapitalismul cu pretul dezicerii de comunism si orientindu-se regrupat ,defragmentat spre dominionism ce-l va reinventa ca dominism (discret si nedesconsiprat )(cuvânt inexistent si neasumat până la atingerea obiectivului de a ne pune pe toti in fata "faptului implinit"). think it's not illegal yet ... nu ignorati faptul că asa cum vă jucati voi pe telefon aşa se pot juca unii cu simulări analizate de Inteligenta Artificială iar dacă statul nu investeste in asa ceva ..va fi fost "extinct" inainte sa-i booteze "sistemul de operare"(fără nici o legatură cu botezul creştin))

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dtlawyers
Apanova
BTPay
Boromir

Curs valutar BNR

07 Mai. 2021
Euro (EUR)Euro4.9262
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0800
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.4941
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6770
Gram de aur (XAU)Gram de aur238.7720

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Tohani
Cotaţii Emitenţi BVB
Concurs de idei de afaceri inovative ”Money is Funny” – ÎNSCRIERI
Cotaţii fonduri mutuale
Energy CEO forum awards
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro