Scandinavia sub alertă teroristă, la Eurovision; participă întreaga poliţie din Suedia, dar şi poliţia din Danemarca şi Norvegia

M.S.
Cultură / 8 mai

Cântăreaţa din cuplul alyona alyona şi Jerry Heil care a participat la semifinala Eurovision din partea Ucrainei cu un succes deosebit

Cântăreaţa din cuplul alyona alyona şi Jerry Heil care a participat la semifinala Eurovision din partea Ucrainei cu un succes deosebit

Concursul Eurovision a început în oraşul Malmö, Suedia, sub umbra proiectata de conflictul din Fâşia Gaza, după cum relatează în continuare Associated Press (AP).

Prima semifinală , care a avut loc marţi şi cea de-a doua, programată pentru joi, vor reduce numărul de ţări participante de la 37 la 26, care vor concura în finala de sâmbătă.

Dintre cei 15 concurenţi care au evoluat marţi, 10 au fost votaţi de către public pentru a participa în finală, printre aceştia numărându-se cântăreaţa croată Baby Lasagna, cu piesa "Rim Tim Tagi Dim", şi duo-ul ucrainean alyona alyona şi Jerry Heil, cu melodia "Teresa & Maria".

Securitatea este sporită în oraş, întrucât se aşteaptă un aflux de aproximativ 100.000 de fani Eurovision, împreună cu zeci de mii de protestatari pro-palestinieni.

Demonstranţii au organizat manifestaţii împotriva participării Israelului la concurs, iar guvernul israelian şi-a avertizat cetăţenii cu privire la riscul unor atacuri în timpul evenimentului.

Organizatorii au cerut Israelului să modifice versurile piesei sale, iniţial intitulată "Ploaia din octombrie", care părea să facă referire la atacul transfrontalier al Hamas din 7 octombrie.

Piesa a fost redenumită "Uragan", iar artistul israelian Eden Golan a rămas în concurs.

Poliţia din întreaga Suedie, precum şi din Danemarca şi Norvegia, a fost mobilizată pentru a asigura siguranţa în timpul evenimentului.

Suedia se află la un nivel ridicat de alertă teroristă, pe fondul profanărilor publice ale Coranului şi a tensiunilor din ţările musulmane, însă aceste incidente nu sunt legate de evenimentul muzical.

Concursul Eurovision promovează motto-ul "Uniţi prin muzică", însă este adesea afectat de tensiuni politice şi naţionale. Steagurile şi pancartele sunt interzise, cu excepţia drapelurilor naţionale ale participanţilor şi a steagului curcubeu.

Concurenţii au primit mesaje pe reţelele de socializare prin care erau îndemnaţi să boicoteze evenimentul.

Unii, precum concurentul german Isaak, s-au confruntat cu acuzaţii că sunt complici la genocidul din Gaza pentru că au ales să participe la concurs.

Manizha Sangin, care a reprezentat Rusia în 2021, a vorbit împotriva războiului din Ucraina, ceea ce a dus la anularea spectacolelor sale în Rusia şi la interzicerea muzicii sale în spaţii publice. Totuşi, ea a continuat să creeze muzică şi urmează să lanseze piesa "Candlelight" ca "un mesaj de speranţă."

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Panarama de Eurovision unde câștigă fel de fel de ciudați va avea parte anul acesta de un circ pe măsură în stradă.

    Malmo este orașul suedez unde imigranții cam fac legea de câțiva ani.

    Suedia a vrut diversitate și multiculturalism, o să le aibă din plin. Nu stiu dacă poliția va face față cu ocazia acestui concurs la care chiar nu știu câți s--or mai uita. 

Comanda carte
Conferinţa BURSA “Digitalizare şi Siguranţă Cibernetică”
APA NOVA
e-infra.ro
digi.ro
fngcimm.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Iun. 2024
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6464
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2078
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8855
Gram de aur (XAU)Gram de aur346.6329

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
roenergy.eu
rommedica.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb