SIBEXDerivatul pe Dow Jones, "supravieţuitorul"de pe piaţa futures

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 8 aprilie 2015

După volumul bun consemnat în prima şedinţă a săptămânii, când participanţii de pe piaţa Sibex au "accelerat" tranzacţiile în partea secundă a zilei, ducând volumul la 123 de contracte, prima jumătate a zilei de marţi nu spunea mare lucru nici din punct de vedere statistic şi nici în ceea ce priveşte "sentimentul" pieţei. Conform datelor de la ora 17.45, numărul contractelor înregistrate era de 31, iar valoarea tranzacţiilor se situa la 552.979 lei, totaluri conturate după tranzacţionarea unui singur produs: derivatul pe indicele Dow Jones, pe scadenţa iunie. Practic, acest produs derivat este cel care ţine piaţa în viaţă, fapt ce-l face un adevărat "supravieţuitor" al bursei de la Sibiu.

Simbolul DEDJIA 15F era cotat la 17.845 de puncte, evoluţia sa fiind una negativă, atât faţă de preţul de referinţă pentru deschiderea şedinţei de tranzacţionare(1), cifrat la 17.954 de puncte, cât şi raportat la nivelul consemnat la închiderea de luni. Mai exact, cotaţia futures a Dow Jones afişa un minus de 109 puncte faţă de "start of day price" şi 32 faţă de valoarea de luni. Evoluţia era una în opoziţie faţă de ceea ce sugera bursa de la New-York după o jumătate de oră de la deschidere, cu menţiunea că toate tranzacţiile de la Sibex erau realizate înainte de primul "gong" al şedinţei de la NYSE. Prin urmare, pentru partea secundă a zilei era aşteptată o "recalibrare" a valorii indicelui, conform cu evoluţia de peste Ocean.

În ceea ce priveşte celelalte derivate disponibile la Sibex, nu se înregistra nici un contract, cererile şi ofertele disponibile fiind prea "îndepărtate" unele de celelalte.

(1)"Start of day price" este definit ca preţ teoretic al contractelor futures, calculat de ATHEXClear conform unui algoritm de calcul propriu şi reprezintă preţul faţă de care se calculează variaţia maximă standard şi variaţia maximă extinsă în cursul unei şedinţe de tranzacţionare, după caz, care este stabilită de către SIBEX pentru fiecare instrument financiar derivat în parte şi agreată în prealabil de ATHEXClear. "Start of day price" este diseminat şi disponibil în sistemul de tranzacţionare pentru fiecare instrument financiar în parte.

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17.00

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

GALA BURSA 2022
Avocat Ianul Alexandra
Apanova
BTPay
Electromagnetica
DIGI
arsc.ro
roovi.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

06 Dec. 2022
Euro (EUR)Euro4.9126
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6804
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9667
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6911
Gram de aur (XAU)Gram de aur266.7598

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro