SIBEXParticipanţii de la Sibex continuă să prefere derivatul pe euro/dolar

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 12 mai 2015

Pe piaţa Sibex, la jumătatea primei şedinţe a săptămânii, se înregistrau 41 de contracte futures cu o valoare de 418.250 lei, volum rezultat în urma tranzacţionării a patru simboluri. Lichiditatea era una redusă, în nota obişnuită, iar variaţiile nu impresionau.

Derivatul pe cursul de schimb dintre euro şi dolar era din nou cea mai activă prezenţă în "ringul" Sibex, evoluţia din ultima vreme indicând o creştere a ponderii acestui produs în statistici, pe fondul diminuării volumului derivatului pe Dow Jones. Conform datelor de la ora 17.30, simbolul EUUSR 15F totaliza 20 de contracte iar cotaţia unui euro valora 1,1165 USD, cu 0,55% în minus faţă de preţul de referinţă pentru deschiderea şedinţei de tranzacţionare(1), calculat de ATHEXClear la 1,1227 USD. Şi faţă de cotaţia de închidere de la finalul săptămânii trecute euro era în regres, dar cu ,38%. "Situaţia Greciei va continua să genereze efecte importante asupra monedei unice, atâta timp cât datoria ţării pare un balon care continuă să se umfle, fapt care pune la îndoială rolul Fondului Monetar Internaţional în viitoarele planuri de salvare, deoarece una din cerinţele fundamentale ale instituţiei este ca datoria să fie una sustenabilă pentru a putea fi asigurate mai multe fonduri. Or, cu economia sa cel puţin şovăielnică, Grecia se îndreaptă către o direcţie greşită" a punctat un analist financiar. În acest context, e de subliniat că prognoza Comisiei Europene de săptămâna trecută a indicat că datoria Greciei va ajunge anul viitor la 174% din produsul intern brut, nivel mai mare cu 15% faţă de cel prognozat în februarie.

În topul produselor de la Sibex urma simbolul OILSC 15F cu 15 contracte. Cotaţia unui baril pentru scadenţa iunie era estimată la 59,28 USD, cu 0,14 dolari în minus faţă de "start of day price", calculat la 59,42 USD.

În aceea ce priveşte derivatul pe indicele Dow Jones, acesta era abia al treilea în topul primei jumătăţi a zilei, prin 5 contracte pe scadenţa de luna viitoare. Simbolul DEDJIA 15F valora 18.127 de puncte, în coborâre cu 107 puncte faţă de preţul de referinţă pentru deschiderea şedinţei de tranzacţionare(1), calculat de ATHEXClear la 18.234 de puncte şi cu doar 10 puncte raportat la închiderea de vinerea trecută.

(1)preţ teoretic al contractelor futures, calculat de ATHEXClear conform unui algoritm de calcul propriu şi care reprezintă preţul faţă de care se calculează variaţia maximă standard şi variaţia maximă extinsă în cursul unei şedinţe de tranzacţionare

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17.30.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro