Revista BURSA Construcţiilor

SIEGFRIED MUREŞAN:''Adoptăm astăzi, în Parlamentul European, Fondul Tranziţiei Juste care va sprijini cu 1,95 miliarde de euro tranziţia spre o economie verde în România''

G.U.
Macroeconomie / 18 mai

''Adoptăm astăzi, în Parlamentul European, Fondul Tranziţiei Juste care va sprijini cu 1,95 miliarde de euro tranziţia spre o economie verde în România''

Fondul Tranziţiei Juste care va sprijini cu 1,95 miliarde de euro tranziţia spre o economie verde în România va fi adoptat astăzi în Parlamentul European, a afirmat deputatul european Siegfried Mureşan (PNL/PPE), într-o postare pe pagina personală de Facebook.

''Fondul Tranziţiei Juste este un instrument creat special pentru a ajuta regiunile europene care au cea mai mare nevoie de finanţare în tranziţia spre o economie verde. Este vorba de acele regiuni care sunt cele mai dependente de o economie bazată pe emisii de carbon şi unde este nevoie să facem cele mai mari investiţii pentru a ajunge la o economie neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon, aşa cum este prevăzut în Pactul Ecologic European.

Fondul va avea un buget total de 17,5 miliarde de euro, finanţare europeană nerambursabilă. Bani vor veni din Bugetul Multianual al Uniunii Europene (7,5 miliarde de euro) şi din Planul European de Redresare (10 miliarde de euro)'', a precizat Siegfried Mureşan.

Europarlamentarul a precizat că ţara noastră va fi unul dintre marii beneficiari ai acestui instrument: 1,95 de miliarde de euro, adică 11% din buget, îi vor reveni României prin Fondul Tranziţiei Juste.

''Vom folosi aceşti bani pentru a ajuta locuitorii din Valea Jiului, Oltenia, Galaţi şi din toate acele regiuni şi oraşe româneşti care în prezent sunt cele mai dependente de o economie intensivă în emisii de carbon. Obiectivul este ca toate aceste regiuni să facă mai uşor tranziţia spre o economie verde, fără să afectăm locurile de muncă ale oamenilor, ci, din contră, să contribuim la crearea de noi locuri de muncă mai stabile, bine plătite şi mai prietenoase cu mediul.

Forma finală a fondului cuprinde un lucru foarte important pentru România pe care am reuşit să-l obţin când am negociat legislaţia fondului din poziţia de raportor pe avizul Comisiei pentru bugete din Parlamentul European

Comisia Europeană propunea, iniţial, o alocare din Bugetul Uniunii Europene de doar 7,5 miliarde de euro pentru acest fond pe care să o completăm în mod obligatoriu cu alte peste 11 miliarde de euro transferate din Politica de Coeziune a ţărilor membre. Nu am fost de acord cu acest transfer fiindcă dezavantaja România. Ţara noastră are nevoie de banii în plus pentru tranziţia la o economie verde, nu de finanţarea tranziţiei reducând fondurile pentru coeziune. Politica de Coeziune este în continuare importantă pentru România fiindcă ne ajută să dezvoltăm infrastructura, să construim şcoli, spitale şi autostrăzi. Am cerut ca, în locul acestui transfer obligatoriu, să creştem bugetul fondului. Deoarece ne-am opus în Parlamentul European, această obligaţie de transfer a fost eliminată din forma finală a fondului. În schimb, bugetul total al Fondului Tranziţiei Juste a fost crescut la 17,5 miliarde de euro, în urma unei alocări suplimentare de 10 miliarde de euro, bani care provin din Planul European de Redresare. Politica de Coeziune rămâne neatinsă, dar statele membre pot, în mod voluntar, să transfere fonduri din Politica de Coeziune către tranziţia justă în cazul în care consideră că au nevoie.

Odată ce adoptăm astăzi, formal, regulamentul privind Fondul Tranziţiei Juste, acesta urmează să fie publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, devenind literă de lege, iar apoi banii vor putea fi accesaţi de ţările membre ale Uniunii Europene'', a menţionat Siegfried Mureşan.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. 1,95 miliarde euro impartit la șase judete. Din care vor primi și ONG-urile. O frectie la picior de lemn, tinand cont de nevoile judetelor Gorj și Hunedoara (Valea Jiului) și Galați (Combinatul Liberty), care singure pot absorbi pentru proiectele de tranzitie justa intreaga suma.

    DACĂ NU - L BAGĂ ÎN TRAISTĂ : NU - L LUĂM ..!!!!!

    "Tranziția la o economie verde" se traduce prin eliminarea ultimelor resturi ale industriei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dtlawyers
BTPay
Allview
Stiri Locale
AAGES

Curs valutar BNR

18 Iun. 2021
Euro (EUR)Euro4.9250
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.1340
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.4992
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7441
Gram de aur (XAU)Gram de aur238.2808

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Boromir
CCIB - Emitere de certificate forta majora
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
CCIB - Focus Bucuresti - iunie 2021
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro