SIEGFRIED MUREŞAN:"Banii nealocaţi din Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă trebuie investiţi în proiecte energetice transfrontaliere"

G.D.
Internaţional / 23 iunie

"Banii nealocaţi din Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă trebuie investiţi în proiecte energetice transfrontaliere"

Plenul Parlamentului European votează astăzi Raportul privind implementarea Mecanismului European de Redresare şi Rezilienţă, coordonat de eurodeputatul Siegfried Mureşan (PPE / PNL) din poziţia de coraportor, conform unui comunicat remis redacţiei.

Potrivit sursei citate, raportul, care evaluează implementarea celui mai important plan de investiţii din istoria Uniunii Europene, de 700 de miliarde de euro, cere ca fondurile încă disponibile în mecanism să fie investite în proiecte transfrontaliere care să reducă dependenţa energetică de Federaţia Rusă.

"Adoptăm astăzi Raportul de implementare a Mecanismului de Redresare şi Rezilienţă în valoare de peste 700 de miliarde de euro.

Împlinim un an de la aprobarea primului plan naţional de redresare şi rezilienţă finanţat din acest mecanism. Acum, după un an, avem 25 de planuri naţionale adoptate din 27 posibile, iar mecanismul a început să producă rezultate.

În raportul nostru, arătăm că acest instrument are deja efecte pozitive asupra economiei Uniunii Europene. Impactul pozitiv ale mecanismului se va resimţi şi mai mult cu cât vom înainta cu implementarea planurilor naţionale de redresare şi rezilienţă.

Tocmai de aceea, cerem Comisiei Europene şi ţărilor membre accelerarea reformelor şi investiţiilor finanţate din Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă", a declarat deputatul european Siegfried Mureşan.

"Observăm, totodată, că avem încă peste 200 de miliarde de euro din componenta de împrumuturi alocată acestui mecanism care nu au fost solicitate de ţările membre.

De aceea, în contextul războiului din Ucraina, susţinem ca aceşti bani să fie folosiţi pentru a creşte independenţa şi siguranţa energetică a Uniunii Europene, prin investiţii în infrastructura energetică transfrontalieră.

Suntem de acord, în acest sens, cu propunerea de modificare a legislaţiei mecanismului, înaintată de Comisia Europeană în contextul iniţiativei REPowerEU.

Concret, prin această modificare legislativă, ţările membre vor putea folosi fondurile din Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă mai eficient pentru investiţii în infrastructura energetică şi tranziţia spre o economie verde", a mai spus Siegfried Mureşan.

"Legislaţia europeană prevede clar ca fondurile alocate statelor membre prin Mecanismul European de Redresare şi Rezilienţă să fie corelate de respectarea principiilor privind statul de drept.

Tocmai de aceea, în raportul pe care îl adoptăm astăzi, cerem Comisiei să monitorizeze respectarea statului de drept în ţările membre pe toată perioada implementării PNRR-urilor, nu doar la adoptarea lor.

Legislaţia europeană trebuie aplicată tuturor şi nu trebuie să acceptăm ca vreun guvern sau politician din Europa să beneficieze de fonduri europene în timp ce încalcă statul de drept", a mai spus eurodeputatul roman, se mai arată în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
csalb.ro
BTPay
Electromagnetica
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Iun. 2022
Euro (EUR)Euro4.9454
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7424
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9466
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7525
Gram de aur (XAU)Gram de aur276.3032

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
romaniansmartcity.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro