Abonament gratuit

SINDALIMENTA:Activitatea start-up-urilor finanţate din fonduri europene, afectată de Covid-19

I.GHE.
Ziarul BURSA #Fonduri Europene /

Start-up-urile finanţate din fondurile europene nu îşi mai pot atinge indicatorii de performanţă în acest an, din cauza epidemiei de coronavirus şi a măsurilor luate de autorităţi şi, în aceste condiţii, ar trebui suspendate contractele de finanţare şi contractele de subvenţie, pe perioada pandemiei, susţine, într-un comunicat de presă, Federaţia Nationala a Sindicatelor din Industria Alimentară - Sindalimenta.

Dragoş Frumosu, preşedintele Sindalimenta, arată: "Vorbim aici de startup-uri care au ca obiect de activitate turismul, organizarea de evenimente, producţie de alimente, restaurante, activităţi muzeistice, afterschool-uri, saloane de înfrumuseţare, cosmetică, etc. şi care acum nu-şi mai pot desfăşura activitatea din cauza epidemiei de coronavirus. Ele se află în perioada de 12 luni de implementare a afacerii, dar nu îşi mai pot atinge indicatorii de performanţă, conform ghidului proiectului. Această stare afectează atât startup-urile, cât şi pe administratorii schemelor de minimis, cei din urmă fiind puşi în situaţia ca, absolut fără nicio vină, să suporte corecţii financiare, ceea ce înseamnă că vor avea de dat înapoi bani. Este anormal ca prin prev. Art. 6 din Instrucţiunea nr.4/12.03.2020 să ne solicite, «ca în termen de 10 zile calendaristice de la declararea de către autorităţi a eliminării riscului de răspândire a infecţiei cu COVID 19, beneficiarii să depună la organismul intermediar un plan de acţiuni de recuperare a întârzierilor provocate de această situaţie....». Problema este că o mare parte a beneficiarilor de subvenţii, din cauza restrângerii sau închiderii activităţii, nu mai pot realiza procentul pentru primirea tranşei a doua de finanţare. Considerăm ca o măsură unitară ar fi optimă pentru a nu aduce prejudicii bunului mers al afacerilor şi proiectelor derulate".

În ceea ce priveşte industria alimentară, Sindalimenta solicită ca Guvernul să stabilească, împreună cu organizaţiile din sector, un set de măsuri care să sprijine producţia de alimente într-o perioadă în care se aşteaptă ca multe firme să-şi diminueze activitatea, iar altele chiar să falimenteze. "Măsurile pe care guvernul trebuie să le adopte trebuie să împiedice acest lucru. Riscul ca unele fabrici din industria alimentară să-şi oprească activitatea este foarte mare în această perioadă, deoarece acest lucru se va întâmpla la primul angajat depistat pozitiv cu coronavirus", se arată în comunicatul de presă emis de Sindalimenta.

Deocamdată companiile şi-au făcut propriile reguli de combatere a contaminării, dar antreprenorii susţin că acest lucru nu poate suplini pe deplin lipsa unui plan integrat, la nivel naţional, de prevenţie.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS