SONDAJ DEUTSCHE BANKInvestitorii estimează că băncile centrale vor ţine dobânzile jos prea mult timp

A.I.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 19 octombrie

Investitorii estimează că băncile centrale vor ţine dobânzile jos prea mult timp

O bună parte a investitorilor se aşteaptă ca Rezerva Federală şi Banca Centrală Europeană să menţină politica monetară uşor prea relaxată, pentru o perioadă prea lungă de timp faţă de cât ar fi necesar, reiese dintr-un sondaj al Deutsche Bank, preluat de CNBC.

Conform sondajului de opinie la care au răspuns peste 600 de profesionişti din domeniul investiţiilor din întreaga lume, 42% dintre respondenţi se aşteaptă ca Fed-ul să rămână uşor prea "dovish", în timp ce 24% au anticipat că banca centrală va avea o politică "corectă", iar 33% au prevăzut o abordare mai "hawkish". Abordarea "dovish" presupune o politică monetară expansionistă, în primul rând prin rate scăzute de dobândă, ce favorizează creşterea economică. În schimb, abordarea "hawkish" implică rate de dobânzi mai mari, ceea ce temperează activitatea economică, dar ţine inflaţia sub control.

În cazul Băncii Centrale Europene, perspectiva unei politici "dovish" a reieşit ca fiind cea mai probabilă, 46% dintre respondenţi aşteptându-se ca abordarea BCE să rămână prea acomodativă. 26% cred că banca va avea o politcă "corectă", în timp ce 21% dintre investitorii chestionaţi văd o înăsprire prematură sau excesivă din partea BCE, conform sondajului preluat de CNBC.

Oficialii băncilor centrale au avut un ton prudent în ultima perioadă, aparent adoptând o abordare de tipul "aşteaptă şi vezi", cu privire la injflaţie şi perspectiva ridicării ratelor de dobândă.

Andrea Enria, preşedintele Consiliului de supervizare bancară din cadrul BCE, a declarat joi în faţa Comisiei pentru Afaceri Economice şi Monetare din Parlamentul European că, deşi perspectivele economice s-au îmbunătăţit, "precauţia rămâne esenţială".

"Urmărim cu atenţie acumularea riscurilor în bilanţurile bancare", a spus Enria, adăugând că BCE vede, de asemenea, o "acumulare de vulnerabilităţi imobiliare rezidenţiale în unele ţări", conform CNBC.

El a menţionat că, alături de "deteriorarea calităţii activelor", "căutarea excesivă a randamentului" din partea băncilor a alimentat cererea în creştere pentru îndatorare, crescând riscul din piaţă. "O ajustare bruscă a randamentelor, declanşată de exemplu prin schimbarea aşteptărilor investitorilor cu privire la inflaţie şi ratele dobânzii, ar putea, în acest context, să provoace corecţii ale preţurilor activelor şi pierderi directe şi indirecte pentru bănci", a spus Enria, conform publicaţiei menţionate.

La şedinţa din septembrie, BCE a amânat până în decembrie o serie de decizii importante, dar de atunci, preţurile energiei au dus inflaţia zonei euro la un nivel anual de 3,4%, cel mai mare din ultimii treisprezece ani, iar analiştii se aşteaptă ca aceasta să continue să crească.

În Statele Unite, datele privind inflaţia au fost sursa cheie a speculaţiilor conform cărora este posibil ca Rezerva Federală să fie forţată să crească ratele de dobândă mai devreme, decât mai târziu. Minuta ultimei şedinţe a Fed-ului a indicat faptul că este posibil ca banca centrală să înceapă reducerea achiziţiilor lunare de obligaţiuni de luna viitoare.

Indicele preţurilor de consum din SUA a avut o creştere lunară de 0,4%, în septembrie, şi de 5,4% în dinamică anuală, conform datelor Departamentului Muncii din Statele Unite. Totuşi, oficialii Fed-ului au subliniat că, pentru a lua în considerare creşterea ratelor dobânzii, sunt necesare mai multe date. De asemenea, au subliniat că, după începerea reducerii achiziţiilor de obligaţiuni din piaţă, va mai trece ceva timp până când banca va începe să majoreze ratele dobânzii cheie, conform CNBC.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dtlawyers
BTPay
GRAMPET GROUP
ALPHA BANK
ifep.ro
UNNPR
Hidroelectrica

Curs valutar BNR

07 Dec. 2021
Euro (EUR)Euro4.9485
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3946
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.7550
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8231
Gram de aur (XAU)Gram de aur251.5919

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
croco.ro
Bursele din regiune
romaniansmartcity.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro