Spania va emite obligaţiuni nete în valoare de 75 miliarde euro în 2022

G.U.
Macroeconomie / 10 ianuarie

Spania va emite obligaţiuni nete în valoare de 75 miliarde euro în 2022

Spania intenţionează să emită anul acesta obligaţiuni nete în valoare de 75 miliarde de euro (84,95 miliarde de dolari), aproximativ în linie cu totalul de anul trecut, iar cererea solidă din partea investitorilor internaţionali ar urma să continue, a anunţat astăzi secretarul general al Trezoreriei, Carlos Cuerpo, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Guvernul va emite în 2022 bonduri de aproximativ 237 miliarde de euro, în scădere uşoară faţă de 264,3 miliarde de euro anul trecut, a declarat Cuerpo.

Emisiunile nete ale Spaniei au urcat la 110 miliarde de euro în 2020 ca efect al pandemiei de COVID-19, dar au scăzut la 75,1 miliarde de euro în 2021.

De asemenea, în acest an finanţele spaniole vor fi sprijinite de aproximativ 26,3 miliarde de euro, sumă provenită din fondurile UE de redresare.

Datorită politicii monetare ultrarelaxate a BCE, Spania a încheiat 2021 cu un randament mediu negativ pentru prima dată, ceea ce înseamnă că investitorii plătesc efectiv Guvernul pentru a deţine obligaţiuni.

Totuşi, Cuerpo nu a dorit să facă speculaţii privind traiectoria randamentelor şi a ratelor dobânzilor în viitor. El a afirmat că Trezoreria "va încerca să gestioneze portofoliul cât mai prudent posibil şi anticipează o normalizare graduală a politicii monetare".

Oficialul a adăugat că Spania intenţionează să reia anul acesta emiterea de obligaţiuni verzi, pentru a finanţa proiecte care să atenueze impactul schimbărilor climatice.

Luna trecută, Carlos Cuerpo declara că Executivul de la Madrid revizuieşte portofoliul de programe legate de mediu, pentru a decide nivelul emisiunilor de obligaţiuni verzi. După vânzarea inaugurală din septembrie, realizată prin intermediul băncilor, Guvernul are proiecte de finanţare de peste opt miliarde de euro cu câştigurile obţinute de pe urma acestui tip de emisiuni, a explicat oficialul spaniol.

"Într-un mediu în care creşte semnificativ emiterea de obligaţiuni verzi, atât publice cât şi private, trebuie să facem faţă cererii ridicate cu proiecte de calitate ridicată. Trebuie să menţinem acest factor diferenţial", a afirmat Cuerpo într-un interviu.

Din prima sa vânzare de obligaţiuni verzi, cu scadenţa în 2042, Spania a obţinut cinci miliarde de euro.

Anul trecut, vânzările de obligaţiuni verzi ale guvernelor şi firmelor din sectorul public european au atins 136 miliarde de dolari, de la 61 miliarde de dolari în 2020.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

BTPay

Curs valutar BNR

14 Ian. 2022
Euro (EUR)Euro4.9432
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3142
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.7342
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9246
Gram de aur (XAU)Gram de aur252.8267

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
unicornulvesel.ro
erfi.ro
spotmedia.ro
Bursele din regiune
romaniansmartcity.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Pagini Aurii
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro