Sri Lanka le interzice funcţionarilor să-şi exprime opinia pe reţelele sociale, pe fondul gravei crize economice

V.G.
Internaţional / 28 septembrie

Sri Lanka le interzice funcţionarilor să-şi exprime opinia pe reţelele sociale, pe fondul gravei crize economice

Sri Lanka le-a interzis astăzi funcţionarilor să-şi exprime opinia pe reţelele sociale, după ce unii dintre ei au denunţat pe astfel de platforme problemele de sănătate ale elevilor cauzate de malnutriţie, efect al gravei crize economice ce afectează ţara, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Într-o ordonanţă adresată celor 1,5 milioane de angajaţi la stat, Ministerul Administraţiei publice a atenţionat că interdicţia de a vorbi cu presa va fi extinsă şi la reţelele sociale.

"Exprimarea opiniilor pe reţelele sociale de către un funcţionar (...) va constitui o infracţiune ce va antrena o măsură disciplinară", se arată în textul ordonanţei.

Aceasta vine după ce profesori şi responsabili locali ai ministerului Sănătăţii au făcut cunoscut că zeci de elevi au leşinat în şcoli din cauza lipsei hranei.

De la sfârşitul anului 2021, ţara cu 22 de milioane de locuitori este zdruncinată de o criză economică fără precedent, marcată de penurii drastice de alimente, combustibil şi medicamente, în lipsa valutelor necesare pentru importul unor produse esenţiale.

Ministrul Sănătăţii, Keheliya Rambukwella, a respins alegaţiile de malnutriţie în rândul copiilor şi i-a acuzat pe funcţionari că exagerează din motive politice.

Totuşi, cel mai recent raport al Programului alimentar mondial susţine că şase milioane de srilankezi, adică aproape o treime din populaţia ţării, se află în situaţie de insecuritate alimentară şi au nevoie de ajutor umanitar.

Penuriile au provocat de altfel manifestaţii importante în această ţară din Asia de sud.

În momentul de vârf al mişcării de contestare, mii de manifestanţi au luat cu asalt, în iulie, reşedinţa oficială a preşedintelui Gotabaya Rajapaksa. Acesta s-a refugiat în străinătate, de unde şi-a anunţat demisia.

La puţin timp după preluarea puterii de către succesorul său, Ranil Wickremesinghe, armata a dispersat un protest din faţa preşedinţiei şi a arestat câteva sute de persoane, pentru ca apoi manifestaţiile în capitală să fie interzise.

În septembrie, Sri Lanka a pledat pentru un acord rapid al creanţierilor săi în vederea unui împrumut de 2,9 miliarde de dolari de la FMI, dar acesta a condiţionat aprobarea unui plan de salvare a ţării de restructurarea datoriei.

China este principalul creditor bilateral. Ea deţine peste 10% din datoria externă a Sri Lankăi, iar funcţionarii implicaţi în tratative au afirmat la începutul acestei luni că este crucial să se ajungă la un acord cu Beijingul.

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

GALA BURSA 2022
Avocat Ianul Alexandra
Apanova
BTPay
Electromagnetica
DIGI
arsc.ro
roovi.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

06 Dec. 2022
Euro (EUR)Euro4.9126
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6804
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9667
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6911
Gram de aur (XAU)Gram de aur266.7598

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro