Statele Unite, Canada şi Norvegia vor colabora în cadrul PESCO a UE

G.B
Internaţional / 05 mai

Statele Unite, Canada şi Norvegia vor colabora în cadrul PESCO a UE

Uniunea Europeană va permite Statelor Unite, Canadei şi Norvegiei să se alăture unui proiect menit să rezolve problema deplasării întârziate a trupelor prin Europa, acţiune considerată de NATO drept vitală în cazul unui conflict cu Rusia, relatează agenţia Reuters, citată de agerpres.

În timp ce NATO a depus eforturi pentru a diminua contradicţiile din legislaţiile celor 27 de state ale UE care au impact asupra transferului trupelor americane în Europa, UE dispune de un buget pentru consolidarea podurilor care nu sunt suficient de rezistente pentru a susţine trecerea tancurilor şi are mai multă influenţă comparativ cu NATO asupra schimbării normelor în blocul comunitar.

Potrivit deciziei care urmează să fie adoptată formal mâine de miniştrii europeni ai apărării, Statele Unite, Canada şi Norvegia vor deveni primele state nemembre ale UE care vor colabora în cadrul Cooperării Permanente Structurate (PESCO) a UE, iniţiativă menită să aprofundeze legăturile în domeniul apărării şi care a fost lansată în decembrie 2017 de statele UE pentru a depăşi tradiţionala lor fragmentare în problemele de apărare.

UE a alocat 1,7 miliarde de euro din bugetul său comun până în anul 2028 pentru îmbunătăţirea mobilităţii militare în sprijinul NATO. Sporirea mobilităţii militare are în vedere îmbunătăţirea schimbului de informaţii între statele UE şi reducerea birocraţiei la frontiere, inclusiv prin armonizarea reglementărilor vamale pentru a permite desfăşurări rapide şi înlesnirea transportului echipamentelor militare.

Ideea unui pact european de apărare a fost impulsionată de criticile fostului preşedinte al SUA, Donald Trump, care a acuzat europenii că nu alocă bugete suficiente pentru propria lor securitate. Dar cu toate că unii politicieni europeni doresc o ''autonomie strategică'' pentru UE, iniţiativa PESCO nu echivalează cu o forţă militară comună, iar pentru multe state membre ale UE, mai ales cele din flancul estic care se tem de Rusia, NATO şi Statele Unite rămân baza garanţiilor de securitate.

Fostul secretar american al apărării din administraţia preşedintelui Trump, Mark Esper, a criticat în 2019 iniţiativele Uniunii Europene (UE) în sectorul apărării, considerând că acestea restrâng participarea producătorilor americani de armament. În timp ce blocul comunitar a apreciat că aceste iniţiative nu sunt concurente, ci complementare celor ale NATO, Esper a susţinut atunci că PESCO ''merge în direcţia greşită'', întrucât societăţile americane din industria de apărare nu pot participa la acest plan.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dtlawyers
BTPay
Allview
Stiri Locale
AAGES

Curs valutar BNR

14 Iun. 2021
Euro (EUR)Euro4.9188
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0604
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5162
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7235
Gram de aur (XAU)Gram de aur242.7733

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Boromir
CCIB - Emitere de certificate forta majora
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
energynomics.ro
CCIB - Focus Bucuresti - iunie 2021
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro