Statele Unite s-au retras din acordul nuclear cu Iranul

V.R.
Ziarul BURSA #Politică / 9 mai 2018

Statele Unite s-au retras din acordul nuclear cu Iranul

Actualizare Preşedintele Donald Trump retrage Statele Unite din acordul nuclear cu Iranul

Preşedintele Donald Trump a anunţat marţi seara retragerea Statelor Unite din acordul nuclear cu Iranul. Declaraţia sa de la Casa Albă a fost transmisă în direct la televiziuni şi urmată imediat de semnarea decretului prin care se reintroduc sancţiunile împotriva regimului de la Teheran.

Trump a criticat acordul încheiat în 2015 de puterile internaţionale - SUA, Rusia, China, Regatul Unit, Franţa şi Germania - cu Iranul, afirmând că suspendarea sancţiunilor în schimbul renunţării la programul nuclear a fost negociată greşit de la început şi a permis Teheranului să continue programul de înarmare cu rachete capabile să transporte ogive nucleare. De asemenea, preşedintele a subliniat că acordul nu a împiedicat Iranul să finanţeze terorismul şi să destabilizeze Orientul Mijlociu.

"A fost o înţelegere unilaterală oribilă care nu trebuia încheiată niciodată", a spus Trump, citat de Reuters, insistând că acordul "nu a adus calmul. Nu a adus pacea. Şi n-o va aduce niciodată".

John Bolton, consilierul naţional pentru securitate al preşedintelui SUA, a precizat imediat după declaraţia lui Trump că sancţiunile americane împotriva Iranului care erau în vigoare înaintea acordului se reiau imediat, iar departamentul Trezoreriei urmează să precizeze perioadele de tranziţie pentru contractele existente.

(V.D.)

------

Preşedintele american Donald Trump era aşteptat, în a doua parte a zilei de ieri, să anunţe ce decizie a luat cu privire la acordul cu Iranul, care datează din 2015 şi în baza căruia Teheranul a acceptat să oprească programul nuclear în schimbul ridicării sancţiunilor impuse de Occident.

Acordul, realizat în mandatul preşedintelui SUA Barack Obama, a fost criticat de Donald Trump, în opinia căruia Iranul continuă să dezvolte programul nuclear şi are o influenţă negativă în regiune.

În schimb, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) este de părere că Iranul respectă acordul internaţional. La rândul lor, statele UE susţin că SUA ar trebui să rămână în acord.

Conform Reuters, cele patru scenarii posibile privind decizia lui Trump erau: menţinerea acordului; ieşirea din acord; ieşirea din acord cu posibilitatea răz­gândirii; ieşirea din acord cu acuzaţii împotriva Iranului.

Primul scenariu, al menţinerii acordulului, presupune că sancţiunile vor fi ridicate în continuare, iar SUA vor continua discuţiile cu Germania, Franţa şi Marea Britanie pe tema mo­dificării acordului.

Al doilea scenariu - al ieşirii din acord, presupune că Trump nu semnea­ză menţinerea ridicării sancţiunilor, situaţie în care sancţiunile SUA intră în vigoare după 180 de zile. Astfel, aliaţii din UE trebuie să decidă ce poziţie vor lua în privinţa acordului, la fel şi Iranul.

Conform celui de-al treilea scenariu, Trump decide să nu menţină ridicarea sancţiunilor, dar îşi exprimă disponibilitatea să se răzgândească, dacă împreună cu aliaţii europeni va ajunge la o înţelegere de modificare a acordului. Şi în această situaţie, Iranul trebuie să decidă dacă rămâne în acord.

Potrivit celui de-al patrulea scenariu, Trump scoate SUA din acordul cu Iranul şi acuză Teheranul că a încălcat înţelegerea, citând afirmaţiile Isra­elului.

SUA vor solicita astfel, ONU, aplicarea rapidă a sancţiunilor împotriva Iranului.

Amintim că, săptămâna trecută, premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că ţara sa deţine "dovezi concludente" că Iranul des­fă­şoară în continuare un program nuclear secret.

Până la închiderea ediţiei, Donald Trump nu făcuse anunţul privind acordul cu Iranul (care era aşteptat în jurul orei 21.00 - ora României).

Opinia Cititorului ( 7 )

 1. Alo Bursa! Statele Unite s-au retras..... ; statele sunt la plural. 

  1. Oricum ce ne pasă nouă de ce fac ei?

   Mulţumim pentru sesizare, am remediat greşeala.

   ratzoii au ramas, abordare initiala corecta

   Asa au zis si japonezii din Hirosima.

   Hahaha

   Ăia aveau kamikaze noi mai avem de ăia cu cârje.

GALA BURSA 2022
Apanova
BTPay
Electromagnetica
DIGI
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

28 Noi. 2022
Euro (EUR)Euro4.9266
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7043
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9892
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6863
Gram de aur (XAU)Gram de aur266.5349

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro