STRATEGIA DE ADMINISTRARE A DATORIEI PUBLICE - REVIZUITĂMinisterul Finanţelor vrea să dezvolte piaţa internă a titlurilor de stat

C.P.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 23 iunie 2017

Strategia de administrare a datoriei publice guvernamentale pentru perioada 2017-2019 a fost revizuită, ca să fie în concordanţă cu indicatorii bugetari prevăzuţi în Strategia Fiscal-Bugetară pe termen mediu, a anunţat, ieri, Ministerul Finanţelor Publice (MFP).

Conform comunicatului MFP, principalele obiective ale ministerului de resort în administrarea datoriei publice guvernamentale pentru perioada 2017-2019 sunt:

- Dezvoltarea pieţei interne a titlurilor de stat;

- Limitarea riscurilor asociate portofoliului datoriei publice guvernamentale;

- Asigurarea necesarului de finanţare a administraţiei publice centrale, pe fondul minimizării costurilor pe termen mediu şi lung.

Ministerul Finanţelor Publice decide selectarea surselor de finanţare şi a momentelor de emisiune în funcţie de cadrul macroeconomic şi de evoluţiile pieţelor financiare. În prezent, rezerva în valută este de circa 6,3 miliarde euro şi este pusă la dispoziţia Trezoreriei Statului în scop prudenţial, pentru a limita riscul de refinanţare, subliniază documentul citat.

Acesta menţionează: "Dezvoltarea pieţei interne a titlurilor de stat este un obiectiv strategic şi urmăreşte creşterea eficienţei acestui segment, îmbunătăţirea lichidităţii şi diversificarea bazei de investitori. Pentru creşterea accesibilităţii persoanelor fizice la cumpărarea titlurilor de stat, se va introduce Programul Tezaur, prin intermediul căruia populaţia va putea subscrie certificate de trezorerie la unităţile teritoriale ale Trezoreriei Statului, şi se va continua Programul FIDELIS de emisiuni de titluri de stat pentru populaţie prin intermediul pieţei bursiere".

În perioada 2017-2019, România îşi va acoperi necesităţile de finanţare prin emisiuni de titluri de stat lansate pe piaţa internă, prin emiterea de euroobligaţiuni pe pieţele internaţionale de capital şi, în completare, prin contractarea de împrumuturi externe de la creditori oficiali (instituţii financiare internaţionale), în condiţii avantajoase pentru statul român, mai precizează comunicatul MFP.

GALA BURSA 2022
Apanova
BTPay
Electromagnetica
DIGI
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

28 Noi. 2022
Euro (EUR)Euro4.9266
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7043
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9892
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6863
Gram de aur (XAU)Gram de aur266.5349

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro