STUDIU PWC:Încrederea investitorilor în bursă a revenit în 2021

S.B.
Miscellanea / 18 mai

Încrederea investitorilor în bursă a revenit în 2021

Capitalizarea pe piaţa reglementată a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) la sfârşitul primul trimestru din 2021 era de 179 miliarde lei, un nivel apropiat de recordul atins la 31 decembrie 2019, indicând revenirea apetitului investitorilor pentru piaţa de capital locală, potrivit raportului "Multiplii de evaluare ai companiilor listate la Bursa de Valori Bucureşti şi ai pieţei locale de fuziuni şi achiziţii", realizat de PwC România.

"Impactul general al epidemiei de COVID-19 a fost contrabalansat de promovarea BVB la statutul de Piaţă Emergentă Secundară de FTSE Russell începând cu luna septembrie 2020, bursa de la Bucureşti devenind mai atractivă pentru investitori. Iar acest lucru se reflectă în nivelul randamentelor, analiza PwC indicând că în perioada 2012 - primul trimestru din 2021 investitorii pe piaţa locală de capital au fost remuneraţi cu un câştig suplimentar anual peste randamentul titlurilor de stat, de aproximativ 5% în cazul indicelui BET, care include cele mai lichide 17 companii listate, şi respectiv de 12% în cazul indicelui BET-TR, care include şi randamentul dividendelor", a declarat Sorin Petre, Partener PwC România.

În contextul crizei de sănătate, Segmentul Multilateral de Tranzacţionare (SMT sau ex AeRO) a fost mai dinamic comparativ cu segmentul reglementat. Astfel, în perioada martie 2020 - aprilie 2021, au fost încheiate nouă listări, din totalul de 20 înregistrate de la înfiinţarea SMT în 2015: trei companii IT (2Performant Network, Safetech Innovations şi Firebyte Games), două companii din sectorul agricol (Norofert şi Holde AgriInvest), două lanţuri de magazine specializate (Agroland şi MAM Bricolaj), un investitor imobiliar (Star Residence Invest) şi un producător industrial (Raiko Transilvania). Pe piaţa reglementată, ultimele oferte publice iniţiale (IPO) au avut loc în 2018 (Purcari Wineries) şi 2017 (Digi Communications, Sphera Franchise Group, AAGES şi Transilvania Broker de Asigurare).

"Numărul redus al ofertelor publice iniţiale care au avut loc în România ar putea fi explicat prin (1) apetitul redus pentru tranzacţii în contextul incertitudinilor globale observate în perioada 2008-2012 dar şi în 2020 datorită epidemiei de COVID-19, (2) amânarea listărilor companiilor de stat şi (3) lipsa de experienţă în obţinerea de finanţarea prin intermediul pieţelor de capital. Cu toate acestea, în anul 2020 compania Bittnet Systems (prima companie IT listată la BVB) a început tranzacţionarea pe piaţa reglementată a bursei prin transferul său de pe segmentul SMT. Mai mult decât atât, Bittnet Systems, alături de alte trei, respectiv Banca Transilvania, Nuclearelectrica şi Teraplast, au fost incluse în indicii FTSE Russell", a declarat Raluca Stoica, Manager PwC România.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dtlawyers
Apanova
anahotels.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Iul. 2021
Euro (EUR)Euro4.9198
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.1348
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5704
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7754
Gram de aur (XAU)Gram de aur243.1200

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Allview
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro