STUDIU SIGNIFY:Iluminatul cu LED poate genera economii de 150 de milioane de euro la bugetul statului

Comunicate de presă / 19 aprilie 2021

Iluminatul cu LED poate genera economii de 150 de milioane de euro la bugetul statului

O tranziţie completă la iluminatul cu LED în doar trei sectoare ale iluminatului public poate reduce costurile energetice cu până la 150 de milioane de euro în fiecare an, la nivel naţional. Scăderea consumului energetic anual cu 1.484 GWh s-ar putea traduce în diminuarea amprentei de carbon cu peste 250.000 de tone - echivalentul cantităţii pe care 23 de milioane de copaci o pot absorbi în decursul unui an. Toate aceste informaţii sunt atestate de studiul desfăşurat de Signify (fostul Philips Lighting, Euronext: LIGHT), conform unui comunicat remis redacţiei.

Derulat la începutul anului 2021, studiul evaluează piaţa de iluminat din 11 state est-europene - România, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia, Slovenia şi Ungaria. Acesta analizează potenţialul beneficiilor în trei domenii specifice de aplicare: iluminatul rutier şi stradal, unităţile din sectorul medical şi segmentul educaţional.

"Odată cu creşterea populaţiei şi a urbanizării, cererea pentru serviciile de iluminat este în creştere. Implementarea tehnologiilor de iluminat inteligent şi a sistemelor conectate generează economii energetice şi oferă beneficii pe toate planurile - economie, cetăţeni şi mediu. Pe fondul preocupării pentru sustenabilitate, aş dori să atrag atenţia şi asupra modernizării clădirilor şi a infrastructurii, unde componenta de iluminat trebuie să deţină un loc important. Cred că acum, în contextul Green Deal şi PNRR, este un moment decisiv pentru România", declară Răzvan Copoiu, CEO Signify România şi Europa de Sud-Est.

Tranziţia la iluminatul cu LED este una dintre cele mai simple proceduri de modernizare, pentru că nu necesită investiţii mari de capital, se poate face într-un interval scurt, asigură o recuperare rapidă a investiţiei şi costuri reduse de întreţinere. În 2006, aproximativ 19% din consumul global de energie electrică se datora iluminatului stradal convenţional (lămpi fluorescente, cu sodiu sau incandescenţă). În urma trecerii treptate la soluţiile digitale, acesta a scăzut la 13% în 2018 şi se estimează că, până în 2030, prin continuarea procesului de "LED-ificare" şi a utilizării tehnologiei IoT, ponderea iluminatului va ajunge la 8%.

Dintre cele peste 2 milioane de becuri utilizate pentru iluminatul rutier şi stradal din România, doar aproximativ 25% dintre ele au fost deja înlocuite cu tehnologia LED, în timp ce în segmentul clădirilor din sistemul de sănătate există peste 640 de mii de corpuri de iluminat convenţionale care trebuie actualizate. În sistemul educaţional, pe lângă reducerea costurilor, iluminatul şcolilor cu becuri LED înseamnă o îmbunătăţire a condiţiilor de învăţare şi a confortului ocular pentru elevi. Din aproape 5 milioane de corpuri de iluminat din şcolile şi universităţile din ţară, doar 8% au fost înlocuite cu becuri LED.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Conferinţa “Securitatea cibernetică”
Avocat Ianul Alexandra
cautavocat.ro
BTPay
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

03 Feb. 2023
Euro (EUR)Euro4.9005
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4823
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9076
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4945
Gram de aur (XAU)Gram de aur275.3749

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro