SUPLIMENT CRYPTOOligarhii ruşi caută refugiu în criptomonede

Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 21 martie 2022

Oligarhii ruşi caută refugiu în criptomonede

Războiul Rusiei în Ucraina aduce în atenţie "primul război cripto al lumii", în condiţiile în care ambele părţi descoperă avantajele unui mijloc de schimb fără graniţe şi reguli, a scris recent Washington Post. Fie că vorbim despre donaţiile prin criptomonede făcute pentru ucraineni (pentru arme sau nevoi umanitare) sau despre oligarhii ruşi care încearcă să eludeze sancţiunile vestice şi restricţiile interne de capital, interesul pentru sectorul cripto este în creştere în ambele ţări.

După cum arată Google, căutările din Rusia şi Ucraina pentru Binance, cel mai mare exchange de criptomonede din lume, au crescut substanţial în ultima perioadă. De menţionat că 11% dintre ruşi deja deţin criptomonede, potrivit WP. Creşterea din ultima perioadă a preţurilor criptomonedelor şi decuplarea de acţiunile din sectorul american de tehnologie - cu care a existat până recent o relaţie de corelare foarte puternică - arată dinamica în schimbare a cererii pentru criptomonede şi faptul că a intervenit în piaţă un nou factor extern.

Potenţialul pentru ieşiri de capitaluri din Rusia rămâne la niveluri foarte ridicate, de aici şi măsurile instituite de banca centrală a Rusiei care a impus un comision de 30% pentru achiziţia de valute. După cum arată banca americană Citigroup, în 2014, după criza provocată de anexarea ilegală a Crimeei, au fost ieşiri de capitaluri din Rusia în valoare de 151 miliarde de dolari, iar de data aceasta ieşirile ar putea fi semnificativ mai mari având în vedere că actuala criză de securitate este mult mai severă. De altfel foarte multe companii globale şi-au anunţat intenţia de dezinvestire din Rusia sau de suspendare a activităţilor comerciale.

Desigur, cât poate fi utilizată piaţa criptomonedelor în acest scop este o întrebare deschisă. Datele arată însă că rulajul zilnic mediu al pieţei spot pentru Bitcoin este de 4,8 miliarde de dolari, la care se adaugă tranzacţii cu produse derivate cu o valoare cuprinsă între 20 şi 40 de miliarde de dolari, ceea ce înseamnă că este nevoie de capital însemnat pentru a mişca piaţa.

Bancherii centrali de la Washington şi Frankfurt au declarat în ultimele săptămâni că este nevoie de noi reglementări pentru industria cripto astfel încât să se prevină eludarea sancţiunilor de către Rusia şi oligarhii ruşi sancţionat de către guvernele din Vest.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Electromagnetica
danescu.ro
domeniileostrov.ro
arsc.ro
raobooks.com
boromirmarket.com
Stiri Locale

Curs valutar BNR

08 Dec. 2023
Euro (EUR)Euro4.9677
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6059
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2613
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7949
Gram de aur (XAU)Gram de aur300.4044

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

cofetariiledelice.ro
avon.ro
dtoys.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
ahkawards.ro
Cotaţii fonduri mutuale
ccib.ro
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb