SUPLIMENT CRYPTOOligarhii ruşi caută refugiu în criptomonede

Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 21 martie

Oligarhii ruşi caută refugiu în criptomonede

Războiul Rusiei în Ucraina aduce în atenţie "primul război cripto al lumii", în condiţiile în care ambele părţi descoperă avantajele unui mijloc de schimb fără graniţe şi reguli, a scris recent Washington Post. Fie că vorbim despre donaţiile prin criptomonede făcute pentru ucraineni (pentru arme sau nevoi umanitare) sau despre oligarhii ruşi care încearcă să eludeze sancţiunile vestice şi restricţiile interne de capital, interesul pentru sectorul cripto este în creştere în ambele ţări.

După cum arată Google, căutările din Rusia şi Ucraina pentru Binance, cel mai mare exchange de criptomonede din lume, au crescut substanţial în ultima perioadă. De menţionat că 11% dintre ruşi deja deţin criptomonede, potrivit WP. Creşterea din ultima perioadă a preţurilor criptomonedelor şi decuplarea de acţiunile din sectorul american de tehnologie - cu care a existat până recent o relaţie de corelare foarte puternică - arată dinamica în schimbare a cererii pentru criptomonede şi faptul că a intervenit în piaţă un nou factor extern.

Potenţialul pentru ieşiri de capitaluri din Rusia rămâne la niveluri foarte ridicate, de aici şi măsurile instituite de banca centrală a Rusiei care a impus un comision de 30% pentru achiziţia de valute. După cum arată banca americană Citigroup, în 2014, după criza provocată de anexarea ilegală a Crimeei, au fost ieşiri de capitaluri din Rusia în valoare de 151 miliarde de dolari, iar de data aceasta ieşirile ar putea fi semnificativ mai mari având în vedere că actuala criză de securitate este mult mai severă. De altfel foarte multe companii globale şi-au anunţat intenţia de dezinvestire din Rusia sau de suspendare a activităţilor comerciale.

Desigur, cât poate fi utilizată piaţa criptomonedelor în acest scop este o întrebare deschisă. Datele arată însă că rulajul zilnic mediu al pieţei spot pentru Bitcoin este de 4,8 miliarde de dolari, la care se adaugă tranzacţii cu produse derivate cu o valoare cuprinsă între 20 şi 40 de miliarde de dolari, ceea ce înseamnă că este nevoie de capital însemnat pentru a mişca piaţa.

Bancherii centrali de la Washington şi Frankfurt au declarat în ultimele săptămâni că este nevoie de noi reglementări pentru industria cripto astfel încât să se prevină eludarea sancţiunilor de către Rusia şi oligarhii ruşi sancţionat de către guvernele din Vest.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
BTPay
Electromagnetica
marmomac.com
arsc.ro

Curs valutar BNR

30 Sep. 2022
Euro (EUR)Euro4.9490
Dolar SUA (USD)Dolar SUA5.0469
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1652
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6367
Gram de aur (XAU)Gram de aur270.7253

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

ccib.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro