SUPLIMENT EDUCAŢIA - VIRUSUL TRIMIS LA COLŢ"Cred că în următorii zece ani tehnologia Blockchain va face parte din vieţile noastre"

Ziarul BURSA #Companii / 26 iulie 2021

"Cred că în următorii zece ani tehnologia Blockchain va face parte din vieţile noastre"

În următorii zece ani, tehnologia Blockchain va face parte din vieţile noastre, aceasta fiind o tehnologie care se schimbă şi care o va înlocui pe cea actuală, consideră Cristian Oneţiu, primul antreprenor român care a lansat un program educativ despre includerea Crypto şi Blockchain în antreprenoriat. Printre altele, Cristian Oneţiu ne-a spus, într-un interviu: "Este vorba despre educaţie, despre a înţelege cum să integrăm această tehnologie la nivel de business, în activitatea noastră. Eu am investit recent în platforma TOKERO, consider că este un proiect prin care utilizatorii pot învăţa foarte uşor, oferă o experienţă de utilizare intuitivă, cu o interfaţă simplă şi este uşor de accesat. Ei lansează şi listează periodic proiecte noi de criptomonede, în cadrul unui proces riguros de selectare Tokens".

Cristian Oneţiu este fondatorul comunităţii Business Mentors şi al Scale-UP 1000, o importantă comunitate de educaţie şi susţinere a mediului antreprenorial din România.

(Interviu cu Cristian Oneţiu, primul antreprenor român care a lansat un program educativ despre includerea Crypto şi Blockchain în antreprenoriat)

Reporter: Criptomonedele au atras din ce în ce mai mult atenţia investitorilor. În ce măsură sunt antreprenorii de la noi deschişi către astfel de investiţii?

Cristian Oneţiu: Am făcut un sondaj în timpul webinarului "Învăţăm împreună noile tehnologii", de pe noua platformă dedicată educaţiei antreprenoriale în domeniul Crypto şi Blockchain.

Proporţia dintre antreprenorii prezenţi, a fost: 200 au o părere pozitivă, 50 negativă şi 100 se abţin. Tradus altfel, doi oameni sunt curioşi, unul se abţine şi cel puţin "jumătate de om", ca să spun aşa, este împotrivă.

Dincolo de exerciţiul nostru virtual şi informal, desigur, care nu poate fi extrapolat unei întregi pieţe, în contextul discuţiei introductive de a descoperi împreună ce înseamnă şi ce beneficii aduce noua tehnologie în antreprenoriat, pot să vă spun că am în jurul meu antreprenori, în comunitatea noastră, care sunt foarte deschişi. Ei se întreabă zilnic ce este acest domeniu, ce putem face cu el şi cum putem învăţa să-l folosim. Dar şi cum ni se pot schimba afacerile odată cu Blockchain şi Crypto.

Pe lângă o curiozitate personală firească şi dorinţa de a avansa, aces­ta este un alt motiv important pentru care nu numai că pornesc acest proiect şi proces de învăţare deschis, împreună cu toată comunitatea, dar urmează să dedic timp şi investiţie financiară în domeniu şi în dezvoltarea platformei cryptoprenor, să organizez constant sesiuni de informare şi de lucru între noi.

Reporter: Ce oportunităţi aduce tehnologia blockchain în antreprenoriat?

Cristian Oneţiu: Dacă internetul a fost pentru documente şi pentru informaţii, Blockchain-ul este un internet al valorilor, al asseturilor. Asta se poate vedea în domeniul proprietăţilor, al banilor (tranzacţiilor), în zona legală (acte, contracte), în sistemul de votare, în artă, în energie, în identitatea şi reputaţia noastră - sunt o mulţime de zone în care avem nevoie de un "internet" mai sigur. Pentru a înţelege ce oportunităţi pot aduce noile tehnologii în antreprenoriat, trebuie mai întâi să înţelegem cum funcţionează acestea. Pe scurt, structura, dar mai ales unicitatea Blockchain constă în trei atribute principale: descentralizarea datelor, încrederea în corectitudinea acestora, eliminarea intermediarilor. Block­chain arată chiar aşa: o serie de blocuri de date, fiecare bloc stocând o anumită informaţie, în ordine cronologică. Acestea sunt legate şi mai ales securizate criptografic, iar înainte ca o informaţie, respectiv un bloc nou să fie adăugat lanţului, aceasta este mai întâi verificată de sistem. Orice modificare este operată prin adăugarea unui nou bloc, nu prin operarea într-unul deja existent. Acest lucru explică cel mai clar încrederea în corectitudinea datelor la care poate avea acces oricine accesând sistemul. În acest mod sunt eliminaţi şi intermediarii şi se poate câştiga foarte mult timp. Imaginaţi-vă, doar în antreprenoriat, dar şi în alte domenii, ce înseamnă să elimini blocaje care ţin de drumuri, de acte, de tranzacţii!

Pentru mai multe informaţii, vă recomand şi le recomand tuturor antreprenorilor şi celor interesaţi cartea "Revoluţia Blockchain" de Don Tapscott şi Alex Tapscott, care mi se pare incredibilă, fabuloasă! Eu consider că trebuie neapărat citită, pentru că ne aflăm la începutul unei noi ere, care va schimba, după părerea mea, tot: de la percepţia noastră despre tehnologie, până la modul în care vom relaţiona profesional. Este într-adevăr o carte revoluţionară, care explică tot.

Reporter: În ce măsură reuşesc criptomonedele să devină un refugiu pentru investitori? Sau sunt mai mult o investiţie cu câştig rapid?

Cristian Oneţiu: Din punctul meu de vedere, mai ales ca antreprenor care investeşte, nu există noţiunea de câştig rapid. Există, în primul rând, educaţie financiară şi investiţie pe măsura informării asumate şi a bugetului. Acest domeniu trebuie tratat ca orice altă investiţie pe care o faci, pe lângă business-ul tău.

Reporter: Care va fi, din punctul dumneavoastă de vedere, viitorul sau rolul criptomonedelor în ecosistemul financiar?

Cristian Oneţiu: Eu cred că unul foarte important. În primul rând, Blockchain are ca scop o transparenţă şi o rapiditate mai mare decât sistemele prin care tranzacţionăm acum. În al doilea rând, nu vor mai exista intermediari prin care tranzacţionăm diferite servicii, iar comisioanele în această nouă tehnologie sunt mai mici.

Deşi este un domeniu foarte nou, cred că în următorii zece ani va face parte din vieţile noastre, este o tehnologie care se schimbă şi care o va înlocui pe cea actuală. De aceea vorbesc despre educaţie, despre a înţelege cum să o integrăm la nivel de business în activitatea noastră. Eu am investit recent în platforma TOKERO, consider că este un proiect prin care utilizatorii pot învăţa foarte uşor, oferă o experienţă de utilizare intuitivă, cu o interfaţă simplă şi este uşor de accesat. Ei lansează şi listează periodic proiecte noi de criptomonede, în cadrul unui proces riguros de selectare Tokens. Pentru început, aş propune tuturor celor interesaţi, indiferent de tipul de antreprenoriat pe care îl desfăşoară sau de cât îşi propun să investească, să parcurgă şi materialul informativ pregătit de cei doi cofondatori TOKERO, Marius Morra şi Sabin Simionescu.

Reporter: Cum credeţi că va schimba tehnologia blockchain şi monedele digitale mediul de afaceri?

Cristian Oneţiu: Eu nu sunt expert în acest domeniu, îmi doresc să devin. Acum învăţ şi de aceea am ales să împărtăşesc toate noile achiziţii, pas cu pas, comunităţii mele. Pe măsură ce aprofundez, încep să devin conştient de utilitatea acestei tehnologii, mai ales prin ce spuneam mai sus. Vorbim în primul rând despre un sistem care oferă siguranţă, transparenţă şi costuri reduse şi care schimbă foarte mult modul în care noi transferăm banii, în care gestionăm tranzacţii, în care interacţionăm direct.

Reporter: Ce v-a atras pe dumneavoastră la acest domeniu şi ce îi sfătuiţi pe alţi antreprenori, în urma aprofundării acestui subiect?

Cristian Oneţiu: Probabil că nu mi-ar trebui nimic altceva de la lumea asta, pentru că îmi e bine în zona financiară şi în domeniul meu de activitate, chiar şi la cum se desfăşoară lucrurile acum. Însă, atunci când participi la o schimbare atât de mare şi la o transformare tehnologică de proporţii, nu pot să stau deoparte. Mai ales că îmi place să învăţ şi e necesar să o fac în continuare. Consider că asistăm la o revoluţionare a lumii noastre, dacă vreţi cam cum se întâmpla în urmă cu 30 de ani, la apariţia internetului. Acum nu mai putem concepe lumea fără acest acces, deşi mulţi dintre noi am trăit cel puţin jumătate din viaţa de până acum fără acest serviciu. Aşa cred că vom privi în urmă la acest moment, şi nu dintr-un viitor foarte îndepărtat.

Reporter: Mulţumesc!

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Mai citim ... mai invatam ...

    In acelasi timp, impartasesc ce-am acumulat cu "comunitatea" mea si castig un ban cinstit din asta. Sau mai multi. 

    ... Iata noul model de business din zona blockchain, crypto: identific o 'fabuloasa' oportunitate, pe care o trambitez super-entuziast catre "comunitate", apoi iti livrez informatii contra-cost. Ca pot fi utilizate sau nu, ca iti aduc profit sau nu, eu te-am informat, tu m-ai platit.

    Daca serviciul / informatia este gratuit(a), marfa esti chiar tu. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

csalb.ro
Electromagnetica
arsc.ro

Curs valutar BNR

11 Aug. 2022
Euro (EUR)Euro4.9090
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7494
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0470
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8036
Gram de aur (XAU)Gram de aur273.2231

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro