SURSE:Instalaţiile Oltchim, gaj pentru furnizori controversaţi ai combinatului

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 23 noiembrie 2012

Instalaţiile Oltchim, gaj pentru furnizori controversaţi ai combinatului

Update 17:16

S.C. Oltchim S.A. informează acţionarii şi investitorii că licitaţia publică anunţată de către executorul judecătoresc, pentru data de 23.11, a fost amânată pentru o dată ulterioară în lipsa unor cumpărători şi a unui reprezentant legal desemnat de societate, se arată într-un comunicat remis Bursei de Valori Bucureşti.

Având în vedere cererea reprezentantului creditorului executorul judecătoresc a dispus numirea în calitatea de custode al bunurilor urmărite silit pe domnul Sălcuţan Alexandru Lucian.

Reamintim că licitaţia a avut ca scop vânzarea unor bunuri mobile urmărite silit aparţinând Deviziei Petrochimice Bradu, judeţul Argeş cu care S.C. Oltchim S.A. a garantat, faţă de creditorul POLCHEM SOCIETE ANONZME, plata sumei de 7.046.420,44 Euro.

UPDATE 13:40: Licitaţia pentru vânzarea unor active ale Diviziei Petrochimice Bradu de la Piteşti, care urma să se desfăşoare astăzi, a fost amânată pentru o dată ulterioară, potrivit surselor de presă.

În procesul verbal întocmit de executorul judecătoresc se menţionează că au fost îndeplinite procedurile pentru organizarea licitaţiei, însă în lipsa unor cumpărători şi a unui reprezentant legal desemnat de societatea debitoare, licitaţia nu s-a mai putut ţine.

-----

UPDATE: 11:30: Conducerea Oltchim a făcut toate demersurile necesare, în instanţă, pentru a obţine o ordonanţă preşedinţială pentru a anula executarea silită şi vânzarea prin licitaţie a activelor de pe platforma petrochimică Arpechim, susţin surse sindicale din combinatul vâlcean.

---

UPDATE ora 11:00: Executor judecătoresc, agresat de angajaţi Arpechim

Salariaţii de la Arpechim au protestat astăzi faţă de sosirea unui executor judecătoresc venit pentru executarea silită a utilajelor petrochimice ale Arpechim, care aparţin Oltchim, din cauza datoriilor neplătite, relatează sursele de presă. Executorul a fost bruscat de câţiva dintre angajaţi.

Pentru a bloca executarea silită, circa 300 de angajaţi au protestat la poarta combinatului. Executorul, însoţit de alte două persoane, au fost bruscaţi, împinşi de către 20-30 de salariaţi. Alţi câţiva salariaţi au protejat-o pentru ca lucrurile să nu degenereze.

Active în valoare de 42 de milioane de euro au fost puse gaj de fostul director al Oltchim în contul unei datorii de doar şapte milioane de euro.

Potrivit surselor de presă, la licitaţia de astăzi nu a fost înregistrat niciun ofertant.

---

Autorităţile vor să anuleze gajul în instanţele penale, pe motiv că sunt ilegale

Constantin Roibu se apără şi susţine că nu a ipotecat ilegal activele combinatului

Active importante ale Oltchim au fost puse gaj pentru furnizori controversaţi ai combinatului, ascunşi în paradisuri fiscale, ne-au spus surse din Ministerul Economiei. Corpul de Control al ministrului Economiei, Daniel Chiţoiu, tot încearcă să des-luşească, de vreo două luni, modul în care a fost administrat Oltchim de Constantin Roibu şi cum a fost căpuşat combinatul, iar DNA nu este străin de problemă.

Potrivit surselor noastre, ancheta ar fi scos la iveală că mai multe firme cu acţionariat în paradisuri fiscale au primit gaj active ale Oltchim, cu o valoare totală de peste 100 milioane de euro, în urma unor acţiuni ilegale ale fostului director general Constantin Roibu.

Sursele noastre afirmă că Roibu şi-a depăşit mandatul dat de Consiliul de Administraţie, gajând ilegal către aceşti furnizori controversaţi (se spune că Roibu ar controla aceste off-shoruri) active ale Oltchim, care depăşesc de câteva ori valoarea datoriilor. Autorităţile vor anula gajarea în instanţele penale şi DNA va investiga cazul.

Surse din minister mai spun că, după ce a gajat activele Oltchim către unii furnizori, Constantin Roibu a propus intrarea în insolvenţă a combinatului sau restructurarea prin concedierea a 1.800 de muncitori, în celebra şedinţă a Consiliului de Administraţie în urma căreia şi-a dat demisia. Astfel, cu gaj pe active importante ale companiei vâlcene, furnizorii ar fi fost creditori garantaţi (primii care îşi primesc datoriile) şi nu chirografari (ultimii pe lista priorităţilor la masa credală), dacă Oltchim ar fi intrat în insolvenţă, au mai afirmat sursele citate.

Contactat telefonic, Rodin Traicu, preşedintele Consiliului de Administraţie al Oltchim, ne-a declarat: "Nu cunosc detalii despre gajarea activelor către furnizori, dar vă confirm că domnul Roibu a venit în şedinţa Consiliului de Administraţie în urma căreia a demisionat şi a propus introducerea pe ordinea de zi a discutării variantei intrării în insolvenţă a combinatului din cauza lipsei de lichidităţi şi a datoriilor uriaşe. Domnul Roibu a propus ca alternativă la insolvenţă restructurarea prin concedierea a 1.800 de salariaţi. Evident că i-am respins propunerile".

Sursele noastre susţin că fostul director general al combinatului vâlcean ar fi vrut, prin gajarea ilegală a activelor Oltchim, să controleze compania după intrarea în insolvenţă, prin accesul la masa credală.

Ieri, Hotnews a anunţat că Oltchim a ajuns la stadiul de executare silită pentru o mare parte din instalaţiile de pe platforma petrochimică de la Piteşti. Potrivit unui anunţ al executorului judecătoresc, Emilia Mateescu, astăzi, începând cu ora 10.00, va avea loc vânzarea prin licitaţie publică a circa 1000 de bunuri mobile de pe platforma petrochimică. Acestea sunt scoase la vânzare în contul unei datorii de 7 milioane de euro către un furnizor de materii prime - Polchem Societe Anonyme. Acest furnizor a primit ca gaj, în urma unui contract de ipotecă, active de 42 milioane de euro de pe platforma petrochimică Arpechim.

Constantin Roibu ne-a declarat: "Eu nu am ipotecat ilegal activele combinatului. În acest an, Oltchim a ipotecat către bănci şi furnizori active care depăşesc şi de trei ori baloarea datoriilor. În cazul particular al Polchem Societe Anonyme, suma iniţială pentru care am pus gaj active de 42 milioane euro era de 13,2 milioane euro. Deci, gajul era de trei ori mai mare decât datoria de recuperat de la Oltchim. Combinatul a plătit ulterior o parte din datorie pentru că am avut o înţelegere cu acest furnizor să reia livrările dacă Oltchim îşi achită peste jumătate din creanţă. Nu am reuşit să deblocăm situaţia".

Domnia sa susţine că băncile au cerut de la Oltchim, în acest, an, garanţii de 3,2-3,5 ori mai mari decât creditele acordate, din cauza situaţiei precare a combinatului. Şi furnizorii privaţi şi cei de stat au primit ipoteci de 2-3 ori mai mari decât datoriile Oltchim, ne-a mai spus fostul director general.

Constantin Roibu ne-a mai declarat: "În şedinţa de CA care a culminat cu demisia mea am prezentat situaţia Oltchim. Când am văzut că nu mă pot înţelege cu reprezentanţii statului, am prezentat un raport în care am arătat că Oltchim este în pericol de insolvenţă, că statul trebuie să analizeze riscul insolvenţei, care conducea la imposibilitatea privatizării, la imposibilitatea redresării combinatului şi la disponibilizarea tuturor angajaţilor. Am arătat că soluţia este conversia creanţei AVAS şi apoi privatizarea, nu metoda care a condus la eşecul licitaţiei din septembrie. Şi am mai arătat că asigurarea capitalului de lucru de 40 milioane de euro era preferabil insolvenţei şi plăţii salariilor compensatorii şi a tuturor problemelor rezultate din lichidarea combinatului".

Fostul şef al Oltchim afirmă că toţi furnizorii sunt speriaţi şi acum de insolvenţă şi încearcă să-şi acopere creanţele cu cât mai multe gajuri. Domnia sa susţine că Polchem Societe Anonyme a discutat cu conducerea combinatului zilele trecute pentru că nu are interesul să execute silit societatea.

Surse din actuala conducere a Oltchim ne-au spus că se poartă discuţii cu acest furnizor şi că licitaţia de astăzi nu va avea finalitate.

Opinia Cititorului ( 7 )

 1. in loc sa ne ocupam de lucruri serioase (oare cate mii de pensii ascunde acest furt?) noi ne ocupam de fraude la referendum. practic domnul roibu a vrut sa ia combinatu pe nimic. daca cumva statul asta mai are institutii -DNA , SRI, inseamna ca dnul roibu ar trebui sa fie la puscarie, pt ca mecanismul e destul de simplu se pare.....

  Roibu las-o balta! cred ca jocul tau si al lui Videanu & Co. era sa puneti mana pe instalatii, totusi cum faceati cu creditele de la banci din 2009-2011? Daca nu stii atunci pot sa intreb : ce fel de ceo mai erai?

  asteptam cu interes comentariile in general ilogice marca Virgil Bestea, cel mai mare fan in viata al lui Roibu :))

  1. Prin vinzarea Arpechim in pachetul Petrom , se putea presupune si erau obligati sa faca analiza , ca vor renunta la petrochimie .E mai rentabil sa faci benzina !

   Fara etilen-oxid si propilen-oxid primit prin conducta de la Pitesti Oltchimul era ca un om cu hemoragie.

   O fi vinovatul principal pentru asta dl Roibu ? 

  La puscarie cu tradatorii de neam si tara !

  Eu i-as fi executat public cu ghilotina ! 

  Statul sunt eu directorul cu familia si apropiatii ! Asta este reteta la companiile de stat, sau cu statul actionar mai mult sau mai putin majoritar.

  Intrebatil pe videanu despre intalare si intamplare ! 

  Cautati cu Google POLCHEM SOCIETE ANONYME si veti ajunge la adresa: c/o FEGER TREUUNTERNEHMEN REG.

  Heiligkreuz 40  

  9490 Vaduz 

  Telefon: 237 45 45  

  Reprezentant : Feger, Brigitte  

  Infiintata : 1969

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

FORUMUL INVESTITORILOR 2023
BURSA
Avocat Ianul Alexandra
Electromagnetica
BTPay
aages.ro
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

30 Mar. 2023
Euro (EUR)Euro4.9485
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5545
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9726
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6239
Gram de aur (XAU)Gram de aur288.1415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro