Abonament gratuit
Videoconferinţa “Energia în priză”Videoconferinţa “Energia în priză”

Surse: Turcia vrea să ia, pentru buget, 40 miliarde lire din rezervele băncii centrale

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional /

Surse: Turcia vrea să ia, pentru buget, 40 miliarde lire din rezervele băncii centrale

Ministerul Finanţelor din Turcia lucrează la legislaţia care să permită transferul unei sume de 40 de miliarde de lire turceşti (6,6 miliarde de dolari) din rezervele legale aflate la banca centrală către bugetul Guvernului, conform unor surse citate de Reuters.

Bugetul Turciei are un deficit mai mare decât arătau aşteptările, potrivit surselor care au vorbit sub condiţia anonimatului.

Nu este clar când sau dacă proiectul de lege va ajunge în Parlamentul de la Ankara, însă una dintre surse spune, totuşi, că acest lucru se va întâmpla "în curând".

Economia Turciei a intrat în recesiune anul trecut, după ce lira a scăzut puternic. Moneda turcească se află din nou sub presiune, în parte din cauza îngrijorărilor legate de sărăcirea rezervelor valutare ale băncii centrale, care ar ajuta ţara să se apere de o nouă criză.

Separate de rezervele valutare, "rezervele legale" sunt cele pe care banca centrală le-a pus deoparte din profit prin lege pentru a fi utilizate în circumstanţe extraordinare. La sfârşitul lui 2018, acestea însumau 27,6 miliarde de lire turceşti, potrivit datelor băncii centrale.

Una dintre surse a menţionat că rezervele legale de anul trecut ale Turciei, combinate cu cele din acest an, se ridică la 40 de miliarde de lire.

Sursa a precizat: "Banca centrală a Turciei deţine circa 40 de miliarde de lire în rezerve legale. Transferul aces-tei sume către bugetul pe 2019 al administraţiei centrale este considerat adecvat. Acest pas vizează îmbunătăţirea şi consolidarea bugetului".

Potrivit Reuters, nu este clar cât de mult va fi transferat din rezerve.

Oficialii băncii centrale şi cei ai Ministerului de Finanţe din Turcia nu au putut fi contactaţi imediat de Reuters, pentru comentarii.

Dacă va avea loc, transferul va marca cea de-a doua mişcare făcută recent de Ankara în privinţa utilizării fondurilor băncii centrale pentru majorarea bugetului. În ianuarie, cu trei luni mai devreme decât era planificat, banca a transferat către Trezorerie circa 37 de miliarde de lire (profituri).

Bugetul Turciei a înregistrat un deficit de 36,2 miliarde de lire în primul trimestru din 2019, conform Trezoreriei şi Ministerului Finanţelor. Deficitul este aşteptat să ajungă la 80,6 miliarde de lire până la finele anului curent.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

DTLAWYERS

Curs valutar BNR

25 Sep. 2020
Euro (EUR)Euro4.8750
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.1874
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5137
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.3319
Gram de aur (XAU)Gram de aur251.0994

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Business Card
CEZ România
Smart City România
Cotaţii Emitenţi BVBCotaţii fonduri mutuale
BTPay
Balinesse Spa
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatservicii curatenie