Toţi candidaţii pentru postul de judecător CCR au primit avize pozitive în comisia juridică

S.B.
Politică / 27 aprilie 2022

Toţi candidaţii pentru postul de judecător CCR au primit avize pozitive în comisia juridică

Comisia juridică din Camera Deputaţilor a dat avize pozitive, miercuri, pentru propunerile partidelor privind postul de judecător al Curţii Constituţionale ce va fi eliberat în urma expirării mandatului lui Valer Dorneanu, informează news.ro.

PSD l-a propus pe Bogdan Licu, prim-adjunctul procurorului general al României, USR, pe judecătorul Cristi Danileţ, iar profesorul universitar Ioan Sabău-Pop a fost propunerea AUR. Votul în plen va fi pe 3 mai.

Bogdan Licu, prim-adjunctul procurorului general al României, propus de grupul parlamengtar al PSD, a afirmat că are 26 de ani de activitate în Ministerul Public.

El a menţionat că în calitate de judecător al CCR nu poţi să te abţii, pentru că nu judeci persoane, ci ceea ce se deduce judecăţii potrivit Constituţiei.

Bogdan Licu a fost întrebat de către deputaţii din comisia juridică despre notele mici de la licenţa pentru facultate, el arătând că nu îi fac cinste notele din facultate.

"Trebuie să vă spun că muncesc de la 18 ani", a spus Licu, precizând că tatăl său a decedat când era mic şi că a făcut facultatea trebuind să îşi întreţină familia".

Judecătorul Cristi Danileţ, propunerea USR pentru postul de judecător al CCR, a afirmat că a făcut o prezentare a activităţii sale profesionale: şcoli absolvite, posturi ocupate la instanţe, la Minsterul Justiţiei şi la CSM.

"Am arătat activitatea mea ştiinţifică, constând în publicaţii in revistele de specialitate, proiecte internaţionale, sesiuni de comunicare ştiinţifică. Am arătat câteva aspecte pe care le-aş vedea îmbunătăţite în modul de funcţionare a CCR: pronunţarea hotărârilor odată cu motivarea, sistematizarea jurisprudenţei, explicarea acesteia pe inţelesul oamenilor, motivarea obligatorie a opiniilor minoritare", a arătat Danileţ.

Judecătorul le-a transmis deputaţilor că dreptul UE are prioritate in faţa legislaţiei interne, prin voinţa constituţională exprimată in art. 11, 20 şi 147 Constituţia României. Judecătorul român este primul judecător european.

"CCR a devenit actor politic prin modul de soluţionare a conflictelor juridice de natură constituţională şi acest rol ar trebui redus pe cale jurisprudenţială", a mai spus Danileţ. Despre pedofilie, acesta a arătat că "este o tulburare mintală, iar judecătorii sancţionează doar actele infracţionale". "Nu am niciun fel de toleranţă pentru agresiunile sexuale", a mai precizat Cristi Danileţ.

El a menţionat că nu a negociat nimic politic pentru a fi nominalizat. "Acum un an am discutat în ICDE posibilitatea susţinerii unor candidaturi la CCR din partea societăţii civile, iar USR a preluat propunerea. Singura discuţie cu mine a fost dacă accept propunerea şi am fost de acord. Sper că am convins că îndeplinesc condiţiile", a mai arătat Danileţ.

Candidatul AUR, profesorul universitar Ioan Sabău-Pop, a declarat că este nevoie de o serie de modificări legislative, inclusiv de revizuirea Legii fundamentale pentru ca activitatea Curţii să fie primenită.

"Ar fi nevoie de o serie de modificări, inclusiv de revizuirea Constituţiei, care să ducă la primenirea activităţii Curţii Constituţionale şi la celelalte autorităţi ale statului", a spus Ioan Sabău-Pop.

Votul în plenul Senatului pentru postul de judecător al CCR va fi dat pe 3 mai.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Prim-adjunctul procurorului general al României, USR,.... pe judecătorul Cristi Danileţ. Bravo domnule. Mai bine, mai sus, mai inalt, mai... nu aveai ce.

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Conferinţa “Securitatea cibernetică”
Avocat Ianul Alexandra
Electromagnetica
BTPay
cautavocat.ro
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

06 Feb. 2023
Euro (EUR)Euro4.9036
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5570
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9186
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4789
Gram de aur (XAU)Gram de aur274.4439

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro