Tranzacţii suspecte înainte de oferta publică la SIF Banat-Crişana

Cătălin Buzdea
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 30 septembrie 2021

Grafică de MAKE

Grafică de MAKE

Cine ar vinde opt milioane de acţiuni, fără să aştepte câteva zile şi să încaseze cu 240.000 lei mai mult ? Dacă au fost mai mulţi vânzători, cum este posibil ca toţi să vândă aceeaşi cantitate, fix la acelaşi preţ? 

Cei care au condus şi conduc Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) i-au tot îngăduit domnului Bogdan Drăgoi să creeze un întreg sistem împotriva legilor pieţei de capital. Unii spun că ASF i-ar fi permis să fie scutit de legi pentru că este fiul generalului Dan Drăgoi, fostul subaltern al generalului Stănculescu, mâna dreaptă a dictatorului Ceauşescu. Recent am şi aflat câte ceva despre nivelul acestor mari generali ai epocii ceauşiste: sunt dispuşi să dea ţeapă chiar şi propriilor fini (Talentul care se transmite din tată-n fiu - Drăgoi). Dacă n-aş fi citit despre acest caz n-aş fi pomenit nimic despre generalul de securitate Dan Drăgoi. Cele descrise de Raymond De Rubeis se regăsesc chiar pe site-ul BVB. Ţeapa lui Dan Drăgoi este la vedere, ca şi faptele fiului său.

Până la urmă fiecare om trebuie tratat şi evaluat independent de părinţi. Doar că în cazul lui Bogdan Drăgoi, faptele tatălui sunt continuate de fiu la un nivel superior. Vorba proverbului "aşchia nu sare departe de trunchi"!

Dar să revenim la SIF Banat-Crişana (SIF1). Cu vreo două săptămâni înainte să apară ştirea despre oferta publică prin Swiss Capital, acţiunea SIF1 se tranzacţiona cu 2,70 lei. Apoi, a început din senin să tot scadă, mai exact până la 2,45 lei. A fost o depreciere de peste 9%. În aceeaşi perioadă, celelalte patru SIF-uri n-au avut nici pe departe asemenea scăderi. O altă SIF cu oarecare scădere în acea perioadă a fost una tot stăpânită de Bogdan Drăgoi. Este vorba de SIF Oltenia (SIF5), unde şi eu sunt acţionar. Aici scăderea a fost mică, de doar 2%. Mă întreb cum de s-a întâmplat ca SIF1 să scadă cu peste 9% taman înainte să se anunţe o răscumpărare? Fenomenul i-a venit mănuşă domnului Drăgoi deoarece a putut arăta investitorilor că preţul din oferta lui este mult peste preţul pieţei. Să fie numai o întâmplare fericită? Dacă SIF1 nu scădea şi rămânea la 2,60 - 2,70, oferta publică făcută la preţul pieţei ar fi fost considerată neinteresantă de toată lumea. Aşa, printr-o scădere de două săptămâni, dar făcută exact la timp, preţul din piaţă şi preţul ofertei au devenit considerabil diferite. 

Dar partea şi mai interesantă este că unii jucători ai pieţei par să fi ştiut aproape perfect cât o să fie preţul din ofertă cu mult timp înainte ca ASF s-o aprobe şi să o facă publică. Dacă vă uitaţi la grafic, puteţi vedea că acţiunea SIF1 a început să scadă destul de puternic din senin de la 2,70 până la preţul de 2,45. Este momentul când se anunţă răscumpărărea. Apoi preţul creşte, dar se opreşte sub nivelul din ofertă de 2,70 lei. Mă întreb dacă nu cumva unii cu informaţii privilegiate au cumpărat şi au dus preţul la 2,65 - 2,68 lei. Sunt simple supoziţii, dar graficul acesta spune multe, şi merită cercetat. 

Tranzacţii suspecte înainte de oferta publică la SIF Banat-Crişana

Nu ştim cine a vândut şi a dus preţul până la 2,45 şi nu ştim cine a cumpărat şi a ridicat preţul fix sub 2,70. Să fi fost unii care nu ştiau şi nu aveau niciun interes legat de conducerea SIF1 şi partenerul de răscumpărare Swiss Capital? Totul să fi fost o coincidenţă? Mă întreb pentru că astfel de "coincidenţe" nu prea se întâmplă în SUA sau în pieţele europene unde jucătorii sunt mai profesionişti decât la noi. În pieţele mature, jucătorii cu adevărat buni şi profesionişti nu reuşesc să anticipeze cu o aşa precizie evenimentele, dar la noi în Bucureşti, o piaţă plină de amatori, se poate?! 

Dar în ultimele zile s-au mai petrecut lucruri bizare, care nu ar avea ce să caute într-o piaţă normală şi liberă. Pe data de 27.09.2021, cu doar două zile înaintea începerii ofertei publice SIF1 la preţul de 2,70 lei, sunt vândute peste opt milioane de acţiuni SIF1, împărţite în patru tranşe aproape identice la preţul de 2,67 lei/acţiune. Mă întreb pe bună dreptate cine ar vinde opt milioane de acţiuni cu 2,67, fără şă aştepte câteva zile şi să încaseze cu 240.000 lei mai mult? Cineva s-o fi gândit că ar exista suprasubscriere la aproximativ 60% discount faţă de activul net (VUAN) în timp ce în anii trecuţi la alte oferte unde discount-ul era mai mic nu s-au subscris decât o mică parte din ofertă? Greu de crezut.

Apoi, dacă au fost mai mulţi vânzători, cum să fie posibil ca toţi să vândă aceeaşi cantitate, fix la acelaşi preţ? 

Eu intuiesc că este vorba de deţinători interpuşi, în timp ce adevăratul proprietar este unul singur. Este explicaţia pe care o propun pentru aceste cazuri foarte bizare şi pentru multe altele legate de SIF-urile stăpânite de Bogdan Drăgoi. Aceşti interpuşi nu urmăresc altceva decât să-şi încaseze comisionul, plătit din banii noştri ai acţionarilor, şi o fac numai dacă Bogdan Drăgoi este mulţumit de felul în care ei votează: numai în favoarea lui, desigur! Există legi (pe larg dezbătute în alte articole) care nu permit astfel de practici, dar din păcate aceste legi n-au fost aplicate pe piaţa românească ani de zile. 

Dacă avem pretenţia să avem o piaţă liberă şi corectă trebuie să urmăm exemplul pieţelor dezvoltate, iar tranzacţiile foarte ciudate şi evident suspecte, să fie verificate de autorităţi. În pieţele dezvoltate când se petrec astfel de mişcări, autorităţile de supraveghere (cum ar fi ASF la noi) verifică să vadă despre ce este vorba. Aşa ar trebui să fie şi la noi, mai ales când suspiciunile de nereguli se înregistrează la nişte societăţi conduse de persoane cu un istoric de ilegalităţi. Conform multor surse din piaţă, condamnatul penal Najib El Lakis este consilierul lui Bogdan Drăgoi, preşedintele SIF Banat-Crişana. Iar Swiss Capital a avut un rol esenţial în manipularea de piaţă pentru care domnul Lakis a fost condamnat, în calitatea sa de administrator la SIF1 în acea perioadă.

Toate aceste lucruri marcate de suspiciuni se întâmplă deoarece avem o Autoritate de Supraveghere Financiară care a fost mai mult absentă. Recenta rezolvare a problemei City Insurance este un lucru bun, chiar dacă a venit mult prea târziu. Acum însă trebuie acţionat şi la nivelul pieţei de capital, iar aici cea mai mare problemă este reprezentată de fiul generalului de securitate Dan Drăgoi.

Bogdan Drăgoi este stăpânul absolut al pieţei de capital româneşti, iar ASF trebuie să verifice în mod efectiv toată reţeaua de fonduri controlate de SIF1 şi SIF4 înfiinţate sub conducerea lui. În caz contrar, "reţeaua" va continua să ne dea ţeapă zi de zi (nouă acţionarilor de la SIF1, SIF5 şi SIF4). Cred că s-a ajuns în punctul în care nimeni din ASF nu mai poate să spună că "reţeaua" este independentă sau că nu acţionează în consens şi sub un control unic. Doar dacă funcţionarii din ASF nu sunt ei înşişi parte a "reţelei" aşa cum pare că a fost fostul director Ciprian Copariu, "recuperat" de SIF OLTENIA într-o funcţie care este încă neclarificată. Legea pieţei de capital conferă ASF atribuţii imense care trebuie să fie exercitate în sensul în care să ocrotească investitorii şi nu să acopere prin interpretări teoretice ilegalităţi flagrante care s-au petrecut în toate sectoarele pe care le supraveghează.

Opinia Cititorului ( 89 )

 1. Observatii foarte solide. Trebuie sa se verifice cine a facut aceste tranzactii. Cei de la SIF1 dar mai ales Swiss Capital au un lung istoric de manipularea pietei. Dar nu se mai poate asa ceva!

  1. Ce nu vad, nu inteleg.

   Si daca nu inteleg, degeaba vad, asa ca prefer sa nu vad.

   Si daca vad tot nu inteleg pentru ca eu sunt contabil de ocol silvic. La ASF am primit o sinecura si trebuie sa falimentez City si mai trebuie sa rezolv niste sifuri.

   Fain articolul.

  Domnule Marcu, indiferent ce spune lumea, faptul ca ati rezolvat problema cu City Insurance este de laudat. Poate ne scapati si de hotii de la sif.

  1. Tu esti vreun prost pe care l-a pus Marcu pe bani multi la asf. Ii duci tucalul (olita de noapte) nu? A rezolvat pe dracu. O sa vedeti ca este o mare problema cu City. Nu pricepi nimic? Aaa, ati citit ca l-a laudat Burduja? Pai Burduja este o facatura securista care a avut tema sa spuna ca Marcu a rezolvat City ca sa puna batista pe tambal.

   O rezolvare care a durat 5 ani si care aduce prejudicii romanilor (pentru ca daunele se vor transmite catre toti romanii care au si mai ales care vor avea asigurari auto) nu se poate numi REZOLVARE.

   ASF-ul ne-a dat o mare gaura in buget, tuturor si a permis furtul deceniului in Romania. 

   In rest, G.G. esti un mare idiot si un mare pupincurist (esti angajat la ASF si speri sa iti fie remarcata slugarnicia de "domnul Marcu"carte numai domn nu e?). 

   Nu ti-e jena de tine cand te uiti in oglinda? 

   Marcu e la ASF de anul trecut. Eu cred că s-a mișcat târziu, dar s-a mișcat. Sper doar să se miște și la SIF-uri...

  Ce se premia în ultimii doi ani nenea Drăgoi că are VUAN mare :))

  Sper să se facă acum o anchetă să vedem cine primește o condamnare mare! 

  1. Esti atât de penibil cu premiul și cu același text peste tot, încât îmi vine să-ți scriu eu un fragment nou pe care să-l folosești, măcar să nu ne mai plictisești cu aceleași tâmpenii. Pe bune!

   Eu vad prima oara comentariul asta. Si mi se pare nimerit si meritat. Dar tie nu-ti place, ca esti din Cooperativa. Asta e, o mai iei si peste bot, nu doar sa sterpelesti....

   Prietene, îți spun sincer: ești foarte prost. Nu mai comenta public, faci de râs grupul revoluționarilor. Las-o așa.

   O condamnare pe masura vuanului umflat.

   Sterpelesti, insulti si ai pretentia sa nu o iei peste bot. Care este prostul?

  Sper că există dovezi solide în sprijinul insinuarilor dumnevoastră, d-le. Buzdea.

  1. Autoritățile pot descoperi cine a făcut aceste tranzacții suspecte. Dar tranzacțiile se vede de la stratosfera că sunt cusute cu ața albă.

   Nu, minti, tu speri că nu există dovezi solide în sprijinul afirmatiilor domnului Buzdea, pentru ca de aia spui de ele ca ar fi "insinuari". Dar ele nu sunt insinuari, ci analize pe rapoartele de piata oficiale.Deci, dl. Buzdea nu are dovezi solide, ci are acte oficiale.

   Altceva? 

   Ne prefacem tâmpiti sau cum?

   Tranzacțiile sunt facts; e clar, ele există. Eu întrebam dacă există dovezi pentru insinuările ca Dragoi sau oricine altcineva din conducerea SIF Banat Crișana are vreo legătură cu ele. 

   Una e să afirmi că s-au făcut niște tranzacții (ok, le vede toată lumea) și alta să susții/insinuezi că managementul emitentului are legătură cu aceste tranzacții.

   Deci reiau: d-le Buzdea, sper că aveți dovezi în susținerea articolului pe care, cu atâta talent l-ați redactat. 

   Da, singur exista dovezi. Insasi tranzactiile din piata.

   ASF stie cine le-a efectuat si sper ca in curand si procurorii sa le analizeze. 

   Dar tu știi cine le-a "efectuat"? Dl. Buzdea știe? Este Dragoi? Altcineva din conducerea SIF1?

   Ce fel de răspuns e ăsta? "Da, scrie în hârtii cine le-a făcut"??? Păi normal că scrie. Eu întreb dacă Buzdea scrie fundamentat sau aruncă cu r...t, adică dacă are dovezi în suportul articolului său.  

   Articolul vorbește de 1) suspiciuni rezonabile, foarte evidențe, și 2) beneficiarii sunt niște oameni cu un istoric de ilegalități și prejudicieri.

   1. Deci știi cine sunt beneficiarii? Eu asta înțeleg din răspunsul tău.

   2. Articolul îl leagă direct pe Dragoi de tranzacții. Are Dragoi un istoric de ilegalități și prejudicieri? 

   1) Când există suspiciuni rezonabile, ASF sau parchet trebuie să cerceteze.

   2) Drăgoi este fiul lui Dan Drăgoi, amândoi perfect curați dar nefrecventabili. Problema e cu consilierul lui Drăgoi care a delapidat SIF1. 

   OK, mă opresc aici. Eu întreb ceva și mi se răspunde cu lozinci și propagandă.

   Subliniez însă din nou, cu toată bunăvoința: există dovezi pentru includerea lui Dragoi într-o frază despre tranzacții din piață? Pentru că dacă nu există, fiecare trebuie să ne asumăm acuzațiile pe care le rostim în spațiul public. Penal, civil și material. 

   Nu te-ai oprit. Ți-am răspuns că el e consiliat de un condamnat penal. Și cu acțiuni SIF1 se fac tranzacții foarte dubioase ce trebuie verificate.

   Iuby, condamnarea la inchisoare pe care o ispaseste Lakis nu este nici lozinca, nici propaganda, nici insinuare.

   Lakis este cu mana-n Dragoi, Dragoi e cu mana-n Juravle, exact cum ti-a desenat Make.

   Da-ti masca jos de pe ochi si nu mai cere dovezi dupa ce le-ai primit, deja. 

   Dacă ești inteligent nu -l mai ataca pe Buzea, ca se mai așează încă 10 în spatele lui. Oamenii aceștia își apără interesele, banii lor. Cate acțiuni a cumpărat Bogdan Drăgoi cu bani de la tăticul lui? Zero. El doar a uzurpat o funcție din care își dă acțiuni gratuite.

   Asa va învață pe voi acolo la școala asf? Ce sunt alea acuzații? Acuzații în instanta sau unde? Penal, civil și material? :)) Ma băiatule filiera Stefanoiu, unde ai făcut tu școală? După mintea unora ca voi ăștia din presa ar trebui sa poarte calus. Sa scrie doar ce dictează coana stefanoi din înfrățirea dragoi&swiss și alte fosile asf ist cnvmiste protectoare swiss&dragoi.

   Dar de ce nu semnezi? Ți-e rușine să vadă lumea cât de activ ești pe forum?

   Când mi s-au relatat lucruri despre tine, n-am crezut o iota: îmi formasem o altă impresie despre tine. Însă faptele tale confirmă toate poveștile. Păcat.  

   Revenind: cred că Dragoi se bucură să-ți poată lumina bătrânețile cu mici astfel de plăceri. Poți să-l plesnești, pedepsești, răstignesti, etc cât dorești tu, e ok, el e băiat tânăr și duce. Oricum are drumul lui și merge înainte, dar are și înțelepciune și toleranță fața de cei care merg înapoi. Deci continuă să te distrezi, meriți asta: o faci oricum pe banii și timpul tău.

   Nu m-ar mira să fi scris asta Bogdănel... fiul lui securistu' Dan Drăgoi. Da, așa e, mergeți înainte... au mai mers și alții până au căzut într-o groapă. Uită-te la SOV și învață și tu. Vezi ce te așteaptă prințișor ;)

   Și eu cred că e prințișorul... ce aroganță, tipic de securist mic ce e!

   Tu Bogdănel, nu te semnezi și îi critici pe alții că nu semnează? Dar Bogdănel, printișor, să nu crezi că te compară cineva cu SOV. Tu n-ai nici 1% din creierul lui SOV, doar tupeul lui. Și vei avea, cu noroc, soarta lui.  

   Hai vă dau un inside info: nici un Dragoi nu citește Bursa. Pe cuvânt!

   Așa zice el, și unii îl cred. Drăgoi citește doar presa unde bagă el banii acționarilor de la SIF-uri, nu? Știu, așa spune el.

   Este suficient ca o citesti tu!

   Hai sa va dau alte doua inside-uri: 

   1. Nimeni din Cooperativa nu citeste Bursa, nici de la Dragoi, Lakis, Buica si Juravle, nici de la ASF, dar toti injura la comentariile din Bursa ca la usa cortului, ca ii lasa nervii cand citesc Bursa, pe care nu o citesc; 

   2. Faptul ca membrii cooperatori spun ca nu citesc Bursa, nu ii va scuti de puscarie. 

   Dar valul te va lua si pe tine, care citesti Bursa.

   Deci, inside-ul tau nu are nici o importanta. 

   Bursa este un ziar foarte bun, de ce nu il citesc Dragoii? Nu le place sa fie criticati pe buna dreptate? Asta nu-i motiv.

   1. Dacă tu crezi ca intra Dragoi, Lakis sau Buica VREODATĂ să citească, dar mai ales comenteze pe articole, ești un copil (bătrân tare, de altfel, dar cu minte puțină).

   2. Dacă i-ar fi "lăsat nervii", fii convins că ar fi luat măsuri SERIOASE referitor la această chestiune.

   3. Eu cred că cei care înjură o fac și ei din amuzament. Adică înjură așa, ca să aibă și ei motiv să râdă. Părerea mea! 

   Grupul infracțional a intervenit din nou, cu amenințări penibile, tipice. Măsuri serioase, nu, SERIOASE chiar? Adică decid să fure nai mult? Cred, da.

   Ai un vocabular redus din moment ce verbul "a efectua" (a face, a realiza, a savarsi) te-a dat pe spate. In rest, esti "perfect" (ca tot iti plac cuvintele in ghilimelele) si da, Buzdea scrie fundamentat atunci cand isi exprima suspiciunile, pentru ca tranzactiile exista, mafia de la SIF1 exista si iata ca logica (care tie iti lipseste) ne conduce fundamentat catre suspiciuni ori de cate ori au loc schimburil de pachete mari de actiuni in preajma unui eveniment

   important al emitentului SIF1 (controlat si pradat de Dragoi).  

   Te deranjeaza suspiciunile? 

   Tu de ce suspectezi ca Buzea nu are dreptate?

   Ce fundamente au suspiciunile tale? 

   Unde sunt acuzatiile in acest articol, ca nu le-am identificat?

   Am gasit exprimarea unor suspiciuni si o invitatie adresata organelor de supraveghere (si spera toata piata ca si organelor de cercetare) de a face verificari. 

   Asa e la voi? Va adunati, unul injura si toata adunarea rade? Asta va este nivelul, de umor, de cultura - turma care rade la injuraturi, injurati ca sa aveti de ce rade. Imi fac cruce! Cum, mai, ia mai spune o data! "Adică înjură așa, ca să aibă și ei motiv să râdă." Ma ia durerea de cap.

   Mai spun o dată: te înjură și ei așa, ca să aibă motiv de amuzament. Exact cum faci și tu cu aceste materiale: le publici așa, în bătaie de joc. Știi bine că-s minciuni, știi că-s dezinformări, dar cu toate acestea le publici sperând că pe ei "îi lasă nervii". De ce e acceptabilă bătaia ta de joc la adresa altora, dar stupidă și inadecvata a altora la adresa ta?

   De ce ciripesti ca o pasarica, ma Alex, la primul semn de legitima aparare? De ce strigi "amenintare, intimidare, viol", cand se afirma ca exista mijloace legale impotriva unor fapte penale si civile?

   Cu tot cu strigatele tale de mic_pitic_mizilic ce esti, sa stii ca asta-i adevarul: oricine poate reactiona legal impotriva atacurilor de acest gen. Asa ca chill, nu te bate nimeni, nu despre asta e vorba aici. Esti in siguranta, micutule:).  

   Grupul infracțional "nu citește ziarul BURSA", dar intră să înjure, să amenințe și să intimideze, după care vine și cu detalii să nu creadă cineva că Drăgoi-Lakis ar vrea să amenințe cu bătaia ci doar cu mijloace legale, proprii acționari. Tipic grupul infracțional!

   Ești prost: eu am afirmat că nici un Dragoi, Lakis sau Buica nu citesc Bursa. Atât. Cei care comentează evident că citesc. Dar sigur nu sunt dintre cei menționați mai sus.

   Te simți amenințat cu bătaia, pe bune?? Păi cine să te bată pe tine, mă? Pentru bătaie sunt câteva standarde de bărbăție pe care tu nu le îndeplinești. Noi femei nu batem, păsărică! Vorba cântecului: nu te bate nimeni, fă! 

   Deci reprezentatul grupului infracțional chiar spune că reprezintă grupul infracțional.

  De unde siguranta ca nu o sa fie suprasubscrisa oferta? Poate ala care a vandut nu a mai stat sa vada si si-a luat banii inainte.

  Ala care a cumparat a castigat un aprox 0.75% in cateva zile (dupa ce scadem comisioanele) , dar si-a asumat un risc.

  E ceva foarte comun in preajma ofertelor publice 

  1. si daca pretul din oferta se modifica la 3 lei ?refaceti calculele

   Patru tranzacții a câte 2 milioane acțiuni, toate cu exact același preț de 2,67 lei nu e suspect?

   Dar să crească prețul după anunțul la fix 2,68 este și mai suspect. De ce tocmai acolo? Cine putea să știe prețul din ofertă de 2,70 lei? Piața nu știa dar se pare că unii din piața știau și au și folosit aceasta informație confidențială/privilegiată. 

   Pe terenul asta sunt o multime de posibilitati: "si daca" oferta e suprasubscrisa de 2 ori, "si daca" se anuleaza, "si daca" emitentul nu are bani sa plateasca si intra in insolventa etc etc ?

   Dupa anunt s-au facut tranzactii mai multe. Pe gandirea autorului articolului toti care au vandut inainte de oferta sunt suspecti.

   Nu am idee care e treaba cu alea 8 milioane de actiuni dar oricine stie ca la asa ceva se aprind beculete la ASF in mod automat si mi-e greu sa cred ca e vreo "manarie"  

   Dacă ai citi articolul cu atenție ai vedea răspunsul acolo. C-un se poate să fie atât de multe coincidențe? Cum se poate să se facă PATRU transferuri aproape identice cu preț identic la o societate unde atât de multe acțiuni sunt deținute în principiu de membrii cooperativei? Cum se poate să scadă prețul așa mult și după aia să crească dar FIX până sunt 2,70? Vrei să spui că cei care au ridicat prețul la 2,68 nu știu prețul din ofertă? Da, sigur :)))

   Ha, ha,ha:

   "... dar oricine stie ca la asa ceva se aprind beculete la ASF in mod automat..."

   HA,HA,HA,HA,HA,HA ,HA,HA,HA,HA!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!! 

   Si 3 lei e putin!

   Domnule, ori prost ori te prefaci? Cum sa fie suprasubscrisa oferta dacă majoritatea acțiunilor este deținută în cadrul cooperativei iar diferența este la acționarii inactivi? De aici vin toate suspiciunile, nu are cine să mai facă tranzacții de 8 mil de acțiuni pt ca sunt deja pe poziție dominantă .

  sigur de analiza tranzactiile

  Oana Stefanoiu este la post 

  analizeaza rau de tot 

  impreuna cu sotul ca este subalternul ei

  hahahaha ce cumetrie la asful dlui Marcu 

  1. Stefanoiu acopera prin abuz in serviciu abuzul de piata clar ca lumina zilei din dimineata listarii CC.

   Ce pretentii sa mai ai cand nu vede cum s-au bifat toate casutele despre manipularea la deschidere cu ordine mari de cumparare puse in scara la preturi foarte mari pentru a distorsiona cererea reala-si retrase fix inainte de deshidere.

   Daca nu se analizeaza serios toate tranzactiile la noile listate in prima zi,ASF e de bagat in corpore in puscarie. 

   Asta nu-i decat una din liniutele tabelului cu capete de acuzare.

   Cuplu Stefanoi Boulescu nu are voie sa activeze în sectorul incomparabilului Gradinescu din pozitia director - șef subaltern. E conflict de interese. Unul din multele. Inrudirile și incuscrelile astea între șefi și subalterni sunt conflicte de interese.

  Si anul trecut s-a intamplat la fel!

  Baietii destepti stiau din timp ca programul de rascumparare va fi anulat.Actiunea tot scadea in piata din Septembrie in conditiile in care pana in noiembrie trebuiau rascumparate 15 mil. actiuni.

  Apoi a venit si stirea: convocarea Aga& Agae cu anularea programului. 

  Membrii fostei securități, și copiii lor, în continuare conduc România, tot prin aceleași metode securiste. Autoritățile îi tolerează și îi protejează. Și uite așa se dude de râpă țara.

  Probabilitatea ca vanzarile sa fi fost ordonate de insideri este mare pentru ca pachete de actiuni atat de mari nu mai au decat cei din cooperativa, sau poate vreun fond de pensii, dar fondurile de pensii nu ar fi vandut in pierdere fata de pretul din oferta de rascumparare.

  1. Corect, exact!

  toti ai de sus acum stau cu mana in buzunarul lui Sif4 si Sif5.

  Cum sa se rezolve ceva cand securitatea conduce. Nu se va intampla nimic. Au luat cele 3 Sif-uri pe smecherie si securitatea iI apara. Nu va misca nimeni de la ASF si nici de la DIICOT si DNA. Ne plac hotii si ii lasam sa ne jecmaneasca. Nimic nou, ina un tun la fraieri.

  1. ...

   Te vezi tu cu nebuna aia. Vezi să fii atent când te apropii de ea că cică e super fertilă. Și vă potriviți. Mult noroc!

   Care nebuna?

  Wall Street Bets e un grup care ne-ar putea inspira sa cumparam si noi actiuni sif1,sa ducem pretul putin peste 2,7 in piata in asa fel incat sa nu se mai subscrie de catre gasca lor actiunile pentru conducere fara sa bata la ochi . Daca pretul in piata va trece de 2,7 conducerea nu-si va mai primi cele 880.000 actiuni cu care vor sa se premieze daca nu maresc pretul in oferta.

  1. Tare ideea, dar la cât de nesimțiți sunt ăștia de la cooperativă, n-ar conta pentru ei nimic. Ei oricât de puține acțiuni o să cumpere alea 880.000 ajung la Drăgoi & prieteni. Nu vezi și cu ce nerușinare se fac tranzacții pe bursa, așa cum remarcă și Buzdea?

   Asa e, interesul lor e doar pentru cele 880.000 actiuni pentru premiere.

   actiunile subscrise trebuie repartizate pro-rata celor 3 oferte(numai asa poate fi interpretata legea). si daca se vor subscrie putine iar ei se vor premia cu toate 880.000,e o frauda cat se poate de evidenta deoarece si-au insusit ilegal din cele destinate anularii care au fost repartizate la celalalte 2 oferte de cate 15 000.000 fiecare. nu cred ca sunt asa de prosti sa faca asa o furaciune imposibil de trecut cu vederea.

   Ba da, sunt.

   Ei cred ca sunt destepti, dar de aia s-a inventat inchisoarea, ca sa ai timp sa te reculegi si sa iti reevaluezi gesturile, astfel incat sa iti dai seama ca, atunci cand furi, minti si inseli, nu esti destept, ci prost. 

   Data trecută exact asta au făcut. Au cumpărat cam 5 milioane din care 2,5 Drăgoi și-a dat sieși și câtorva prieteni. Pentru anulare n-a rămas mare lucru. Pare o fraudă, clar, dar ei fac fraude mult mai mari, deocamdată fără consecințe. Uită-te ce a făcut și tăticu... ce fraudă nesimțită au făcut la Comvex...

   Te-ai enervat iar și nu-ți face bine la tensiune. Nțz, nțz, nțz, n-are nimeni grijă de tine...

   La închisoare înveți golanii mai mari decât cele pentru care te-au condamnat...

  ...

  1. Acolo doream sa ajunga! - comentul

   Multumesc ca ati curatat "gunoiul". 

   Sper ca acolo sa ajunga si cei in cauza. 

   semnat comenturi "cretine" 

  Domnilor, noi, care ne ocupam cu depistarea dezinformarilor pe piata, va transmitem ferm ca asa speculatii indecente de mult nu am mai intalnit. Primo, Bogdan Dragoi nu este stapanul pietei de capital. Stapanii suntem noi, de la acest cabinet. Secundo, intregul articol se bazeaza pe "nestiinta". Din doua in doua paragrafe mult caznite, se tot da cu nestiinta: "Nu ştim cine a vândut şi a dus preţul până la 2,45 şi nu ştim cine a cumpărat şi a ridicat preţul fix sub 2,70. Să fi fost unii care nu ştiau şi nu aveau niciun interes legat de conducerea SIF1 şi partenerul de răscumpărare Swiss Capital?" Vanzarea nu este ilegala. Nici cumpararea. Si, culmea!, este evident ca oricine vinde sau cumpara actiuni ale emitentului are un interes in legatura cu emitentul, indirect si cu conducerea sa.

  Am ras mult in cabinet despre marea pierdere de 240.000 de lei facuta de vanzatori (daca ar fi impreuna). Aflati ca o astfel de suma este insignifianta in raport cu nevoia de lichiditati raportata la consecintele neplatii la termen. Stim noi mai multe despre acest subiect, dar nu e cazul sa-i desteptam pe unii care se pretind mari detectivi in ale fraudelor pe piata de capital. Cum spunea un versat investitor pe piata de capital: nu este important daca ai dreptate sau gresesti, ci cati bani castigi cand ai dreptate si cat pierzi cand gresesti. Asta daca te interseaza doar banii. Altfel, sunt multe alte avutii imateriale care conteaza mult mai mult. 

  Noi am ras mult si cand am auzit de oferta lui Madadi, pentru ca dumnealui se crede mare investitor al pietei de capital, publicist si contopist de ocazie, dar nu stapaneste chestiuni esentiale precum ecuatia in care oferta de cumparare trebuie sa raspunda la nevoia de vanzare dintr-un moment dat, care stabileste astfel "momentul strategic" al lansarii ofertei. Poate ca domnul Madadi controleaza articolele de ziar, dar nu controleaza "timpul" si nici datele din teatrul de operatiuni din piata de capital. 

  Cu ceva timp in urma s-a spus ca oferta dlui Madadi este o eroare. A crezut ca-si va atrage faima si succesul, dar a uitat ca dumnealui nu are capacitatea de a evalua factor multipli din piata de capital, printre care si factorul "control". Nicio piata de capital nu este scutita de acest factor, care, bineinteles, nu face parte din cunostintele sumare ale investitorilor, care cred ca orice tranzactie este ceea ce se vede pe ecranul de tranzactionare. Cu alte cuvinte, piata noastra de capital e plina de investitori care cunosc pretul de tranzactionare al actiunilor, dar nu stiu valoarea nici uneia dintre ele. 

  Si mai lasati-i pe Lakis, Dragoi si Juravle. Nu decid ei in ansamblul pietei nimic. Pe bucati mici, da. Si ei stiu acest lucru, care este tolerat, ca si pentru domnul Madadi. Asa ca va recomandam sa nu va mai jucati de-a articolele pline de mari descoperiri ale fraudelor. Fiti cuminti si adunati firimiturile care ies din jocul vostru pe piata de capital! Pentru voi e suficient sa credeti ca ati facut o avere dintr-o investitie. Nu incercati sa intelegeti ceea ce vedeti pe ecranul de tranzactionare sau in graficele care va urca si va coboara pe valurile speculatiilor! 

  Nimic nu e ce pare! Un stravechi dicton pentru cei care vad cu ochii si aud cu urechile!  

  1. Biggest like, as usual:))

   Intervențiile cabinetului pentru depistarea dezinformarilor: cea mai interesantă parte a articolelor de acest gen.

   Un nebun... cât ai aberat...

   Ești revoluționarul de serviciu pe monitorizare, nu-i așa?

   :)) Draguuut! Suficient de inteligent și de creativ cât sa merite sa fie la cabinet, doar ca nu acestea contează în acel loc. Dictoane și referiri la avuții imateriale în comentariile Bursa? E clar, probabil urmează Apocalipsa! :)) Bravo!

   Reprezentantul grupului infracțional scrie mult, nu spune nimic legat de aeticol, și tot el mai intră și își laudă comentariul de dileală. Tipic grupului infracțional al lui Lakis-Drăgoi.

   Faci pe interesantul și în aroganța ta tocmai ce ai confirmat două ilegalități, cartelizarea pieței pe titlurile emise de Sifuri și poziția dominantă a Sif1 + 4 +5. Cine își imaginează că bula asta nu se va sparge e un mare idiot.

   La cabinet nu se tratează și bolile grave ale doamnei DG Stefanoiu? Poate se vindeca și conflictul de interese în care se afla cu colegu de camera Boulescu șef serviciu subordonat. Nu verificați și restul nasitilor, nasicelor, finelor și incuscritilor, Nădragilor și alti impostori?

   Ultima întrebare este pertinentă! Nu vă îndoiți! Cunoaștem toate detaliile ițelor și intereselor din ASF. Totuși, ar trebui să urmați recomandarea pe care v-am făcut-o pentru că, dacă ar fi să primiți alte informații, sigur ați fi dezamăgit de realitate. Nu de ASF, ci de realitate! Pentru că realitatea nu este tocmai ceea ce percepeți dvs. Celelalte comentarii malițioase sunt de ignorat. Observăm că e un individ care pretinde că ne-am lăuda propriul comentariu. El își închipuie că așa reușește să ne discrediteze! Noi nu putem fi discreditați! Ca de obicei, acești viteji, care umblă cu micile lor trucuri, sunt atât de „experimentați” încât se încurcă singuri în ele. Să mediteze adânc personajul la trucurile lui! Aceasta este tot o parte a realității cu care noi suntem obișnuiți: nu ne ia prin surprindere, nu ne afectează deloc, nu ne clintește vreun centimetru. Dar asta nu înseamnă că nu ne scârbește mojicia unora care ar putea încerca să trăiască frumos! Exprimați-vă și vă spunem cine sunteți! E domeniul nostru!

   Eu am lăudat cu sinceritate, căldură și admirație comentariul! Aceasta îmi este declarația pe care o dau, susțin și semnez în fața organelor de anchetă de la ziar. Nu știu cine este Cabinetul 1, habar nu am cine scrie, nici nu mă interesează. Îmi place în schimb să citesc ideile unor oameni deștepți și talentați, motiv pentru care îmi exprim public și deschis admirația. Probleme, Alex, păsărica? Ai vreo problemă cu expimarea liberă?

  eu am vandut. care e problema? doar nu o sa stau sa vand un procent la pret mai mare cand gasesc cumparatori pentru toata cantitatea la un pret rezonabil

  1. Asta ii vei spune si lui mutu'?

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
BTPay
Electromagnetica
hidroelectrica.ro
asbis.ro
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

21 Sep. 2023
Euro (EUR)Euro4.9707
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6638
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1566
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7329
Gram de aur (XAU)Gram de aur288.5847

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
ahkawards.ro
roenergy.eu
cnipmmr.eu
gotech.world
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb