TV8: Curtea Constituţională a Republicii Moldova dă undă verde pentru organizarea referendumului privind aderarea la UE

F.D.
Internaţional / 16 aprilie

TV8: Curtea Constituţională a Republicii Moldova dă undă verde pentru organizarea referendumului privind aderarea la UE

Curtea Constituţională a Republicii Moldova a dat astăzi aviz pozitiv organizării referendumului republican constituţional privind aderarea la UE, relatează TV8.md.

Potrivit sursei citate, referendumul va fi organizat pe 20 octombrie şi propune completarea Constituţiei R. Moldova cu un nou articol, intitulat "Integrarea în Uniunea Europeană".

Decizia a fost anunţată de preşedinta CC, Domnica Manole. Potrivit acesteia, iniţiativa de revizuire a Constituţiei nu depăşeşte limitele materiale de revizuire a Constituţiei şi poate fi prezentată Parlamentului spre examinare. Avizul este definitiv, intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial, precizează sursa citată.

Într-un briefing de presă, Manole a subliniat că rezultatele referendumului constituţional vor avea putere juridică supremă, fără o eventuală confirmare a Parlamentului.

De asemenea, iniţiativa legislativă de revizuire a Constituţiei nu afectează caracterul suveran şi independent al Republicii Moldova, nici statutul de neutralitate permanentă.

Prin modificarea legii supreme a ţării se doreşte confirmarea identităţii europene a poporului Republicii Moldova şi declararea integrării în UE drept obiectiv strategic al Republicii Moldova.

La sfârşitul anului trecut, preşedinta Maia Sandu a solicitat organizarea unui referendum privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Parlamentul a modificat şi Codul Electoral, astfel încât acesta să poată avea loc în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale.

Modificarea a stârnit numeroase critici din partea opoziţiei, dar şi a comentatorilor politici care au spus că preşedinta vrea să-şi asigure în acest fel un nou mandat.

Pe 14 decembrie, Consiliul European a aprobat iniţierea negocierilor de aderare pentru Republica Moldova şi Ucraina. Ţara noastră a depus cererea de aderare la UE în martie 2022 şi a primit statut de candidat în luna iunie a aceluiaşi an.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

APA NOVA
eximbank.ro
danescu.ro
boromir.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Mai. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5777
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0370
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8147
Gram de aur (XAU)Gram de aur359.4834

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
domeniileostrov.ro
ccib.ro
tophotelconference.ro
mastercommunications.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
everythinghr.live
32.aicps.ro
roenergy.eu
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb