Ucraina: un nod geopolitic redutabil

Petru Romoşan
Ziarul BURSA #Editorial / 2 decembrie 2021

Actorul de stand-up comedy care joacă în prezent rolul real de preşedinte al Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunţat cu toată seriozitatea că a dejucat o lovitură de stat care era pregătită pentru 1-2 decembrie.

Actorul de stand-up comedy care joacă în prezent rolul real de preşedinte al Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunţat cu toată seriozitatea că a dejucat o lovitură de stat care era pregătită pentru 1-2 decembrie.

În nord-estul României (şi al Basarabiei româneşti), în Ucraina se întâmplă lucruri din ce în ce mai grave, care merită să fie urmărite îndeaproape. Actorul de stand-up comedy care joacă în prezent rolul real de preşedinte al Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunţat cu toată seriozitatea că a dejucat o lovitură de stat care era pregătită pentru 1-2 decembrie, lovitură de stat în care ar fi fost implicaţi fostul patron al antrenorului Mircea Lucescu şi al clubului Şahtior Doneţk, miliardarul Rinat Ahmetov (15 miliarde de dolari, după Forbes - cărbune, siderurgie, fotbal etc.), Rusia şi, bineînţeles, Vladimir Putin. Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a negat orice amestec al Rusiei într-o asemenea aventură.

Ucraina e azi un stat eşuat (un stat care produce instabilitate în regiune), în dezarticulare accelerată. Criza de autoritate, războiul civil din estul Ucrainei, criza economică, trupele "nazi", multiplele interese externe, americane şi europene, creează un cocteil exploziv. Ucraina se apropie de implozie chiar în lipsa unui război fatal cu Rusia. De altfel, Rusia are tot interesul să nu se implice direct în butoiul cu pulbere ucrainean. Ucraina este un stat confecţionat artificial, succesor al unei părţi din Uniunea Sovietică, născut în 1991 prin semnăturile preşedinţilor "revoluţionari" de atunci ai Rusiei (Boris Elţin), Ucrainei şi Belarusului. Probabil că mai mult de jumătate din teritoriu nu-i aparţinea Ucrainei în 1922, ci a fost luat prin rapt de fosta Uniune Sovietică după război de la Polonia, România, Cehoslovacia şi Ungaria. În plus, după 1991, mari regiuni rusofone sau rusofile au rămas în componenţa Ucrainei, creată politico-administrativ de Stalin şi apoi de Hruşciov.

Dar cel mai destabilizator a fost sprijinul interesat al SUA, al Germaniei şi al Poloniei începând cu "revoluţia portocalie" din 2004, revoluţie care l-a adus la putere pe prooccidentalul Viktor Iuşcenko în ianuarie 2005. Ucraina a devenit treptat, mai ales după 2014, un teren de joc războinic între SUA, NATO şi Rusia la frontierele Rusiei, la câteva sute de kilometri de Moscova. Situaţie intolerabilă pentru Rusia şi doar aparent avantajoasă pentru SUA şi NATO. Pentru că, la fiecare cam 100 de ani, Rusia a câştigat un mare război împotriva Europei Occidentale. E cazul războaielor cu Napoleon şi Hitler.

De fapt, invers, e vorba de războiul lui Napoleon, la începutul secolului al XIX-lea, şi apoi de războiul lui Hitler, din anii '40 ai secolului XX, împotriva Rusiei. Rusia nu a atacat Europa, a câştigat războaiele din poziţie defensivă, de apărare. Situaţia pare să se repete în mod straniu după alţi aproape 100 de ani, cu SUA şi NATO, care reprezintă practic tot Occidentul, coalizat împotriva Rusiei. De ce? Ce-i mână în luptă? SUA şi aliaţii săi occidentali nu pot digera faptul că Rusia înseamnă un teritoriu atât de vast, cu cele mai mari resurse naturale de pe glob. Deşi Uniunea Sovietică a dispărut în 1991, Rusia continuă să fie cel mai întins imperiu între graniţele sale. Un imperiu care, inevitabil, se loveşte de interesele SUA, hegemon în declin.

Deşi armatele occidentale controlează Ucraina şi patrulează agresiv în Marea Neagră (dincolo de limitele tratatului de la Montreux), Rusia are, la fel ca în ultimele trei secole, toate capacităţile de a se apăra. Şi chiar de a contraataca teribil, aşa cum a mai făcut-o, ajungând la Paris şi la Berlin. SUA e apărată natural de două oceane şi e foarte departe, dar Europa Occidentală e mult mai expusă colosalei armate ruseşti. Lucru pe care se şi bazează hegemonul american în încercarea de a-şi păstra Europa aproape, în ograda sa, sub protectorat militar şi economic.

Istoria Ucrainei e una cu adevărat tragică. Statul ucrainean "independent" nu a existat, fantomatic, decât din 1917 până în 1922, când a fost integrat Uniunii Sovietice. În 1932-1933, Stalin a provocat o mare foamete (Holodomor) în Ucraina. Au fost 5 milioane de morţi. A venit apoi războiul, în care o parte dintre ucraineni au luptat alături de Hitler, iar o altă parte alături de Stalin. Pierderile de populaţie ale Ucrainei din timpul celui de-al doilea război mondial au fost estimate între 5 şi 8 milioane, dintre care o jumătate de milion de evrei ucişi de germani cu ajutorul unor colaboratori locali. După război, la fel ca în România (rezistenţa din munţi împotriva comunismului), ucrainenii foşti aliaţi ai nemţilor au dus un război de gherilă până în 1950. De la sfârşitul secolului al XIX-lea şi de-a lungul întregului secol XX s-au constituit în Canada şi în SUA două mari comunităţi ucrainene care intervin inevitabil în politica Washingtonului şi a NATO.

În 2016 trăiau în Canada 1.359.655 de ucraineni, cei mai mulţi născuţi în Canada. E al treilea cel mai mare grup etnic ucrainean după cele din Ucraina şi Rusia. Există şi un dialect canadian-ucrainean. Primul val de imigraţie a fost cel din 1891-1914. Al doilea val datează din 1923-1931. Al treilea, cel de după război, a venit între 1945 şi 1952. Există şi un al patrulea val, după căderea comunismului (începând cu 1991). Ucrainenii americani au fost recenzaţi în 2019: erau 1.009.874. Principalele valuri de imigraţie sunt cam aceleaşi cu cele canadiene. Ivan Bohdan este primul ucrainean ajuns în America în 1607. Cel mai mare val de ucraineni instalaţi în SUA a fost cel de la începutul anilor '90, evrei şi protestanţi mai ales.

Nu e nevoie neapărat de un mare război în Ucraina şi la Marea Neagră pentru ca Ucraina să se destrame. Până la urmă, într-un fel sau altul, regiunile estice rusofone, Donbasul şi litoralul sudic, cu Mariupolul şi, probabil, Odesa, se vor întoarce la Rusia (Malorossiya, "Mica Rusie" din timpul imperiului). De-a lungul ultimilor 300 de ani, Imperiul Rus, Uniunea Sovietică nu au pierdut teritorii. Dimpotrivă, şi-au tot adăugat. Aşa a fost transformată şi Basarabia în gubernie la 1812. Numai în regiunea Odesa trăiesc şi astăzi peste 120.000 de români. Rusia va fi foarte interesată să le facă părtaşe la reîmpărţirea Ucrainei pe Polonia (partea vestică a Ucrainei), România (cu regiunile româneşti încă locuite de români) şi, probabil, pe Ungaria şi Slovacia. Atunci se va putea întoarce la România şi Basarabia, vechi pământ românesc. Ucraina s-a opus chiar mai vehement decât Rusia la reunificarea Basarabiei cu România. Ofensiva SUA şi NATO din Ucraina şi din Marea Neagră s-ar putea, în final, să folosească României şi Poloniei, cei mai importanţi aliaţi din estul Europei.

După datele oficiale, în Ucraina ar trăi 409.608 români (declaraţi moldoveni şi români). După alte statistici, neoficiale, în Ucraina s-ar afla peste 600.000 de români care încă vorbesc limba noastră. Ucraina deţine arbitrar: nordul Bucovinei istorice, patru cincimi din Maramureşul istoric (ţinuturile Apsei de Sus şi de Jos, Barjavei, Izvoarele Tisei), Bugeacul (Ismail, Cetatea Albă), Insula Şerpilor. Cele mai mari comunităţi de români sunt în regiunile Cernăuţi (în oraşul Cernăuţi şi-a făcut studiile Mihai Eminescu cu Aron Pumnul), Odesa şi Transcarpatia (Maramureşul istoric).

Acordul tehnico-militar între România şi Ucraina privind comerţul cu armament şi asistenţă, semnat de generalul, ministru al Apărării, Nicolae Ciucă şi de ministrul Apărării ucrainean, Andrii Taran, la 5 septembrie 2020, la fel ca tratatul cu Ucraina din 1997, "negociat" şi parafat de Adrian Severin, Emil Constantinescu şi Petre Roman, a fost în interesul partenerilor noştri NATO şi UE, şi contra intereselor fundamentale ale României. Aceste tratate şi acorduri pot fi oricând denunţate. În realitate, nu există date limită, iar trădarea nu se prescrie. Politicienii noştri recenţi satisfac toate cererile marilor puteri cu o totală supuşenie, fără să negocieze vreodată ceva pentru ţara lor. Să-i bănuim şi de vânzare de ţară?

Românii nu au de ce să iubească Rusia. Teritoriile pierdute după cel de-al doilea război mondial şi care azi se află în componenţa Ucrainei, la fel ca Basarabia, ne-au fost răpite de Stalin, de sovietici. La fel ca tezaurul, pe care, dacă ar fi avut onoare, l-ar fi restituit deja integral. Aceste obstacole - tezaurul, Basarabia, teritoriile româneşti integrate în Ucraina postsovietică - le pun azi mari probleme eventualilor simpatizanţi români ai Rusiei, creştini ortodocşi sau nu. Până azi, la capitolul România, marea diplomaţie rusă nu şi-a dat măsura. În ceea ce priveşte Basarabia, Vladimir Putin, Serghei Lavrov şi diplomaţia rusă ar avea de câştigat dacă l-ar reciti pe Aleksandr Soljeniţin, altfel maestrul lor pe drept multstimat.

E limpede însă că, din cauza foarte accidentatei istorii a Ucrainei din secolul XX şi a marilor comunităţi de ucraineni din SUA şi din Canada, Rusiei îi va fi foarte greu să "desfacă" redutabilul nod geopolitic Ucraina.

Opinia Cititorului ( 9 )

 1. Respectele mele.Bravo!

  BRAVO , D-LE !!! DE 10 ORI , BRAVO !!! DE 20 DE ORI , BRAVO !!! DE CAND CITESC EU , DE ANI SI ANI DE ZILE , DIVERSE ARTICOLE DIN ZIARUL ''''' BURSA ''''', SANTETI PRIMUL OM , DAR PRIMUL , CARE PREZINTA SITUATIA ACESTEI TARI TICALOASE SI MONSTRUOASE , NUMITA ''''' UCRAINA '''''', ASA CUM A FOST , SI CUM ESTE EA !!! BINENTELES , CA N-ATI SPUS TOTUL , NICI DESPRE UCRAINA , SI NICI DESPRE RUSIA !!! INTR-UN FEL , BINE FACETI !!! CA , NU SE STIE IN VIITOR !!! LOR , CA NISTE ADEVARATE IMPERII CE SANT , CU TERITORII FURATE DE PE LA TOTI VECINII LOR , CUM BINE A-TI SPUS INAINTE , NU LE PLACE SA FIE CRITICATI IN MASS-MEDIA !!! IN NICI UN FEL !!! SI DE CATRE NIMENI !!! VOR DOAR , CA NISTE ADEVARATI COMUNISTI , NUMAI SA FIE LAUDATI !!! CEI CARE CRITICA , SANT '''''' DUSMANII ''''' !!! FITI SIGUR CA , SI OAMENII LOR PLANTATI SI ASEZATI IN TARA ASTA , SI CARE CAUTA SA AFLE ORICE , CITESC ACUM CELE DE MAI SUS !!! SI , N-OR SA SE BUCURE DE LOC , VA ASIGUR !!! IN VIZIUNEA LOR , ACELE TERITORII NU AU FOST OCUPATE , CI S-AU RUGAT ELE IN GENUNCHI , CA ARMATA ROSIE SA VINA SI SA LE ''''' ELIBEREZE ''''', DE SUB JUGUL ''''' BANDITILOR ''''' CARE LE '''''' ASUPREAU '''''' !!! ACUM INTELEGETI , NU ??? A-TI FACUT AICI , O AFIRMATIE : '''' Romanii , nu au de ce sa iubeasca Rusia ''''' !!! ASA ESTE !!! DAR !!! EXISTA UN ''''' DAR ''''' MARE DE TOT , D-LE !!! CUM SA V-IL EXPLIC !!! EXISTA MAI MULTE FELURI DE COMUNISTI : COMUNISTII DE TIP SOVIETIC , CARE SANT IN RUSIA , BIELORUSIA , UCRAINA !!! COMUNISTII DE TIP MAOIST : DE CARE E PLINA CHINA !!! COMUNISTII SEPARATI , DE TIPUL ''''' KIM '''''', DIN COREEA DE NORD !!! COMUNISTII DE TIP CUBANEZ , FOSTI CASTRISTI !!! PLUS ALTII MAI MICI , DIN DIVERSE TARI !!! NU VA SPUN O NOUTATE , CA SE STIE IN LINII MARI , DAR DE FAPT UNDE VREAU EU SA AJUNG : LA COMUNISTII ROMANI , DE TIP ''''' CEAUSIST '''''', DE CARE E INCA PLINA SARMANA ROMANIE DE ASTAZI !!! SANTETI VAD , UN FOARTE BUN ISTORIC , ASA CA STITI SI FAPTUL CA , NICAIERI , AFARA DE FOSTA URSS , COMUNISMUL TICALOS , NU S-A INFIRIPAT SI ASEZAT MAI DURABIL SI MAI TRAINIC , DECAT IN ROMANIA !!! NUMAI CA , DUPA 1989 , COMUNISTII ROMANI , AU DEMONSTRAT IN REPETATE RANDURI , CAT SANT DE INAPOIATI SI DE TEMBELI , LA CAPITOLUL '''''' DIPLOMATIE '''''', INAINTEA RUSIEI !!! MAI INTAI , UN INGHETAT RELATIILE DINTRE TARI !!! NU LE-AU RASPUNS LA INVITATIILE LOR , CA PRESEDINTII S-AU PRIM-MINISTRII ROMANI , SA VIZITEZE RUSIA !!! NU I-AU INVITAT NICI PE DIPLOMATII RUSI , SA VIZITEZE ROMANIA !!! NU AU INCHEGAT NICI O RELATIE DE AFACERI CU OAMENII DE AFACERI RUSI !!! APOI , DUPA CE AU VAZUT CA PRIMII SOLDATI AMERICANI , AU VENIT SI SI-AU STABILIT AICI PRIMA BAZA A LOR , MILITARA , AU INCEPUT SA DEVINA DUSMANOSI PE FATA , INCEPAND CU CRITICI LA ADRESA RUSIEI , CU IRONII , SI CU CEREREA PE FATA , CA RUSIA SA INAPOIEZE ROMANIEI , TEZAURUL DIN 1917 !!! ACUMA , CE SA VA ZIC , AI CUNOSC DESTUL DE BINE PE RUSI !!! RUSUL TACE , AUDE , ASCULTA , RUMEGA , CUGETA , SI TE ASTEAPTA LA COTITURA !!! CA SA AJUNGI CUMVA , LA MANA LUI !!! SI UITE CA A GASIT IMPOTRIVA ROMANIEI , MAREA ARMA A GAZELOR !!! RUSIA NE CONSIDERA ACUM , PE NOI , O TARISOARA MINUSCULA SI NEINSEMNATA INAINTEA LOR , '''''' O TARA NEPRIETENA RUSIEI '''''' !!! DE AICI , SI PANA LA DECLARAREA ROMANIEI CA STAT INAMIC AL LOR , NU ESTE CALE LUNGA , CACI DE 30 DE ANI INCOACE , ROMANIA ESTE CONDUSA DE VITE !!! SI NU DE DIPLOMATI !!! INTELEGETI , D-LE ??? CHIAR DACA NU-I SUFERI PE RUSI PENTRU CE-AU FACUT DE-A LUNGUL ISTORIEI , NU POTI SA LE REPROSEZI ASTA IN FATA !!! ACUM !!! CA NU ESTI TAMPIT !!! S-AU ESTI ??? SE VEDE DEJA IN PRETUL GAZELOR , REZULTATUL DUSMANIEI LOR , FATA DE RUSIA !!! PLATIM CU VREO 300 % GAZELE MAI MULT DECAT SARBII , S-AU ALTE TARI DIN JUR !!! SI V-OM AJUNGE SA LE PLATIM SI CU 500 % MAI MULT , FIINDCA SANTEM TARA ''''' DUSMANOASA '''''' !!! DEJA AM AJUNS LA MANA UNGARIEI , CU ALIMENTAREA CU GAZE !!! MAREA CONDUCTA ''''' BRUA '''''', E PRACTIC GOALA !!! DIN UCRAINA , AM INTELES CA NU NE MAI VINE NIMIC , CE TRECE PE ACOLO SPRE ROMANIA , ALIMENTEAZA ALTE TARI !!! BULGARIA , ARE SI EA , ALTE GASTE IN ALTE TRAISTE , NU ARE TIMP DE NOI !!! LA LICITATIA TRANSGAZ , NU S-A PREZENTAT NIMENI CA SA OFERE GAZE ROMANIEI , LA NICI UN PRET PROPUS !!! NU BANII CONTEAZA AICI , CI OMENIA S-AU NEOMENIA DE-A LUNGUL TIMPULUI , CONTEAZA !!! ROMANIA , D-LE , NU SE ARE BINE CU NICI UN VECIN AL EI , SI BINE A SPUS CINE A SPUS , CA SINGURUL PRIETEN AL TARII , ESTE ''''' MAREA NEAGRA ""' !!! ADICA DELFINII , PESTII , SI RACII !!! ASTAZI , AM AFLAT UN LUCRU , PE CARE NU-L STIAM , SI ANUME CA DL. MAKE , '''''' ARHIVEAZA '''''' TOATE OPINIILE TUTURORA !!! AR FI BINE , DACA AR PUTEA , SA TRIMITA OPINIA ASTA A MEA , CA SA FIE CITITA SI RAS-CITITA DE TOATE VITELE DE ASA-ZISI DIPLOMATI ROMANI , DE PESTE TOT , DIN AMBASADELE UNDE EI HUZURESC , CA SA LE TREACA TIMPUL , SI SA-SI IA SALARIILE GRASE , FARA SA FACA NIMIC PENTRU ROMANIA !!! UNII , CHIAR O CRITICA , PE LA SPATE !!! STATI , CA INCA N-A VENIT GERUL PESTE ROMANIA !!! DEOCAMDATA , E DOAR FRIG !!! EU , SPER SA AVEM O IARNA BLANDA , FARA GER !!! CE VRETI , D-LE !!! DACA SANTEM CONDUSI DE VITE !!! DACA AVEM CA ''''' DIPLOMATI ''''', ALTE VITE !!! SUPORTAM CONSECINTELE !!! EI SE CEARTA , CA ALTCEVA NU STIU SA FACA , SI NOI PLATIM !!!

  1. Sunt de acord cu opinia dumneavoastra insa sa comparati diplomatii romani cu vitele este prea de tot.Vitele sunt niste animale utile,trag la jug,ofera carne,lapte,etc.,nu mananca degeaba si nici nu fac umbra pamantului degeaba.Pe asa-zisii diplomati romani trebuie sa-i etichetati corespunzator,fara rusine(lor ar trebui sa le fie rusine,dar de unde?):hoti,ipocriti,imbecili, slugarnici cu stapanii lor din vest,nemernici si increzuti fata de propriul popor si multe altele.Si inca ceva,ar fi bine ca cei de la ambasade sa nu faca nimic,dar din pacate fac,turuie din gura vrute si nevrute,agita spiritele,baga batul prin gard iar noi achitam nota de plata.Lor nu le pasa,au bani ca doar nu i-au castigat cinstit.

  Felicitări !

  Măcar de Ziua României ,sa nu uitam Istoria !

  Excelent articol. Felicitari!

  1. INCA CEVA , OAMENI BUNI !!! IN PRIVINTA TEZAURULUI ROMANIEI , TRIMIS IN RUSIA IN 1917 !!! DACA STIE CINEVA , VREUN ISTORIC , CEVA IN PLUS !!! BUN , TRENUL S-AU TRENURILE , NU STIU EXACT , AU PLECAT DIN GARA , DIN ROMANIA , PE TERITORIUL RUS !!! DE ATUNCI , ENIGMA !!! UNDE A AJUNS ??? CINE L-A PRELUAT ??? CINE A DESCARCAT BANII , LINGOURILE , SI CE-A MAI FOST ??? CE S-A ALES DE ELE ??? STIU CA , A AJUNS PE MASA TOVARASULUI LENIN , O SESIZARE - CERERE A ROMANIEI , IN PRIVINTA RETURNARII TEZAURULUI INAPOI IN TARA !!! SI CA ACESTA A RASPUNS , CAM IN FELUL ASTA : DE CE NE CERETI NOUA , ASA CEVA ??? CERETI-LE SOCOTEALA CONDUCATORILOR RUSIEI CARE ERAU LA PUTERE ATUNCI , ADICA TARULUI SI ARMATEI IMPERIALE RUSE , NU NOUA !!! NOI , NU ERAM LA PUTERE ATUNCEA !!! DE UNDE SA STIM NOI , CE S-A INTAMPLAT CU BANII VOSTRII ??? SI , DECI !!! STIE CINEVA , CEVA IN PLUS ??? CA DOAR ZVONURI , AU FOST MULTE !!! UNA ZICEA CA , TEZAURUL ROMAN , AR FI AJUNS IN BANCA NATIONALA A JAPONIEI !!! CHIAR ASA SA FIE ???

  Felicitari, sincere! Primul articol pe aceasta tema, dupa mult timp, care prezinta adevarul istoric si interesul real al Romaniei. E adevarat ca nu va fi preluat de canalele de stiri, nu e corect politic si nici nu corespunde cerintelor de slugarnicie cerute de partenerul strategic, mai pe scurt de stapanul care ne conduce de fapt.

  Autorul este în MARE eroare:

  "Rusia nu a atacat Europa, a câştigat războaiele din poziţie defensivă, de apărare..." 

  Stimate domn, pactul Ribentrop - Molotov din august 1939 (deci semnat înaintea izbucnirii razboiului), a fost transpus în fapte din sept 1939 pana în iunie 1940 de forțele de invazie sovietice care au atacat pe rând : Finlanda, Țările Baltice, Polonia, România. Au participat în total peste 40 divizii sovietice numărând 1.75 mil. soldați, 200 avioane și 700 tancuri. În urma acestei "poziții defensive", și-au pierdut viața sau au fost aruncați în gulaguri circa 130.000 civili din teritoriile ocupate.  

  1. Marele adevar pe care articolul il mentioneaza corect este acela ca Europa Occidentala ,SUA . dar ,mai discret , si alte tari mari si "inghesuite " precum China , India sau Japonia invidiaza Rusia pentru imensitatea teritoriului pe care aceasta il stapaneste .Nu-i vorba , in partea de vest a Rusiei de-alungul istoriei au luat si ei destul cu japca dar au avut noroc cu lipsa concurentei serioase pentru teritoriul imens de la est de Urali ! Cand te gandesti ca odata si Alaska a fost a lor !!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Conferinţa “România - Strategia dezvoltarii”
BTPay
csalb.ro
Electromagnetica
marmomac.com
arsc.ro

Curs valutar BNR

23 Sep. 2022
Euro (EUR)Euro4.9437
Dolar SUA (USD)Dolar SUA5.0679
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1569
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6284
Gram de aur (XAU)Gram de aur269.8092

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro