UE va negocia cu ţările Balcanilor Occidentali extinderea activităţii Frontex

G.D.
Internaţional / 18 noiembrie 2022

UE va negocia cu ţările Balcanilor Occidentali extinderea activităţii Frontex

Consiliul Uniunii Europene (statele membre) a aprobat astăzi deschiderea negocierilor cu Albania, Bosnia, Muntenegru şi Serbia pentru extinderea cooperării cu agenţia europeană Frontex însărcinată cu gestionarea frontierelor, relatează agenţia EFE, conform Agerpres.

Obiectivul este de a ajunge la acorduri pentru consolidarea operaţiunilor comune în regiunile frontaliere, în faţa creşterii sosirilor de migranţi pe ruta Balcanilor Occidentali.

''Cooperarea cu partenerii noştri, inclusiv prin desfăşurarea de personal Frontex, este esenţială pentru a detecta şi bloca de la început deplasările migratorii clandestine'', a afirmat într-un comunicat ministrul ceh de interne, Vít Rakusan.

Aceasta ''va îmbunătăţi protecţia frontierelor noastre externe şi va contribui la eforturile ţărilor Balcanilor Occidentali de a împiedica traficanţii să folosească teritoriile lor ca etapă de tranzit'', adaugă ministrul ceh.

Numărul migranţilor care ajung în UE folosind ruta balcanică a crescut anul acesta la niveluri nemaivăzute de la criza provocată de valul de refugiaţi din 2015.

Statele balcanice, dar şi ţări central-europene precum Austria sau Republica Cehă, au sporit controalele la frontiere pentru a combate migraţia ilegală.

UE a încheiat acorduri cu Albania, Muntenegru şi Serbia sub mandatul anterior al Frontex, dar acestea permit agenţiei europene doar desfăşurarea unor operaţiuni comune şi desfăşurarea de echipe în regiuni ale acestor ţări, un acord similar fiind în curs de negociere şi cu Bosnia.

Acordurile ce vor fi negociate sub noul mandat al Frontex au în vedere să permită acestei agenţii să ajute ţările Balcanilor Occidentali să gestioneze fluxurile migratorii, să contracareze imigraţia ilegală şi să facă faţă delincvenţei transfrontaliere pe întregul lor teritoriu, iar personalul Frontex să aibă permisiunea de a efectua controale şi verificări de persoane la frontiere, mai menţionează preşedinţia cehă a Consiliului UE despre mandatul de negociere al UE cu aceste state.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Avocat Ianul Alexandra
cautavocat.ro
BTPay
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

26 Ian. 2023
Euro (EUR)Euro4.8858
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4803
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.8787
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.5520
Gram de aur (XAU)Gram de aur279.0697

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro