Un al doilea focar de pestă porcină descoperit în Giurgiu

S.B.
Miscellanea / 5 august

Un al doilea focar de pestă porcină descoperit în Giurgiu

Autorităţile sanitar-veterinare din judeţul Giurgiu anunţă identificarea unui nou focar de pestă porcină africană la porc domestic, fiind al doilea focar de boală confirmat în ultimele trei zile, informează news.ro.

Focarele din gospodării se adaugă altor peste 100 de cazuri de boală active la porci mistreţi. Autorităţile anunţă că a fost interzisă comercializarea, înstrăinarea sau mişcarea sub orice formă a porcilor vii, a cărnii şi produselor din carne de porc provenite din zonele de restricţie.

Noul focar de pestă porcină africană a fost confirmat într-o exploataţie nonprofesională din comunea Băneasa, transmite, vineri, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Giurgiu.

Autorităţile au stabilit o zonă de protecţie în jurul focarului, de minimum 3 kilometri, pe raza localităţilor Băneasa şi Pietrele şi o zonă de supraveghere în jurul focarului, de minimum 10 kilometri, care include şi zona de protecţie, pe raza localităţilor: Braniştea, Gostinu, Puieni, Vlad Tepes, Plopsoru, Daita, Frasinu, Sfântu Gheorghe.

Mişcarea animalelor din zonele de protecţie şi supraveghere este restricţionată astfel: deplasarea şi transportul porcilor pe drumuri publice sau private sunt interzise, cu excepţia cazului în care sunt avizate de autoritatea veterinară locală. Această interdicţie nu trebuie aplicată tranzitului porcilor pe şosea sau pe calea ferată dacă tranzitul se face fără descărcare sau oprire; poate fi acordată o derogare în cazul porcilor destinaţi tăierii, care provin din exteriorul zonei de protecţie şi se îndreaptă spre un abator situat în zona menţionată anterior pentru tăiere imediată.

În zona de protecţie, nici un animal domestic nu poate intra sau părăsi o exploataţie fără autorizarea autorităţii veterinare locale, precizează un comunicat al DSVSA Giurgiu.

Miercuri, autorităţile din acest judeţ anunţaseră identificarea unui focar de pestă porcină africană într-o gospodărie din comuna Clejani.

Cele două focare de boală la porc domestic se adaugă altor 108 de cazuri de pestă porcină africană identificate la porci mistreţi în 17 fonduri de vânătoare din judeţ.

DSVSA menţionează că este interzisă comercializarea, înstrăinarea sau mişcarea sub orice formă a porcilor vii, a cărnii şi produselor din carne de porc provenite din zonele de restricţie, ca urmare a evoluţiei virusului pestei porcine africane.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

csalb.ro
Electromagnetica
arsc.ro

Curs valutar BNR

12 Aug. 2022
Euro (EUR)Euro4.8909
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7450
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0380
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7696
Gram de aur (XAU)Gram de aur272.6466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro