Un proces prea îndepărtat

Cornel Codiţă
Ziarul BURSA #Editorial /

Cornel Codiţă

Ar putea, foarte bine, să fie vorba despre recent încheiatul proces al lui Dragnea. Întins pe nişte ani buni, cu hotărîrea finală amînată de Înalta Curte pînă...! Nu, nu pînă la calendele greceşti, ci doar pînă după alegeri... aşa... ca să ştim şi noi, vorba Cetăţeanului turmentat, cu cine votăm! Noi, adică înalţii magistraţi, brusc şi decisiv iluminaţi de tabloul general al rezultatelor electorale. Altminteri, cum să îţi explici planificarea mult aşteptatei pronunţări, căutată cu lumînarea şi potrivită astfel, din condică şi condei, chiar prin deciziile curţii? Un verdict juridic venit să completeze actul politic semnat de milioanele de români care s-au opintit cu votul la urne, trăgîndu-i preşul de sub picioare ipochimenul cu apucături de vechil obişnuit să-şi odihnească biciuşca pe spinarea clăcaşilor, unul dintre numeroşii închipuiţi pe care i-a plămădit politica de gaşcă din România, visînd să "jupînească" după bunul plac, pînă la adînci, înavuţite şi liniştite bătrîneţi. Nu m-ar mira să aflăm într-o zi că, mai la fereală, pusese totuşi pe cineva să-i facă o schiţă-două, pentru proiectul monumentului care îl reprezenta în postura patern-eroică de "Părinte al Naţiunii Retezînd Toate Cele Şapte Capete ale Statului Paralel", operă menită să odihnească pentru eternitate, unde în altă parte, dacă nu în Piaţa Constituţiei. Sau, mă rog, mai modest, în inima domeniului de la Alexandria. Ce mai, un fel de Cromwell al României! Ei, n-a fost să fie... ghinion... ceasul rău... pisica "treişpe"! Istoria acestui proces ar trebui totuşi scrisă, cîndva, nu de alta, dar el reprezintă un punct pe o axă importantă a istoriei României moderne, cea formată de şirul "decizii juridice" care au schimbat macazul politicii, la noi, în ultimii o sută şi mai bine de ani. Ca dovadă, schimbările dramatice din PSD şi de pe întreaga scenă politică a României, survenite în cascadă, în doar cîteva ore şi zile, schimbări pe care politicienii şi instituţiile de care dispun nu au fost în stare să le opereze, în ciuda evidentei şi recunoscutei lor necesităţi, atîta vreme cît Dragnea s-a putut plimba liber prin cadru. Se vede treaba că, în societatea românească şi în politica ei, împotriva fricii, a comodităţii, a inerţiei şi a coeziunii de gaşcă, doar "justiţia" şi "marile accidente ale Istoriei" sunt capabile să opereze dislocări masive!

Bun, dacă nu despre procesul lui Dragnea este vorba, atunci al cui? Al altui politician! Unul cu ştaif, pedegree şi stofă, toate englezeşti. Johnson! Boris... Johnson. Fostul Primar al Londrei, fostul ministru de externe în Cabinetul May şi după părerea unui mare cunoscător la "oameni" cum este Trump, Preşedintele Americii, mai bun pe funcţia cu locuinţă asigurată la Downing Street nr. 10, decît Doamna de tinichea! Zielele acestea, omul dă din coate, tare, să se cocoaţe şi el Premier! Prin viclenia istoriei, însă, s-ar putea să constate că "n-a avut noroc". S-a trezit un ăla... un civil... Marcus Ball, să-i facă o plîngere la tribunal. Nu... nu, n-a furat, nici nu a constituit vreun "grup infracţional organizat", nici n-a luat paraîndărătul pe sub mînă de la cine ştie ce afaceri cu statul ale unor băieţi "dăştepţi", ori alte mărunţişuri de acest fel cu care se ocupă politicienii noştri. Nu, omul a făcut-o lată... lată de tot! A minţit public. A minţit publicul, din postura de persoană aflată într-o funcţie publică!!! Luat de avîntul lozincilor pregătite cu grijă de echipa de campanie brexit, s-a apucat să spună în gura mare, prin adunări publice şi pe la televizor, că Marea Britanie trimite la Bruxelles un bir de 350 milioane de lire sterline pe săptămînă (!!!!), bani cu care în doar două-trei luni s-ar recapitaliza întregul sistem de sănătate şi de asigurări de sănătate din Marea Britanie. Domnul... mă rog, individul ăsta Ball susţine că asta este o minciună gogonată, iar o persoană care din postura unei funcţii publice spune minciuni se cheamă că duce publicul în eroare şi prin aceasta se îndepărtează penal de la conduita cerută unei persoane aflată în funcţie publică. "Conduita reclamatului Boris Johnson a fost în egală măsură iresponsabilă şi neonestă. A fost, susţinem noi, criminală". Iar, ca să înţeleagă cineva cum merg treburile prin democraţiile acestea din "inima cea putredă" a Occidentului, trebuie spus că banii necesari acţiunii judecătoreşti, nu mai puţin de vreo 200.000 de lire sterline, au fost adunaţi printr-o acţiune de crowdfunding, pe net!!!

Morala este simplă! Şi ea, îi priveşte înainte de toate pe cei care zilele acestea se grăbesc să creadă şi să proclame pe toate tonurile că, iaca... România a devenit peste noapte, brusc şi dintr-o dată, doar prin dispariţia lui Dragnea, pus la popreală, şi stat de drept şi democraţie funcţională şi posesor de justiţie imaculată, oarbă şi eroică. Din acest gen de "entuziasme", tipice pentru "poporul" naiv ce născu "Republica de la Ploieşti" (vezi Caragiale!) s-au plămădit eşecurile crîncene şi sacadat repetate ale operei de construcţie instituţională şi politică. Operă de care România a avut atîta nevoie, încă de la naşterea ei întru modernitate şi de care, din păcate şi spre paguba noastră istorică, a tuturora, încă mai are disperată nevoie şi în ziua de azi!!!

Opinia Cititorului ( 11 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

 1. Paradoxal, procesul federalizarii Europei pare indepartat desi Winston Churchill avea alta viziune asupra Europei.

  Într-o Anglie devenită pol al Europei libere, mediile guvernamentale sunt animate de ideile federalist europene. Astfel, Winston Churchill îi adresează lui Anthony Eden un memorandum asupra „Statelor Unite ale Europei”. Odata recâstigata pacea, omul de stat britanic revine asupra aceleiaşi teme cu prilejul unei conferinţe la Universitatea din Zürich, pe 19 septembrie 1946, unde propunea constituirea unor State Unite ale Europei, spunând printre altele: „Noi trebuie să creăm ceva de genul Statelor Unite ale Europei. Primul pas este formarea unui Consiliu al Europei. Dacă la început nu toate statele Europei vor să intre în Uniune, trebuie ca noi să lucrăm pentru a alătura şi uni acele state care o doresc şi o vor”.

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  ”Deşi declara la venirea în ţară: «punând piciorul pe acest sfânt pământ, am devenit român», Carol nu s-a integrat moravurilor bizantino-orientale ale clasei politice româneşti, a rămas întotdeauna fidel patriei şi rasei sale şi a tratat altitudinar pe oamenii politici români”, scria colegul Florin Constantiniu.

  Istoricii arată că era o diferenţă de mentalitate între Carol I şi politicienii mioritici.  

  ”Republica de la Ploieşti s-a plasat totdeauna la graniţa dintre glumă istorică şi eveniment serios. Istoricii arată însă că într-adevăr a existat un complot masiv anti-monarhic, care ar fi trebuit să arunce Principatele Române în haos şi război civil. Nu a fost aplicat decât la Ploieşti şi foarte puţin convingător. Cu alte cuvinte, teoretic a fost un mare complot, dar în practică explodase doar o petardă. Revolta a fost planificată de liberalii radicali, culmea, cei care-l îndepărtaseră şi pe Cuza şi doriseră prinţ străin 

  Paradoxal, din revoluţionar, Candiano Popescu a ajuns aghiotant al regelui.  

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  Frumos

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. Cine sau ce e frumos?

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   UN POD VECHI PESTE UN RIU FRUMOS, FOLOSIT TOT TIMPUL.

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  În 1870, tânărul Carol, Principe de Hohenzollern-Sigmaringen, se confrunta cu o opoziţie puternică în interior, pe fundalul conflictului franco-prusac şi al luptelor intestinale dintre liberalii „roşii“ din opoziţie şi conservatorii de la putere. „De 4 ani Domnul străin pusese piciorul pe treptele tronului şi părea că, împreună cu dânsul, intrase în nefericita Românie mizeria, nestatornicia în guvernare, ura neîmpăcată între partide“ (Al. Candiano-Popescu, Amintiri din viaţa-mi, Editura Eminescu, Bucureşti, 1998).

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  Ce spune Papa Francisc...pentru asta, ma voi ruga zilnic, pentru sanctitatea sa! O rugaciune care se simte, se traieste, nu doar se rosteste! 

  Pentru a înfrunta problemele acestei noi faze istorice, pentru a individualiza soluții eficiente și a găsi puterea de a le pune în practică, trebuie să crească colaborarea pozitivă a forțelor politice, economice, sociale și spirituale. 

  E necesar ca toți să meargă împreună și să-și propună cu hotărâre să nu renunțe la vocația cea mai nobilă la care Statul trebuie să aspire: să se îngrijească de binele comun al poporului său. A merge împreună, ca mijloc de construire a istoriei, impune noblețea de a renunța la ceva din viziunea proprie sau din interesul specific personal în favoarea unui plan mai amplu, astfel încât să se creeze o armonie care să permită înaintarea sigură spre țeluri comune. 

  În felul acesta se poate construi o societate care să-i includă pe toți, în care fiecare, punându-și la dispoziție propriile talente și competențe, printr-o educație de calitate și muncă creativă, participativă și solidară, să devină protagonist al binelui comun. 

  O societate în care cei mai slabi, cei mai săraci și cei din urmă să nu fie considerați nedoriți, obstacole care împedică ,,mașina” să meargă, ci cetățeni și frați care trebuie integrați în totalitate în viața civilă. Ba mai mult, sunt văzuți drept cea mai sigură dovadă a bunătății reale a modelului de societate care se construiește. 

  De fapt, cu cât o societate se preocupă mai mult de soarta celor mai dezavantajați, cu atât mai mult se poate numi cu adevărat civilă. Toate acestea trebuie să aibă un suflet și o inimă și o clară direcție de mers, care să nu fie impusă de rațiuni extrinseci sau de puterea nestăpânită a centrelor financiare la nivel înalt, ci de conștiința cetralității persoanei umane și a drepturilor sale inalienabile. 

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  Pentru dezvoltarea armonioasă viabilă, pentru activarea concretă a solidarității și a carității, pentru sensibilizarea forțelor sociale, civile și politice în vederea binelui comun, nu e suficient să actualizăm teoriile economice, nici nu sunt de ajuns abilitățile tehnice și profesionale, atât de necesare de altfel. Odată cu condițiile materiale, este necesar să dezvolte sufletul poporului vostru.

  În acest sens, Bisericile creștine pot ajuta la recuperarea și alimentarea inimii vii din care să izvorască o acțiune politică și socială întemeiată pe demnitatea persoanei și angajată cu loialitate și generozitate în favoarea binelui comun al colectivității. În același timp, ele se străduiesc să devină un reflex credibil și o mărturi atractivă a acțiunii lui Dumnezeu, promovând între ele o adevărată prietenie și colaborare. 

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. Simple palavre.

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   Asa crezi tu! Lumea se schimba, scapam de kaliyuga, epoca intunecata in care doar 1 la suta e adevar, restul rautate! vei trai si vei simti schimbarea la nivel planetar! 

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   "Am o greutate pe inima. E greutatea discriminărilor, a segregărilor şi a maltratării suferite de comunităţile voastre. Istoria ne spune că nici creştinii şi nici chiar catolicii nu au fost străini de răul acesta atât de mare. Pentru aceasta aş vrea să vă cer iertare. Cer iertare, în numele Bisericii, Domnului şi vouă pentru momentele când, în decursul istoriei, v-am discriminat, maltratat sau v-am privit într-o manieră greşită, cu privirea lui Cain şi nu cu cea a lui Abel, şi nu am ştiut să vă recunoaştem, să vă preţuim şi să vă apărăm în specificitatea voastră"

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

DIN ACEEAŞI SECŢIUNE

Editorial

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

DTLAWYERS
Apanova
Patria Bank
Business Card
BTPay
smart city industry awards 2019
Calendarul BURSA 2019
Schlumberger
Legestart
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.roSCEBSMART TRANSFORMATION 2019
Cabinet de avocatTMPS