Ursula von der Leyen, încrezătoare după votul din Germania

S.B.
Internaţional / 9 iunie

Ursula von der Leyen, încrezătoare după votul din Germania

Candidatul principal al Partidului Popular European pentru şefia Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a adresat virtual, de la Bruxelles, unui eveniment de campanie din Germania şi s-a arătat încrezătoare după ce rezultatele unui exit-poll au arătat că partidul său, CDU, s-a clasat cel mai bine, conducând detaşat în scrutinul europarlamentar din Germania, informează news.ro.

"Suntem din nou cea mai puternică forţă din Germania", a declarat Ursula von der Leyen, adăugând că "poporul i-a pedepsit pe extremiştii de stânga şi de dreapta".

O proiecţie timpurie a rezultatelor din Germania arată că alianţa conservatoare formată din Uniunea Creştin-Democrată şi Uniunea Creştin-Socială obţine 29,5% din voturi.

"Trebuie să aşteptăm rezultatele alegerilor din toate statele membre. Sunt încrezătoare că PPE va avea rezultate bune şi acolo", a spus Ursula von der Leyen.

Pentru a fi reconfirmată ca preşedintă a Comisiei Europene, Ursula von der Leyen va avea nevoie de 361 de voturi în viitorul Parlament European cu 720 de mandate. Germania are repartizate 96 de mandate, cele mai multe.

În timp ce victoria conservatorilor din Germania era aşteptată, adevărata miză în cea mai mare ţară europeană este cine se clasează pe locul al doilea.

Partidul Social-Democrat (SPD) al cancelarului Olaf Scholz s-a clasat pe locul al treilea, cu 14 procente, potrivit previziunilor. Dacă rezultatul se va menţine, acesta va fi un minim istoric pentru acest partid. În schimb, partidul de extremă-dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) ar urma să se claseze pe locul al doilea, cu 16,5 la sută, potrivit unei previziuni iniţiale, ceea ce înseamnă un câştig de 5,5 puncte procentuale faţă de alegerile europene din 2019. La fel, dacă rezultatul se va menţine, va fi considerat un mare succes pentru un partid care a fost afectat de scandaluri în ultimele luni, ce au implicat acuzaţii de spionaj şi corupţie.

De altfel, în întreaga Europă se preconizează că partidele de extremă dreapta, naţionaliste şi populiste vor obţine câştiguri considerabile.

Verzii, care guvernează într-o coaliţie federală cu SPD şi cu Democraţii Liberi (FDP), ar urma să aibă 12 procente, ceea ce înseamnă o scădere drastică, de 8,5 puncte procentuale, a sprijinului în comparaţie cu alegerile europene din 2019. Este un duş rece pentru ei.

Noul partid populist din Germania, Bundnis Sahra Wagenknecht (BSW), care combină politicile economice de stânga cu viziuni culturale de dreapta, a fost propulsat brusc în peisajul politic cu un rezultat preconizat de 5,5 la sută. Partidul a fost fondat de Sahra Wagenknecht, imaginea de lungă durată a partidului Die Linke (Stânga), aflat în criză de la plecarea ei, care a încheiat cu 2,8 la sută, potrivit previziunilor.

FDP, care face parte din coaliţia de guvernare alături de SPD şi Verzi, pare să obţină 5 procente, ceea ce constituie un rezultat umilitor, mai puţin de jumătate din rezultatul său de 11,5 la sută la alegerile federale, dar mai mult sau mai puţin la egalitate cu ultimul său rezultat la alegerile europene din 2019.

La alegerile parlamentare germane, mai puţin de 5% ar însemna că partidul respectiv nu ar mai fi reprezentat. În Parlamentul European acest prag nu există.

Secretarul general al CDU, Carsten Linnemann, a declarat că înfrângerea suferită de SPD înseamnă că guvernul lui Olaf Scholz ar trebui fie să schimbe fundamental cursul, fie să convoace noi alegeri, relatează The Guardian. Linnemann a declarat la televiziunea publică că Olaf Scholz, care a avut un rol important în campania electorală europeană a partidului său, trebuie "să se întrebe dacă face cu adevărat o politică pentru oamenii de aici". În caz contrar, "trebuie să elibereze calea, de exemplu printr-un vot de neîncredere", a spus politicianul.

Această înfrângere în sondaje pentru social-democraţii germani vine la aproape doi ani şi jumătate de când Olaf Scholz, cancelarul şi şeful SPD, a preluat frâiele guvernului de la Berlin. Dar performanţa partidului în alegerile europene arată că alegătorii şi-au semnalat nemulţumirea faţă de partid.

Pe de altă parte, succesul AfD va fi o lovitură pentru cei care au crezut că, după ce s-a confruntat cu scandaluri în serie în ultimele luni - din cauza relaţiei sale apropiate cu Rusia, a implicării în incidente de spionaj chinezesc, a acuzaţiilor de mită şi a interdicţiei ca principalul său candidat, Maximilian Krah, chiar să candideze, după ce acesta a acordat un interviu unui ziar italian în care părea să minimalizeze crimele SS, garda de elită a regimului nazist - partidul va avea de suferit în sondaje. Se pare că s-a întâmplat contrariul.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Iul. 2024
Euro (EUR)Euro4.9729
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5749
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1357
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9082
Gram de aur (XAU)Gram de aur354.1460

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
roenergy.eu
rommedica.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb