USR a atacat la Curtea Constituţională legea care restrânge numărul de concurenţi pe piaţa produselor energetice

J.P.
Miscellanea / 04 septembrie 2020

USR a atacat la Curtea Constituţională legea care restrânge numărul de concurenţi pe piaţa produselor energetice

USR a atacat azi la Curtea Constituţională legea de modificare a Codului Fiscal prin care este restrâns numărul de concurenţi pe piaţa produselor energetice, conform news.ro.

Legea, care modifică articolul 435 al Codului Fiscal, referitor la condiţiile de distribuţie şi comercializare a produselor accizabile, introducând condiţii suplimentare pentru operatorii economici care intenţionează să distribuie şi să comercializeze angro produse energetice, a fost adoptată miercuri de Camera Deputaţilor, ca for decizional, provocând critici şi acuzaţii conform cărora este o lege "cu dedicaţie". Deputatul USR Claudiu Năsui a afirmat că este o lege care sprijină "o companie ce are legături cu Rusia", în timp ce consultantul Gabriel Biriş susţine că este o lege făcută pentru o singură companie, singura din piaţă care şi-a construit o reţea de depozite.

"USR a atacat, vineri, la Curtea Constituţională a României legea (P-lx 303/ 2020), iniţiată de PMP şi "greii" PNL şi PSD şi votată inclusiv de UDMR, care restrânge numărul de concurenţi pe piaţa produselor energetice. Amintim că proiectul votat, pe 2 septembrie de Camera Deputaţilor, primise aviz negativ şi de la Guvern şi a fost şi respins de Senat aproape în unanimitate. De asemenea, subliniem că după ce USR a tras un puternic semnal de alarmă privind disfuncţionalitatea proiectului, mai mulţi parlamentari au înţeles, în final, că legea va scoate de pe piaţă sute de firme mici şi mijlocii al căror obiect de activitate este comercializarea motorinei, în consecinţă reprezentanţi ai mai multor partide au semnat sesizarea USR", anunţă Uniunea Salvaţi România.

"În premieră, o lege care a trecut transpartinic prin parlament are toate şansele să pice tot din cauza unui atac transpartinic la CCR. După ce a trecut legea, mai mulţi parlamentari au înţeles cât de distrugătoare va fi. Astfel încât sesizarea USR a fost semnată nu doar de USR şi PNL, ci şi de parlamentari de la PMP şi chiar de la PSD.", transmite deputatul USR Claudiu Năsui.

USR arată în sesizare că sunt încălcate mai multe articole din Constituţie, printre care:

Art. 11 alin. (1) din Constituţie, "Statul român se obligă să îndeplinească întocmai şi cu bună-credinţă obligaţiile ce-i revin din tratatele la care este parte." Acest text al Legii fundamentale se referă la unul dintre principiile fundamentale ale încrederii între state în raporturile lor internaţionale: principiul bunei credinţe.

Art. 15 alin. (2) din Constituţie, "Legea dispune numai pentru viitor, cu excepţia legii penale sau contravenţionale mai favorabile". Astfel, potrivit dispoziţiilor constituţionale şi legale invocate în sesizare, suntem în prezenţa unei reguli imperative de la care nu se poate deroga în materie civilă sau fiscală.

Art. 45 din Constituţie, "Accesul liber al persoanei la o activitate economica, libera initiativa şi exercitarea acestora in condiţiile legii sunt garantate."

Art. 135 alin. (1) şi alin. (2) lit. a) din Constituţie, "Economia României este economie de piata, bazată pe libera iniţiativă şi concurenţă. Statul trebuie sa asigure: libertatea comerţului, protecţia concurenţei loiale, crearea cadrului favorabil pentru valorificarea tuturor factorilor de producţie."

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. nulitatile ajunse in parlament habar n-au ce voteaza . ar trebui mediatizati mai mult cei care voteaza aiurea .

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dtlawyers
Apanova
BTPay
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale

Curs valutar BNR

21 Apr. 2021
Euro (EUR)Euro4.9260
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.1031
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.4735
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7173
Gram de aur (XAU)Gram de aur234.7214

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro