USR:"În mandatul ministrului Mediului Tanczos Barna, românii mor de frig în case sau din cauza aerului poluat"

S.B.
Politică / 5 decembrie 2022

"În mandatul ministrului Mediului Tanczos Barna, românii mor de frig în case sau din cauza aerului poluat"

USR a transmis că ministrul Mediului Tanczos Barna se dovedeşte "şi în momentul al 12-lea incapabil să găsească soluţii la problema celor peste 3 milioane de familii care îngheaţă în case pentru că nu mai găsesc lemnele de foc necesare încălzirii locuinţelor, ca urmare a măsurii aberante de plafonare a preţului lemnelor", informează news.ro.

"Realitatea României anului 2022 este că anul acesta avem deja români care au murit de frig în casele lor îngheţate. În toată această criză, am avut timp să discutăm în spaţiul public toate aberaţiile, mai puţin despre cei mai vulnerabili dintre români, cele peste 3 milioane de familii care se încălzesc cu lemne. Ministerul Mediului a venit cu măsura plafonării preţului lemnelor de foc şi ştim cu toţii ce a urmat: lemnul a dispărut de pe piaţă, iar numărul cazurilor de furt de lemne a explodat. I-am propus ministrului Tanczos Barna, prezent astăzi în Parlament, un exerciţiu de imaginaţie: să spună românilor ce ar face dacă ar sta într-o casă cu pereţii îngheţaţi, la minus grade Celsius, dacă el şi familia sa ar avea viaţa pusă în pericol de frig şi nu ar găsi pe piaţă lemn pentru încălzire. Nu a avut curajul să ofere un răspuns, cum nu a avut curajul nici să adopte măsurile potrivite", a afirmat Diana Buzoianu, deputat USR şi vicepreşedinte al Comisiei pentru mediu din Camera Deputaţilor, potrivit unui comunicat de presă al partidului.

Sursa citată a adăugat că, nici pe subiectul dezincriminării infracţiunilor privind gestionarea deşeurilor, nu s-a dovedit ministrul Mediului mai capabil să ofere răspunsuri. Întrebat despre aerul poluat care îi otrăveşte zilnic pe români, ministrul Tanczos Barna nu doar că nu a oferit răspunsuri, dar a pasat responsabilitatea la autorităţile locale.

Niciun cuvânt nu a spus ministrul Mediului nici despre despre amendamentul propus recent de Garda de Mediu - susţinut de coaliţia PSD-PNL-UDMR - prin care arderile ilegale, eliminarea de deşeuri în spaţii neautorizate şi îngroparea de deşeuri să devină aproape imposibil de sancţionat ca infracţiuni, mai indică sursa menţionată.

"Din păcate, vocile celor 3 milioane de familii care astăzi nu ştiu de unde să cumpere lemne de foc, vocile zecilor de mii de români care mor prematur, în fiecare an, din cauza poluării par că nu se aud pe holurile Ministerul Mediului. Suntem în al 12-lea ceas. De câte vieţi pierdute mai e nevoie, domnule ministru, ca să luaţi o decizie?", a mai precizat Diana Buzoianu.

Tanczos Barna a declarat, în plenul de luni al Camerei Deputaţilor unde a fost invitat să ofere explicaţii cu privire la situaţia lemnului de foc pentru populaţie, ca urmare a plafonării preţului, că în acest an Romsilva şi proprietarii privaţi, respectiv unităţile administrativ-teritoriale au pus pe piaţă lemn de foc, conform sistemului SUMAL 2, într-o cantitate de 7.178.000 de metri cubi, cu un milion de metri cubi peste cantitatea de anul trecut.

Ministrul Mediului a participat, luni la "Ora Guvernului", plen care a vizat dezbateri politice, la solicitarea grupului parlamentar AUR cu tema "Peste trei milioane de familii depind de lemnele de foc pentru încălzire. Suntem la mijlocul lunii noiembrie, temperaturile scad. Românii din mediul rural nu au acces la lemne de foc, fie din cauza preţului, fie din cauza lipsei acestuia".

Opinia Cititorului ( 2 )

 1. Nu-mi place de UDMR,

  dar lemne de foc, nu se găsește din cauza 

  OUG care limitează prețul la 400 lei,

  iar cu poluarea e chestie globala 

  1. ”...cele peste 3 milioane de familii care se încălzesc cu lemne.”

   ”Romsilva şi proprietarii privaţi, respectiv unităţile administrativ-teritoriale au pus pe piaţă lemn de foc, conform sistemului SUMAL 2, într-o cantitate de 7.178.000 de metri cubi, cu un milion de metri cubi peste cantitatea de anul trecut.” 

   ...

   2,39mc pe familie/iarna?!? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Avocat Ianul Alexandra
cautavocat.ro
BTPay
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

02 Feb. 2023
Euro (EUR)Euro4.9024
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4632
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9026
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4966
Gram de aur (XAU)Gram de aur280.1298

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro