VALERIU GHEORGHIŢĂ:"Certificatul verde european ar putea fi gata la începutul lunii iulie"

J.P.
Miscellanea / 08 mai

"Certificatul verde european ar putea fi gata la începutul lunii iulie"

Certificatul verde european ar putea fi gata la început de iulie, a anunţat, vineri seara, la Digi24, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă. Este vorba despre acel document care îi va scuti pe posesori de restricţiile din ţările în care călătoresc.

Valeriu Gheorghiţă a fost întrebat la Digi24 în ce stadiu este paşaportul de vaccinare la nivelul Uniunii Europene. "Se aşteaptă ca la sfârşitul lunii iunie - început de iulie să fie deja gata acest certificat verde, nu paşaport de vaccinare", a spus Valeriu Gheorghiţă.

El a precizat că documentul va conţine trei tipuri importante de informaţii: dovada de vaccinare, istoricul de trecere prin boală în ultimele 180 de zile sau un test negativ în ultimele 72 de ore.

Testarea ar putea fi gratuită

Medicul a mai spus că la nivelul UE se doreşte acces gratuit la testare, tocmai pentru a nu fi condiţionată în vreun fel sau altul vaccinarea.

"Acest certificat de fapt scuteşte persoana respectivă de a se supune restricţiilor din anumite ţări legate de împiedicarea răspândirii infecţiei în comunitatea respectivă", a subliniat el.

Certificatul va fi sub forma unui cod QR. Orice persoană - vaccinată sau cu istoric de trecere prin boală - va putea solicita codul QR, iar acesta se va putea descărca electronic, pe un telefon sau un alt device, exact cum se întâmplă şi în cazul adeverinţei de vaccinare care se poate descărca de pe platforma de vaccinare.

Codul QR şi informaţiile pe care le conţine vor putea fi scanate apoi de pe telefon, de exemplu în punctele de trecere a frontierei.

De unde vor fi luate datele în România

"Noi avem Registrul Electronic Naţional al Vaccinărilor care poate în orice moment să pună la dispoziţie aceste date", a menţionat Gheorghiţă. "Mai avem cealaltă bază de date în România, CoronaForms, în care se regăsesc atât rezultatele testelor, cât şi confirmarea unui diagnostic de COVID-19. Practic, ceea ce trebuie să facem este să unificăm aceste baze de date, lucru de care se ocupă colegii noştri de la STS", a precizat coordonatorul campaniei de vaccinate.

Există un comitet care lucrează deja la detaliile tehnice şi la armonizarea bazelor de date, pentru a fi în grafic cu celelalte ţări europene.

Toate informaţiile care se vor regăsi în acel cod QR protejează sută la sută datele cu caracter personal. "Şi asta se doreşte, evident, la nivel european", a asigurat Valeriu Gheorghiţă.

"Esenţa rămâne aceeaşi, de a defini un risc scăzut al unei persoane de a fi purtător al virusului şi de a-l transmite celor din jur", a explicat Valeriu Gheorghiţă care este rolul acestui certificat de vaccinare.

Certificatul sau "paşaportul verde" european se va baza pe un cadru european armonizat, dar unele state membre ale UE au început deja să instituie propriile certificate, ceea ce ar putea genera unele probleme, după cum a atras atenţia comisarul european pentru justiţie. Până la începutul sezonului estival, statele UE trebuie să ajungă la un acord pentru a stabili criteriile care să stea la baza documentului, inclusiv măsuri pentru evitarea discriminării persoanelor nevaccinate, şi în final este nevoie de aprobarea Parlamentului European.

Opinia Cititorului ( 1 )

 1. sclavii satanelor din vest continua sa promoveze acest instrument care va fi utilizat pentru conditionarea accesului oamenilor simpli la propriile lor drepturi naturale de baza.

  nu veti reusi. 

  nu in Romania.  

  nu in tara unde peste 90% se declara religiosi.  

  satanele si sclavii locali ai satanelor vestice vor avea curand (max 18 luni) o mare, mare, mare surpriza . Una MARE.  

  Sfatuiesc sincer romanii sa se fereasca de acest instrument (certificatul verde).

  E de la dracu. Evitati-l . 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Videoconferinţa “Sistemul bancar după un an de pandemie”
Dtlawyers
BTPay
Allview
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Iun. 2021
Euro (EUR)Euro4.9242
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.1233
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.4890
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7569
Gram de aur (XAU)Gram de aur236.1626

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Boromir
piperea.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
energynomics.ro
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro