Veniturile profesorilor, motiv de scandal

O.D.
Ziarul BURSA #Cultură / 19 februarie 2018

Veniturile profesorilor, motiv de scandal

Prevederile Codului Fiscal au afectat direct mii de angajaţi din educaţie. Potrivit calculelor făcute de Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, angajaţii din educaţie aflaţi în concediu medical pierd aproximativ 20 % din venit, din cauza noii formule de calcul. De asemenea, există plângeri că salariile cadrelor didactice au întârziat din nou.

Sindicaliştii solicită Guvernului să remedieze de urgenţă această problemă: "Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ semnalează existenţa unei probleme extraordinar de grave în privinţa modului în care este calculat salariul pe perioada concediului medical. În urma aplicării OUG 3/2018, privind unele măsuri fiscal-bugetare, angajaţii aflaţi în concediu medical primesc, în medie, cu 20 la sută mai puţini bani. Modificarea îi afectează şi pe bolnavii de cancer. Avem, astfel, cazul unui profesor diagnosticat cu cancer, care se află în concediu medical şi care a primit în luna ianuarie 2018 un venit de 1.572 de lei, în condiţiile în care în ianuarie 2017 avea un venit de 1.835 de lei. Gravidele sunt lovite de două ori de Guvern. O dată, la plata concediului medical pre şi post natal, apoi la calculul indemnizaţiei de creştere a copilului. De exemplu, un cadru didactic care se află în concediu medical, după naştere, a primit în luna, ianuarie 2018, suma de 2.165 de lei, în condiţiile în care în luna decembrie a anului trecut avea un venit de 2.587de lei".

Preşedintele FSLI Simion Hancescu consideră că măsurile fiscale îi condamnă pe aceşti oameni: "Este cutremurător să vezi negru pe alb, pe fluturaşul de salariu, cum veniturile unui coleg, cadru didactic, care a fost diagnosticat cu o boală deosebit de gravă, scad. El primeşte bani mai puţini, în condiţiile în care are nevoie de fiecare leu dintr-un salariu destul de mic, din care trebuie să îşi cumpere şi medicamente. Dacă Guvernul României şi-a propus să facă revoluţia fiscală cu aceşti oameni: bolnavi sau mame, atunci spunem un singur lucru: scepticismul din Palatul Victoria e o condamnare pentru oamenii aflaţi în această situaţie. Premierul Viorica Dăncilă trebuie să ia măsuri de urgenţă, altfel ar trebui să fie conştientă că va purta pe umeri povara dramelor pe care o ordonanţă făcută într-un birou le provoacă".

Liderul deputaţilor PNL, Raluca Turcan afirmă într-o postare pe o reţea de socializare, că, în timp ce Liviu Dragnea se luptă cu Justiţia şi ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, cu "fantomele", profesorii nu îşi primesc salariile: "În ţară, lumea e revoltată! Dragnea se luptă cu Justiţia, Toader cu fantomele, profesorii nu-şi primesc salariile. Când le vor primi, doar unii vor fi bucuroşi că nu au scăzut. Suntem deja în a doua lună în care salariile întârzie. Contabilii ne transmit că sunt sufocaţi de calcule, hârtii, incertitudine. Problemele privind plata salariilor au apărut odată cu modificările la Codul Fiscal şi de când Guvernul PSD-ALDE a decis să plătească salariile în mod centralizat, direct de la Minister, nu prin autorităţile publice locale. În plus, modificările făcute prin legea garantată de Liviu Dragnea şi Olguţa Vasilescu au dus la situaţii în care personalul auxiliar sau profesorii angajaţi cu jumătate de normă sau plătiţi cu ora vin cu bani de acasă, la finalul unei luni de muncă. Din cauza deselor modificări legislative, a debandadei din Ministerul Educaţiei şi a delăsării, nici astăzi nu au fost trimise spre plată salariile profesorilor, în condiţiile în care luna trecută au întârziat aproape zece zile. (...)Dacă nu se vor lua măsuri ferme în acest sens, rândul celor câteva mii de profesori care au părăsit deja sistemul în ultimii 20 de ani (în 1996 aveam 313.255 de profesori, iar în 2016 doar - 237.400) se poate îngroşa din nou, în această toamnă. Odată cu pierderea profesorilor din sistem, România va rata singura şansă de creştere economică - adică, prin educaţie şi forţă de muncă bine calificată". Raluca Turcan îi cere ministrului de Finanţe, Eugen Teodorovici, să prevadă bani pentru învăţământ, astfel încât să nu mai apară întârzieri la plata salariilor. Pe de altă parte, săptămâna trecută, secretarii de stat din cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale s-au întâlnit cu reprezentanţii cadrelor didactice, acestora din urmă fiindu-le explicate motivele care au condus la întârzierea plăţii unei mici părţi din salariile angajaţilor din învăţământul preuniversitar, acestea fiind legate de upgrade-ul realizat la platforma de salarizare.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. concediile meficale in prima luna de angajare. Unul si-a rupt piciorul, alta cu varice.

    Firmele te obliga sa mergi la doctor agreat de ele sa stampileze o hartie, ii spui nu pot ca sunt bolnav, nu ii interrsraza, umbla un cunoscut, prieten, mama sa indeplineasca birocratia inventata de firme. Dar ele pa alta parte cer reducerea birocratiei. 

    Lasaaati doamna Turcan ; in timpul guvernarilor basiste, tovarasul funeriu considera elevii de la examenul de bacalaureat drept potentiali infractori ! Ce au schimbat bine basistii in Romania ?!!?

Conferinţa “Securitatea cibernetică”
Avocat Ianul Alexandra
Electromagnetica
BTPay
cautavocat.ro
danescu.ro
arsc.ro
Gala Regista 2023

Curs valutar BNR

07 Feb. 2023
Euro (EUR)Euro4.9022
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5747
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9405
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4884
Gram de aur (XAU)Gram de aur275.3601

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro