VIDEOCONFERINŢA "ROMÂNIA - STRATEGIA DEZVOLTĂRII" / DUMITRU COSTIN, PREŞEDINTELE BLOCULUI NAŢIONAL SINDICAL:"PNRR este o şmecherie care serveşte unor interese politice"

A.I.
Ziarul BURSA #Strategia dezvoltarii României / 02 iulie

Dumitru Costin

Dumitru Costin

"România nu are absolut nicio şansă să rezolve criza forţei de muncă"

Planul Naţional de Rezilienţă şi Redresare (PNRR) nu este un document realizat printr-o amplă consultare la nivel naţional, ci este o şmecherie ce serveşte unor interese politice, este de părere Dumitru Costin, Preşedintele Blocului Naţional Sindical.

Domnia sa a spus: "PNRR nu este un document al României, realizat cu o largă consultare. Este o şmecherie politcă care serveşte un număr limitat de interese politice. Acest lucru se vede şi din faptul că, prima variantă de PNRR a fost lansată fix cu o săptămână înainte de alegerile generale de la începutul lunii decembrie. Varianta a doua a fost elaborată chipurile cu o largă consultare. Dar, ţin să subliniez faptul că partenerii sociali nu au fost implicaţi în acest proces de consultare. Nu mai vorbesc de eventuale consultări la nivelul ministerelor de linie, pentru diverse programe de reformă, pentru pachete de proiecte la cheie. Şi se ascund în el ticăloşii care vor lovi România în anii care vin"

În opinia preşedintelui Blocului Naţional Sindical, în această categorie intră proiectul metroului din Cluj.

"În prima variantă de PNRR apărea un proiect de două miliarde de euro care viza metroul de la Cluj. Pentru că a ieşit un scandal public pe marginea acestui subiect, în varinata a doua de PNRR metroul de la Cluj a apărut doar cu 600 de milioane de euro. Două miliarde mergeau pe proiectul de infrastructură de transport local Cluj, în timp ce una dintre cele mai sărace regiuni de dezvoltare economică a României, anume regiunea Nord-Est, nu beneficia cumulat de atâţia bani din PNRR cât avea acest proiect", a spus Dumitru Costin.

Conform preşedintelui Blocului Naţional Sindical, cu toate că în varianta a doua a PNRR-ului acestui proiect îi sunt atribuite 600 de milioane de euro, în fişa de proiect apare că ţara noastră şi-a asumat obligaţia să-l finanţeze în integralitate, prin bugetul public.

"Asta înseamnă că, în anii care urmează, cineva va veni şi va spune că pentru a nu bloca PNRR-ul, va trebui să alocăm de la bugetul public restul de bani ca să facem acest proiect de investiţii. Mă întreb de ce până acum nu reuşim să găsim interes din partea celor care conduc comunităţi locale performante să îşi finanţeze proiecte importante prin obligaţiuni în piaţa de capital. De ce stăm în continuare pe bugetul de stat?", a spus Dumitru Costin.

Din punctul său de vedere, ţara noastră nu are absolut nicio şansă ca în prezent sau în anii care vin să rezolve criza forţei de muncă.

"Dacă vrem să absorbim bani din PNRR, va trebui să recurgem la import masiv de forţă de muncă. Ultimii zece ani de zile au însemnat masacrarea relaţiilor din piaţa muncii. Crearea uneia dintre cele mai puţin protective pieţe de muncă pentru salariaţi. Avem un sistem educaţional care este praf. Universităţile din România nu au înţeles de 20 de ani că sunt într-o competiţie acerbă cu universităţi din Europa şi din lumea largă. Au pierdut în fiecare an care a trecut din cauza neadaptării, a lipsei de oferte educaţionale de calitate adaptată la nevoile pieţei muncii din România", a spus Dumitru Costin.

Opinia Cititorului ( 7 )

 1. Mărire de salariu?

  BNS condus de Costin, a inchis Complexul Energetic Oltenia si Complexul Energetic Hunedoara, a tradat salariatii fiind de acord cu inchiderea tuturor termocentralelor pe carbune. Ati urmat acelasi scenariu, asa cum ati inchis toate firmele din Romania, o parte a salariatilor au primit promisiunea ca se pensioneaza, ceilalti ca o sa ii dati afara cu plati compensatorii. In felul acesta v-ati asigurat linistea securistilor. In schimb Gorjul va fi pus economic la pamant, la fel si la Hunedoara. Copiii salariatilor vor lua drumul strainitati, iar voi care nu va aparati locul de munca veti muri singuri, dar cu fericirea ca sunteti pensionari, iar ceilalti va veti vaita dupa un an, ca acele salarii compensatori le veti toca rapid.

  1. Nu cumva guvernul de dreapta pnl usr a inchis tot

   si ce legatura are cu ce a spus ? pentru ca a inchis a facut si a dres , nu-i adevarat ce a spus , latraule ?

  Liderii de sindicat , niște șmecheri ce s-au zbătut mereu numai pt ei....

  era "smecherie" sindicala era bine? De la soferul Mitrea si ochitorul Ciorbea toti liderii de sindicat ati devenit putrezi ( de bogati...).

  n-ar mai trebui nimeni sa se mire de golaneala lui ghinea , in 2016 a facut la fel si i-a mers , de acolo-i vine numele de zero barat !

DIN ACEEAŞI SECŢIUNE

Strategia dezvoltarii României

Citeşte toate articolele din Strategia dezvoltarii României

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Videoconferinţa “Sănătate şi FARMA - Sistemul sanitar, sub valul al IV-lea”
Dtlawyers
BTPay
Apanova

Curs valutar BNR

15 Oct. 2021
Euro (EUR)Euro4.9484
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.2646
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.6171
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8523
Gram de aur (XAU)Gram de aur244.4451

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

eximbank.ro
certificateorigine.ro
gerocossen.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
invietraditia.ro
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro