VIDEOCONFERINŢA "ROMÂNIA - STRATEGIA DEZVOLTĂRII" / SEPTIMIU STOICA, PREŞEDINTELE AGA BRM:"Piaţa românească bursieră de mărfuri există şi se dezvoltă în continuare"

M.G.
Ziarul BURSA #Strategia dezvoltarii României / 02 iulie

Septimiu Stoica

Septimiu Stoica

Piaţa românească bursieră de mărfuri există şi se dezvoltă în continuare, a afirmat Septimiu Stoica, preşedintele AGA Bursa Română de Mărfuri (BRM). Acesta a precizat că pieţele bursiere trebuie construite într-un mixaj de strategii, de sus în jos din punctul de vedere al produselor, dar în acelaşi timp de jos în sus din punctul de vedere al lansării lor pe piaţă. Stoica este de părere că bursele trebuiesc privite ca active ale societăţii, ale ţării în care funcţionează.

Stoica a declarat: "Punctez un element, care este o învăţătură după 30 de ani de activitatea bursieră: pieţele trebuie construite într-un mixaj de strategii, de sus în jos din punctul de vedere al creativităţii, al produselor la care te gândeşti, dar în acelaşi timp de jos în sus din punctul de vedere al lansării lor pe piaţă, iar din experienţa de masă de pe pieţele de energie s-a văzut că am pornit - şi bine am făcut - cu deschidere spre obiceiurile şi cutumele pieţei şi cu modalităţi simple de tranzacţionare pentru a lăsa ca mecanismele pur bursiere să fie descoperite de participanţi şi să se impună de la sine. S-a întâmplat lucrul acesta din punctul de vedere al dihotomiei dintre produsele nestandard şi produsele standard: am pornit (la BRM) cu cele nestandard şi am ajuns aproape să avem numai produse de tip bursier. De la tranzacţiile de tip licitaţie, de tip simplu competitive, am ajuns ca aproape toate tranzacţiile noastre să fie dublu competitive, de la scadenţele produselor, de la sistemele de garantare a tranzacţiilor cu contraparte unică şi aşa mai departe... Ceea ce înseamnă că avem o veste bună pentru piaţa românească, bursieră, pentru piaţa de energie în principal în momentul acesta, dar nu numai pentru aceasta - aţi avut în tema conferinţei şi agricultura, este un domeniu de mare interes pentru noi în domeniul pieţelor de mărfuri, precum este şi cel al materialelor de construcţii: ei bine, din punctul acesta de vedere, piaţa românească bursieră de mărfuri există şi se dezvoltă în continuare".

Oficialul BRM a mai spus că bursele, în speţă BRM, ca instituţii private, funcţionează nu numai în interes propriu, cum funcţionează societăţile comerciale într-o economie de piaţă, ci şi în contextul unor necesităţi obiective ale agenţilor economici din ţara noastră.

"Din punctul acesta de vedere, bursele trebuie privite ca un activ al societăţii, al ţării în care funcţionează. Cel puţin în domeniul burselor de mărfuri, noi funcţionăm deja, iată, de 30 de ani (...) În această perioadă de timp am funcţionat pe 3 paliere, iar după atâţia ani de activitate neîntreruptă şi după participarea la atâtea conferinţe - unele dintre ele despre nenumărate strategii care s-au propus dezvoltării României - cred că mi-am câştigat şi dreptul şi privilegiul pentru a discuta franc şi onest pe marginea acestora. Cel puţin în domeniul activităţii noastre există trei fronturi, trei domenii de activitate, trei paliere: acela al activităţii zilnice, pentru că din asta trăieşte societatea noastră, din activitatea curentă în care tranzacţionăm produse energetice, există un adevărat şantier pe care încercăm să oferim şi să ne oferim instrumente şi produse şi tehnici noi raportate la, pe de o parte, ceea ce se întrebuinţează în momentul acesta pe pieţele de mărfuri dezvoltate ale lumii, şi, pe de altă parte, răspunzând nevoilor economiei româneşti. În fine, al treilea palier la care făceam cumva referire în ceea ce priveşte francheţea, este încercarea - nu uşoară - de a convinge autorităţile române ca pe lângă faptul că noi ştim, putem şi vrem, să ne fie şi permis să ne autorizăm şi să lucrăm produsele noastre", a arătat Stoica.

Acesta a precizat că "nu este deloc un lucru lesne de realizat în România şi din punctul acesta de vedere mi-ar fi plăcut ca strategiile, inclusiv strategia actuală, să definească mai exact libertatea de acţiune a agenţilor economici".

"Mai ales a celor inovativi, creativi, care încearcă să meargă în avangarda industriilor lor, şi rolul instituţiilor publice de reglementare, control şi supraveghere, care evident că sunt utile, dar care nu pot să se transforme în stat în stat, şi problema noastră principală să fie aceea de a reuşi să-i convingem pentru a putea pune în operă iniţiativele pe care le avem", a explicat Septimiu Stoica.

Oficialul BRM a adăugat: "În rest, în ceea ce facem, credem că ne-am respectat şi ne respectăm în continuare angajamentele: am dezvoltat în ultimii ani o piaţă de energie pur privată în România, avem deja o piaţă din punctul de vedere al gazelor naturale, pentru că aici licenţa noastră este una deplină spre deosebire de electricitate unde funcţionează în continuare pe piaţa de angro un monopol al bursei de stat. Aici (la gaze) am ajuns la nivelele de performanţă comparabile cu piaţa de referinţă a domeniului, atât din punctul de vedere al volumului de tranzacţionare, cât şi al preţurilor, este vorba despre terminalul bursier din Austria. Din punct de vedere al produselor avem o mare diversificare de platforme, de la platformele în care lucrăm împreună cu transportatorul de gaze naturale, Transgaz - este vorba despre piaţa de echilibrare -, până la platformele de tranzacţionare pe termene apropiate (day, intraday) sau platformele la termen de operaţiuni forward şi, de foarte curând, şi contractele de mare complexitate de tip futures. În acelaşi timp funcţiile noastre de tranzacţionare s-au completat cu cele de post-tranzacţionare putând să oferim funcţii de contraparte pentru tranzacţiile pe care le iniţiem pe platforma noastră".

Stoica a făcut referire şi la deschiderea faţă de clienţii de retail, care pe platformele BRM pot să-şi tranzacţioneze necesarul de gaze naturale sau energie electrică.

"Ne-am deschis, de asemenea, pe de o parte pe piaţa de gaze, unde aveam posibilitatea să tranzacţionăm angro, şi spre consumatori, spre pieţele de retail. Şi nu numai pe retail-ul mare, care este al societăţilor comerciale, al autorităţilor publice, ci şi către utilizatori individuali care pot agrega ordinele lor şi pot să-şi tranzacţioneze direct contractele pentru utilizarea gazelor naturale şi a energiei electrice, de pe platformele bursiere. Sunt toate acestea iniţiative pe care le-am luat de la faza de embrion, de idee, le-am trecut în dezbateri publice, am venit cu proiecte pe care le-am actualizat şi îmbunătăţit la cererea participanţilor la piaţă şi, aşa cum spuneam, după lupte seculare am reuşit şi să le autorizăm", a arătat Septimiu Stoica.

Acesta a mai afirmat că planul BRM, în continuare, este să îşi diversifice instrumentele oferite clienţilor.

"Se întâmplă, vedeţi, un lucru interesant: vorbeam despre cele două tipuri de burse, burse de valori tradiţionale şi burse de mărfuri, dar în ultima perioadă - şi nu este vorba numai despre România, ci despre tendinţa pe plan internaţional -, se manifestă o tendinţă de apropiere a lor, cel puţin din punctul de vedere al instrumentelor utilizate. Şi la rândul nostru am depus eforturi pentru a autoriza şi tipuri de discipline bursiere specifice pieţelor de capital şi avem o autorizare (în derulare), de mai mulţi ani îmi vine să spun, la Autoritatea de Supraveghere Financiară, autorizarea unor platforme de tip MTF şi (...) pentru care aşteptăm în continuare autorizarea", a conchis oficialul BRM.

DIN ACEEAŞI SECŢIUNE

Strategia dezvoltarii României

Citeşte toate articolele din Strategia dezvoltarii României

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Videoconferinţa “Sănătate şi FARMA - Sistemul sanitar, sub valul al IV-lea”
Dtlawyers
BTPay
Apanova

Curs valutar BNR

15 Oct. 2021
Euro (EUR)Euro4.9484
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.2646
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.6171
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8523
Gram de aur (XAU)Gram de aur244.4451

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

eximbank.ro
certificateorigine.ro
gerocossen.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
invietraditia.ro
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro