VIDEOCONFERINŢA "ROMÂNIA - STRATEGIA DEZVOLTĂRII" / DRAGOŞ ANASTASIU, COORDONATORUL CDR: "Realitatea din România este mai bună decât imaginea ţării"

A.V.
Ziarul BURSA #Strategia dezvoltarii României / 2 iulie 2021

Dragoş Anastasiu

Dragoş Anastasiu

"Ar trebui să avem un Minister al Imaginii" "Cuvântul «sperăm» trebuie să dispară din politica noastră" "Reforma de care are cea mai mare nevoie România - cea a mentalităţii"

Realitatea din România este mai bună decât imaginea pe care o are ţara noastră, iar din acest motiv este obligatoriu să aducem imaginea la nivelul realităţii, susţine Dragoş Anastasiu, coordonatorul Coaliţiei pentru Dezvoltarea României, care subliniază: "Ne-a rămas imaginea în urmă. Noi, aşa imperfecţi cum suntem, suntem mai buni decât imaginea noastră în străinătate. Acest lucru se vede în turism. Spunem că turismul este groaznic, dar nu este aşa. Asta e doar o imagine".

Dragoş Anastasiu atrage atenţia că în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) este prevăzută o sumă "de râs" pentru turism şi cultură, de circa 200 de milioane de euro. "Acest lucru se întâmplă pentru că cele două domenii nu reprezintă recomandări de ţară de la Comisia Europeană, pentru că turismul nu are o pondere suficientă în PIB", spune domnul Anastasiu, subliniind: "Avem un potenţial extraordinar în zona asta, pe care nu suntem în stare să-l atingem pentru că imaginea României este mult mai proastă decât realitatea. Ar trebui să avem un Minister al Imaginii. În business - iar ţara este un business - trebuie să ai imagine pentru că aceasta se cumpără. Dacă vrei să vinzi turism în exterior, trebuie să ai imagine, dacă vrei să ai investiţii din străinătate, trebuie să ai imagine".

"În business, respingem expresiile «sperăm», «avem şanse», «avem potenţial», «facem strategii»"

Cuvinte de genul "sperăm", "avem şanse", "avem potenţial", "avem nevoie", "facem strategii", "sperăm să facem strategii" mă îngrijorează, ele nu există în mediul de afaceri, spune Dragoş Anastasiu, menţionând: "Ştim ce avem de făcut. În business am învăţat să refuzăm total aceste cuvinte ca idee de abordare. Noi vrem să facem planuri cu termene, cu obiective inteligente. Înlocuim cuvântul «sperăm» cu «până la data de... facem ceva, iar până la data de... facem altceva». În afaceri, cineva este responsabil de ceva, obiectivele sunt măsurabile. Cuvântul «sperăm» trebuie să dispară din politica noastră, la fel şi din zona antreprenorială. Totodată, ideea de «să se facă» nu are ce să caute în vocabular. În ţara asta se tot face, dar fiecare aşteaptă de la celălalt să facă, iar acesta este un motiv de îngrijorare".

Un alt motiv de îngrijorare este forţa de muncă, spune Dragoş Anastasiu, menţionând: "Cu cine să absorbim banii europeni în zona bugetară, cine de acolo este capabil să facă atâta muncă de calitate pentru ca să putem absorbi aceşti bani în contextul în care noi nu am reuşit să absorbim zeci de miliarde de euro care ne-au stat la dispoziţie? Şi chiar dacă la nivelul statului s-ar întâmpla acest lucru şi absorbim banii, cu cine implementăm programele?

Unde sunt muncitorii cu care facem treabă pe şantiere?

Avem milioane de lucrători plecaţi în străinătate, iar calitatea celor care vin din şcoli e scăzută".

Domnia sa mai avertizează: "Ceea ce nu conţine PNRR sub nicio formă este lucrul de care România are cea mai mare nevoie - reforma mentalităţii. Facem reforme de tot felul, vorbim despre economii circulare etc., dar ce facem cu mindsetul nostru (n.r. modul de gândire)? Ce facem ca să nu mai auzim expresia "să se" (n.r. să se facă etc.). Trebuie să ne referim la persoana proprie, la ce are fiecare de făcut. În plus, ce facem cu mindsetul profesorilor, al politicienilor, al celor care lucrează în administraţie, al jurnaliştilor? Noi vrem să absorbim zeci miliarde de euro, să facem ţara asta «rachetă», dar întrebarea mea este cu cine să facem acest lucru? Avem strategii, dar nu avem cu cine să le implementăm".

Oficialul Coaliţiei pentru Dezvoltarea României mai spune că organizaţia pe care o reprezintă şi care reuneşte întreprinzători ce generează 60% din PIB, stă la dispoziţia Guvernului cu 400 de specialişti, dar nu este «folosită» de autorităţi aşa cum ar trebui. "Avem consultări, dar în fapt acestea nu duc niciunde", conchide domnul Anastasiu.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. nea Tase, ultima imagine spre exterior a facut-o Udrea si o fi ruginit frunza? Iar chestia cu realitatea vs. imaginea tarii, m-ai facut sa rad in hohote...Dar nu e rasul meu...

    antipatic personaj

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

08 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9750
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6178
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3013
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9835
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.0927

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
fleetconference.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb