Vila Şipot de pe Domeniul Regal Peleş va reintrarea în circuitul cultural şi turistic al României

D.R.
Cultură / 9 august

Vila Şipot de pe Domeniul Regal Peleş va reintrarea în circuitul cultural şi turistic al României

Vila Şipot, cunoscută şi sub numele de "Casa Arhitecţilor", parte a Domeniului Regal Peleş şi locul unde a luat naştere proiectul Castelului Peleş din Sinaia, progresează semnificativ în ceea ce priveşte lucrările de renovare şi consolidare demarate la jumătatea anului trecut, informează un comunicat de presă al Asociaţiei Pentru Patrimoniul Regal Peleş, remis astăzi redacţiei.

Una dintre cele mai speciale lucrări este reprezentată de finalizarea vitraliilor care portretizează arhitecţii Castelului Peleş, ce vor fi montate în viitoarea Galerie a Arhitecţilor Peleşului. Vitraliile reprezintă un element de o valoare arhitecturală aparte, asociat direct identităţii regalităţii române, iar restaurarea lor a fost o componentă extrem de importantă în cadrul procesului de consolidare a construcţiei, demarat la iniţiativa Asociaţiei pentru Patrimoniul Regal Peleş, menţionează comunicatul de presă.

Printre obiectivele principale ale proiectului de restaurare se numără deschiderea, în cadrul Vilei Şipot, a Galeriei Arhitecţilor Peleşului, un spaţiu expoziţional unic, dedicat arhitecţilor care au construit şi dezvoltat Domeniul Regal Sinaia, după viziunea Regelui Carol I, de la primele planuri ale Castelului Peleş, la întregul ansamblu arhitectural şi peisagistic existent astăzi, precizează sursa citată.

"Prin reabilitarea Vilei Şipot şi reintegrarea acesteia în circuitul turistic, desfăşurăm cel mai mare efort de conservare, restaurare şi dezvoltare a patrimoniului istoric, arhitectural şi natural al Domeniului Regal Sinaia în ultimii 60 de ani. Dorim să adresăm o invitaţie deschisă tuturor celor care au înţeles importanţa pe care o are acest proiect pentru România - persoane sau companii - să contribuie cu donaţii sau sponsorizări, alăturându-se, astfel, eforturilor de protejare a patrimoniului arhitectural şi istoric al României. În egală măsură, le mulţumesc tuturor celor care au ales deja să ne fie parteneri în acest demers", declară Ion Tucă, Director Executiv al Asociaţiei pentru Patrimoniul Regal Peleş, afirmă comunicatul de presă.

După modelul marilor monumente istorice ale lumii, Vila Şipot va putea fi valorificată ulterior prin deschiderea sa ca obiectiv turistic, spaţiu multifuncţional pentru evenimente, spaţiu inspiraţional de lucru pentru tineri arhitecţi sau cu alte profesii creative etc. Vila Şipot a fost atelierul de lucru şi locuinţa arhitectului ceh al Casei Regale, Karel Liman, pe perioada activităţilor de proiectare a extinderilor şi amenajării Castelului Peleş, pe care l-a adus, la începutul secolului, la forma pe care o cunoaştem astăzi. Conform documentelor istorice, însuşi Regele Carol I făcea vizite dese la biroul de arhitectură pentru a supraveghea proiectarea şi punerea în operă a cerinţelor sale, relatează sursa citată.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Electromagnetica
danescu.ro
domeniileostrov.ro
arsc.ro
raobooks.com
boromirmarket.com
Stiri Locale

Curs valutar BNR

11 Dec. 2023
Euro (EUR)Euro4.9708
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6131
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2443
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7989
Gram de aur (XAU)Gram de aur295.6592

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

cofetariiledelice.ro
avon.ro
dtoys.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
ahkawards.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb