Vinurile româneşti depăşesc 60% din oferta magazinelor de specialitate din Capitală

A.T.
Ziarul BURSA #Frăţia Vinului / 22 august 2018

Vinurile româneşti depăşesc 60% din oferta magazinelor de specialitate din Capitală

Bucureştiul are peste 50 de magazine de vinuri şi wine baruri

În Capitală există, în present, un total de circa 50 de wine baruri şi magazine, unele dedicate în exclusivitate vinurilor, iar altele care oferă pe lângă acestea şi produse complementare, potrivit unei analize realizate de CrameRomania.ro şi ReVino.ro.

An de an, în peisajul bucureştean apar 2-3 noi magazine specializate de vinuri sau wine baruri menite să completeze harta deja conturată cu preponderenţă în ultimii cinci ani.

O creştere semnificativă a wine barurilor şi shopurilor se simte şi în alte oraşe ale ţării, precum Timişoara sau Cluj-Napoca, unde şi consumul de vin este pe măsură, potrivit studiului.

Analiza realizată arată că această tendinţă confirmă creşterea interesului şi a gradului de educare al consumatorilor în ceea ce priveşte vinul, în special cel românesc, dar şi cel din import. În ultimii ani, datorită acestui fenomen, pe piaţa din România au apărut şi tot mai multe crame, de regulă active pe segmentul premium. Iar principala lor piaţă de desfacere sunt magazinele specializate şi localurile HoReCa.

Alina Iancu, fondator CrameRomania.ro şi ReVino.ro, afirmă: "Atmosfera din interiorul unui magazin şi filozofia acestuia fac diferenţa între o experienţă sterilă şi una confortabilă de cumpărături. Selecţia de vinuri, temperatura de păstrare a acestora şi interacţiunea cu personalul calificat sunt trei avantaje importante pe care aceste locuri le oferă prin comparaţie cu marile lanţuri de supermarketuri sau hipermarketuri".

O selecţie atentă, chiar dacă mai redusă, de vinuri poate fi mai puţin intimidantă pentru un cumpărător aflat în proces de alegere a unui vin, mai arată analiza. Totodată, unele magazine au o abordare selectivă, astfel că au în portofoliu cu preponderenţă vinuri de la crame mici. De altfel, o mare parte dintre magazinele specializate nu vând mărci comerciale, mai ales dacă sunt disponibile în altă parte, în apropiere sau în supermarketuri.

Studiul arată că ponderea vinurilor româneşti în totalul ofertei din aceste magazine depăşeşte 60%, soiurile autohtone fiind tot mai solicitate şi apreciate. Criteriile principale în alegerea unui vin sunt culoarea (alb, roşu sau roze), iar apoi conţinutul de zahăruri (seci, demiseci, demidulci sau dulci) sau soiul de strugure.

În plus, din ce în ce mai des în ţară au loc degustări de vinuri, mai ales atunci când cramele îşi lansează branduri sau vinuri noi. De cele mai multe ori, wine barurile vând vinurile şi pentru a fi luate acasă, iar preţul acestora este redus cu 15-25% faţă de cel din meniu.

Pasionaţii şi persoanele curioase să descopere vinurile se pot bucura de acestea inclusiv servite la pahar în cât mai multe zone ale Bucureştiului. Potrivit analizei, cele mai ofertante zone sunt Centrul Vechi, Floreasca şi Dorobanţi, acestea fiind adevărate poluri de restaurante, cafenele şi baruri. Preţurile vinurilor servite la pahar diferă în funcţie de tipul de vin, dar şi de zona în care sunt amplasate magazinele sau wine barurile. Astfel, vinurile albe servite la pahar au preţuri cuprinse între 15-30 lei/150ml, iar vinurile roşii se regăsesc la preţuri între 15-40 lei/150ml. Vinurile învechite sau produse prin anumite metode de vinificaţie, pot ajunge şi la preţuri între 50-80 lei/150 ml.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Conferinţa “Piaţa financiar-bancară, la graniţa dintre pandemie şi război”
Apanova
csalb.ro
BTPay
Electromagnetica
aages.ro

Curs valutar BNR

06 Iul. 2022
Euro (EUR)Euro4.9454
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8344
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9860
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7743
Gram de aur (XAU)Gram de aur274.3444

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
romaniansmartcity.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro