VIRGIL POPESCU:"Consumatorii nu vor fi deconectaţi de la electricitate şi gaze în perioada de aplicare a măsurilor de sprijin"

G.B
Macroeconomie / 12 ianuarie

Virgil Popescu

Virgil Popescu

Consumatorii casnici de electricitate şi gaze nu vor putea fi deconectaţi de la reţea pe toată perioada de aplicare a Legii privind măsurile de sprijin, a afirmat, astăzi, ministrul Energiei, Virgil Popescu, în briefingul de la finalul şedinţei de Guvern, potrivit Agerpres.

"După ce am văzut ce fac furnizorii, emit facturi şi forţează plata acestor facturi, existând acest risc al debranşării... Evident, când le dăm o sancţiune de refacere a facturii, de nepercepere a penalităţilor, evident că trebuie să ne asigurăm că nu pot fi abuzuri din partea furnizorilor împotriva oamenilor, care nu au capacitatea de negociere cu furnizorii cum au firmele mari, ne asigurăm că nu pot să-i debranşeze. Pe toată perioada aceasta de aplicare a legii nu vor fi debranşări nu doar pentru consumatorii vulnerabili, ci şi pentru restul consumatorilor, inclusiv până la emiterea facturilor de regularizare", a precizat Popescu.

Consumatorii vulnerabili nu pot fi debranşaţi conform Legii consumatorului vulnerabil şi Legii 259/2021 privind compensarea şi plafonarea facturilor la energie.

Jurnaliştii i-au amintit că şi în trecut a existat această prevedere şi s-au adunat datorii foarte mari din partea consumatorilor către furnizori.

"Aşa este, între timp acest lucru s-a reglat. Dar între timp a apărut în piaţă un comportament incorect, să spunem, din partea celeilalte părţi, a furnizorilor, iar noi trebuie să fim echilibraţi şi să venim şi în sprijinul clienţilor, atunci când este cazul. Şi faptul că s-au întocmit milioane de facturi, aşa cum ne demonstrează realitatea, într-un mod eronat şi există acest risc ca până la finalizarea tuturor litigiilor cu ANRE oamenii să fie debranşaţi, nu poate să rămână aşa, de aceea introducem (această măsură de interzicere a debranşării - n.r.)", a precizat ministrul.

În opinia sa, furnizorii sunt cei vinovaţi de situaţia creată pentru că nu au respectat Legea privind compensarea şi plafonarea facturilor.

Popescu a mai spus că premierul Nicolae Ciucă a cerut miercuri reprezentanţilor Consiliului Concurenţei să verifice dacă nu a existat o înţelegere între furnizori privind fixarea preţurilor.

Totodată, întrebat dacă TVA va putea fi redusă de la 1 februarie, aşa cum a cerut preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, ministrul Energiei a răspuns că acest lucru se va discuta în coaliţie.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. De ca a liberalizat în mod sălbatic piața energiei. Atunci a insistat ca preturile vor scădea după liberalizare. Acum nu își mai amintește și nu mai recunoaște ce a spus. Cum face el acum după liberalizare sa scadă preturile? Eu bănuiesc ca de fapt a fost pe mana cu furnizorii și le-a dat mana libera sa ne talhareasca. Acest ministru ar trebui sa fie arestat de DNA. A subminat economia națională!

    Pentru a se evita abuzurile unora,nu se puteau face niste reglementari sau s-a dorit acest ”jaf la drumul mare”?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

BTPay

Curs valutar BNR

14 Ian. 2022
Euro (EUR)Euro4.9432
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3142
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.7342
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9246
Gram de aur (XAU)Gram de aur252.8267

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
unicornulvesel.ro
erfi.ro
spotmedia.ro
Bursele din regiune
romaniansmartcity.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Pagini Aurii
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro